Miljöteknikutbildning möter framtidens behov
Miljöteknik och miljömanagement är en expansiv bransch med kraftig tillväxt. Därför anser Yngve Svensson, vd på miljöteknikbolaget Alnarp Cleanwater Technology, att Kandidatprogrammet i Miljöteknik ─ strategisk resursanvändning vid Högskolan Kristianstad fyller en viktig funktion för att säkerställa en hög kompetensnivå inom yrkesområdet.
- Det verkar vara en mycket spännande utbildning. Den har ett enhetligt angreppssätt på saker som totalt sett hör ihop. Man får ett brett perspektiv på miljöproblemens orsaker, förlopp och konsekvenser, säger Yngve Svensson.
Han tycker också att utbildningen fyller en viktig lucka när det handlar om att utmana det traditionella paradigmet.
"Ger en solid grund för arbetslivet"
- Vi har alltför länge suttit fast i ett synsätt där vi bara fokuserar kring oskadliggörande när vi istället borde tänka på kretslopp ur ett bredare perspektiv, exempelvis hur vi ska kunna utnyttja de resurser som naturen har förutsättningar att ge oss. - Inriktningen på Kandidatprogrammet i Miljöteknik på Högskolan Kristianstad har inte endast ett naturvetenskapligt fokus utan det finns även inslag som har en direkt eller indirekt koppling till olika miljöfrågor såsom exempelvis lagstiftning, ekonomi, etik, kommunikation och entreprenörskap. Han tror att utbildningen kommer att öppna många dörrar på arbetsmarknaden.
- Eftersom utbildningen skapar en stor förståelse för många olika delar i vår bransch kommer man också att kunna specialisera sig inom många olika områden. Utbildningen ger en solid grund för arbetslivet och vi skulle absolut kunna tänka oss att anställa en duktig student som gått denna utbildning, säger han.
Utvecklat ett biologiskt kretsloppsbaserat system
Alnarp Cleanwater Technology har utvecklat ett biologiskt kretsloppsbaserat system för den globala marknaden som renar avloppsvatten på naturens eget sätt.
- Detta innebär bland annat att vi exponerar avloppsvattnet för naturliga mikroorganismer och för den påverkan som naturliga vattenväxter har. På så sätt hjälper vi världen att förbättra sina vattenresurser samtidigt som vi också bidrar till en biologisk mångfald. Enligt FN riskerar två tredjedelar av jordens befolkning att tvingas leva med olika grader av vattenbrist redan år 2025. Det är alltså hög tid att börja agera, säger Yngve Svensson.