Presentation av föreläsarna
Ann-Christine Vallberg-Roth är professor i pedagogik vid Malmö högskola. Hon har erfarenhet som lärare i förskola, grundskolans tidigare år samt vid högskola. Hennes forskningsintresse ligger i läroplansfrågor, undervisning, bedömning och dokumentation med fokus på didaktik i förskola. Vallberg- Roth är vetenskaplig ledare för det 3-åriga och pågående projektet ”Flerstämmig undervisning och sambedömning i förskola”. Hon är verksam vid Fakulteten för lärande och samhälle, Institutionen för Barn Unga Samhälle vid Malmö högskola.
Barbro Bruce är leg. logoped och docent i specialpedagogik. Hon arbetar som biträdande professor i utbildningsvetenskap med inriktning specialpedagogik vid Högskolan Kristianstad. Barbros forskningsintresse gäller mötet mellan logopedi och specialpedagogik, vilket handlar om ett språk- och kunskapsutvecklande förhållningssätt.
Agneta Jonsson är förskollärare och fil.dr i barn- och ungdomsvetenskap och verksam inom förskollärarutbildning och forskning vid Högskolan Kristianstad. Forskningsintresset riktas mot hur lek, lärande och omsorg kan förstås i förskolans undervisning och pedagogiska verksamhet.
Mattias Bergdahl är förskollärare sedan 1992. Han är verksam inom förskola och förskoleklass i Kristianstads kommun, för närvarande på Smedjegårdens förskola i Färlöv. Mattias är även lärarutbildare på fältet och medlem i programrådet vid Högskolan Kristianstad.
Sven Liljedahl hade arbetat inom pappersindustrin i 20 år innan han sadlade om till förskollärare. Han tog sin förskollärarexamen i januari 2017 och är sedan sin examen anställd i Kristianstads kommun i skolområde västra. Hans nuvarande arbetsplats är Dahlgårdens förskola men dessförinnan arbetade han tillsammans med Mattias på Smedjegårdens förskola.
Mie Josefsson är förskollärare samt universitetsadjunkt och doktorand i förskoledidaktik vid Stockholms universitet. Hennes forskningsintressen rör etiska frågor kopplat till förskolläraryrket och barns livsvillkor i förskola och samhälle.
Karin Alnervik arbetar som forskare i Malmö stad och som utvecklare i Halmstads kommun. Tidigare har Karin arbetat som lektor vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping och drivit förskolan HallonEtt tillsammans med sin man. Tillsammans har de skrivit boken ”Pedagogiskt ledarskap och kollegialt lärande” som utkommer i september och som handlar om praktik och teori kring verksamhetsutveckling av en förskoleverksamhet.
Jonas Aspelin är professor i pedagogik vid Högskolan Kristianstad. Han har författat böcker som: Inga prestationer utan relationer (2015), Om relationell pedagogik (2011), Sociala relationer och pedagogiskt ansvar (2010) och Klassrummets mikrovärld (1999). Se vidare: www.relationellpedagogik.se
Ingrid Pramling Samuelsson är professor i pedagogik med inriktning mot de tidiga barnaåren och verksam vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet. Hon har under många år forskat kring barns tidiga lärande och förskolans innehåll.