VGSK1 -Verksamhetsförlagd utbildning
I Sjuksköterskeprogrammet ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) under nästan halva studietiden. Då får du praktiskt använda dina nya kunskaper och prova på framtida arbetsuppgifter inom olika områden.
VFU:n genomförs inom sjukhus, primärvård, psykiatri och vård i hemmet under terminerna två, fyra och sex. Syftet är att lära sig yrket praktiskt och förena teori med praktik. VFU kan komma att ske på annan ort än studieorten.
Vision och målsättning
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i Sjuksköterskeprogrammet ska präglas av:
- Engagemang
- Empati
- Evidens
- Etik
Studenten ska få förståelse för
- sambandet mellan teoretisk kunskap och klinisk tillämpning
- hur resultat från forskning tillsammans med beprövad erfarenhet kan påverka omvårdnadens kvalitet och patientens säkerhet
- hur ett etiskt förhållningssätt som värdegrund påverkar det empatiska mötet med vårdtagare, närstående och medarbetare i vården.
Riktlinjer för hälsokontroll
Alla studenter på sjuksköterskeutbildningen kommer under sin utbildning i kontakt med patienter och måste därför fylla i en hälsodeklaration. Mer att läsa finns på Region Skånes vårdgivarwebb.
Forskning
Inom den kliniskt verksamhetsförlagda utbildningen kommer du som sjuksköterskestudent i kontakt med kvalitetsutvecklingsarbete och forskning. Studenter på sjuksköterskeprogrammet har under flera år medverkat i forskningsprojekt under den verksamhetsförlagda utbildningen där vetenskapliga artiklar har producerats och resultaten från dessa forskningsprojekt har sedan återförts till verksamheterna.
Denna information gäller dig som påbörjat sjuksköterskeprogrammet innan hösten 2019.