Samhällsbiolog - 180 hp
Framtidens biologer kommer att ha ett stort ansvar i utvecklingen av ett samhälle som är hållbart. Behovet av biologisk kunskap är viktigare än någonsin och efterfrågan ökar på arbetsmarknaden.
När du läser vårt program till samhällsbiolog får du en bred utbildning med stor naturvetenskaplig kunskapsbas. Utbildningen är även skräddarsydd för att ge kunskaper inom områden som de vanligaste arbetsgivarna i samhället ofta kräver, exempelvis inom:
- Artkunskap
- Hållbar utveckling
- Biologisk mångfald
- Miljölagstiftning
- Geografiska informationssystem
- Kommunikation.
När du läser hos oss i Kristianstad har du dessutom naturen nära inpå knuten. Högskolan Kristianstad ligger mitt i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, ett av Sveriges artrikaste områden. Området ger oss unika möjligheter, både som biologiskt fältlaboratorium och som exempel på framgångsrikt naturvårdsarbete.
Arbetsmarknaden för samhällsbiologer
Efterfrågan på arbetsmarknaden är god för biologer som kan tolka naturen och arbeta med miljöfrågor. Det visar inte minst uppföljningar av våra tidigare biologstudenter:
- Så gott som alla arbetar som biolog en kort tid efter de har avslutat sina studier hos oss. De vanligaste anställningarna är till exempel miljösamordnare, naturvägledare eller kommunekolog, berättar Daniel Carlberg, programområdesansvarig för Biologutbildningarna.
Läs mer om exempel på biologyrken och arbetsplatser.
Studieform, fältstudier och VFU
Studierna bedrivs på heltid under tre år och är mestadels högskoleförlagd. Förutom traditionell undervisning som till exempel föreläsningar, seminarier och övningar, består undervisningen till stor del av fältstudier och exkursioner. Vi har även en tydlig förankring i samhället med bland annat fem veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Som ny student på utbildningen kommer du att få många råd och tips för att lyckas med högskolestudierna. Vi erbjuder även handledning i studieteknik.