Program föreläsningsserie NPF våren 2018
10 april
Psykiatriske diagnoser som stigma eller realiteter. Teoretiske, erfaringsbaserede og pragmatiske måder at imødekomme teoretiske konflikter i specialpædagogisk praksis. Henrik Skovlund
Børn med psykiatriske diagnoser såsom ADHD og ASD udgør til stadighed en særlig problematisk gruppe at forholde sig til i forskning og praksis. I modsætning til fysisk funktionsnedsatte børn, der netop ved funktionsnedsættelsens fysiske manifestation på naturlig falder vis ind under kategorien ”funktionsnedsat”, er der tale om børn, som kan opfattes som normale eller funktionsnedsatte alt efter hvilket standpunkt de professionelle forudsætter i deres omgang med børnene. De sidste årtiers teoretiske debatter, især om ADHD diagnosen, har ikke mindst markeret en splittelse mellem neurovidenskabelige og kulturelle forklaringer på stigningen af børn, unge og voksne, som diagnosticeres med ADHD. Dette kan skabe problemer i den pædagogiske praksis i det omfang barnet mødes med modsigende indfaldsvinkler til deres diagnoser. Workshoppen vil omhandle teoretiske, erfaringsbaserede og strategiske måder at arbejde med sådanne modsigelser på i praksis.
Henrik Skovlund er Cand.psych., Ph.d. og uddannet på Københavns Universitet. Henrik har beskæftiget sig med inklusion af børn med diagnoser som ADHD og ASD siden 2010 med særligt fokus på diagnosernes pædagogiske status indenfor inkluderende special- og socialpædagogik.
Neuropsykiatrisk viden og praksis - i det tværfaglige samarbejde i skolen. Anne Morin
I denne workshop diskuteres det tværprofessionelle samarbejde mellem lærere, psykologer og psykiatere omkring børn med diagnoser. Udgangspunktet for diskussionen er et empirisk feltarbejde der følger børn i udredningsforløb med fokus på, hvordan de forskellige indsatser spiller sammen i barnets forløb, og hvilken betydning udredningsforløbet får for barnets deltagelses- og læringsmuligheder set i relation til specialpædagogisk intervention og inklusion.
Anne Morin, Ph.D, Lektor Aarhus Universitet (DPU)
Anne Morin er ansat som lektor inden for inklusion og det specialpædagogiske område. Hun er en del af forskningsprogrammet ’Inklusion og eksklusion – i samfund, institution og pædagogisk praksis’. Gennem sin akademiske karriere har Anne forsket i specialpædagogik, inklusion og læreprocesser. I Annes ph.d.-afhandling udforskede hun empirisk forskellige former for intervention i forhold til børn i vanskeligheder i skolen med særligt fokus på børn, der både er del af den almene undervisning, og som modtager specialundervisning. Dette arbejde videreførtes i Annes post.doc. projekt finansieret af Det Frie Forskningsråd (FKK) med en udforskning af familieklassearbejde. I sin seneste forskning følger Anne børn, der henvises til pædagogisk psykologisk udredning og psykiatrisk udredning med fokus på det professionelle samarbejde og betydningen af indsatsen for de involverede børn.
8 maj
Pedagogiska konsekvenser av NPF. Linda Petersson
Föreläsningen tar sin utgångspunkt i pedagogiska konsekvenser av NPF, för att sedan synliggöra anpassningar och strategier för en tillgänglig lärmiljö. Föreläsningen kommer att förena teori och praktik.
Linda Petersson arbetar på Specialpedagogiska skolmyndigheten som rådgivare. Inom myndigheten har hon även ett uppdrag som sakkunnig och talesperson inom NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar).
12 juni
Ungdomar och unga vuxna med högfungerande autism – Berättelser om anpassningar i undervisning, möjligheter, hinder och vändpunkter i mötet med utbildningssystemet. Martin Hugo, Joel Hedegaard
Föreläsningen handlar om ungdomar och unga vuxna med högfungerande autism med resultat från två olika forskningsprojekt: Följeforskningsprojektet IT-spåret, en anpassad utbildning för unga vuxna med Asperger (Högfungerande autism) och ett pågående forskningsprojekt om deltagare på folkhögskolor som berättar om sina upplevelser av mötet med folkhögskolan, gymnasieskolan och grundskolan. Resultatet visar bland annat att det sociala lärandet är minst lika viktigt som det ämnesrelaterade lärandet. Att bli sedd bekräftad och förstådd är avgörande för skolframgång.
Martin Hugo, fil.dr i pedagogiskt arbete, Jönköping University. Martin har sedan 2003 arbetat med olika forskningsprojekt om elevgrupper som haft ett problematiskt möte med skolan. Forskningen handlar om hur skolan kan se ut när dessa elever upplever meningsfullhet i studiesituationen.
Joel Hedegaard, fil.dr i pedagogik, Jönköping University. Joel har sedan 2008 arbetat med olika forskningsprojekt rörande diskriminering och socialt lärande. Joels forskning handlar genomgående om människors möjligheter till samhällelig inkludering och delaktighet.
Genomförda föreläsningar:
13 februari
”Jag har en diagnos och sägs då vara olik alla andra. I min grupp är vi då lika som olika men individuellt är vi olika som lika.” Kent Ahlqvist
Hur förhåller vi oss till NPF i skolan? Vad behöver pedagogen veta? Bemötande och förhållningssätt. Hur utreds olika NPF tillstånd?
Kent Ahlqvist är leg. psykolog, specialist i neuropsykologi/ klinisk psykologi. Han arbetar i Hässleholms kommun, Barn- och utbildningsförvaltningen/Centrala elevstödsenheten (CEBE) till stor del med utbildning och handledning. Kent har tidigare varit verksam inom Barn- och ungdomshabiliteringen med behandling och diagnostisering av barn- och ungdomar med autism.
Vad kännetecknar autism och ADHD? Lilly Augustine
Föreläsningen handlar om vad som kännetecknar diagnoserna autism och ADHD och diskuterar dessa aspekter i mer generella termer, då aspekter så som minne, perception, exekutiva funktioner, självreglering och mentalisering är termer som är relevanta för fler.
Lilly Augustine jobbar idag som lektor i psykologi och kommer ursprungligen från området, handikappvetenskap, och disputerade 2006 vid KI inom barn- och ungdomspsykiatri med angränsande område. Lilly har arbetat med både socialt arbete och folkhälsa innan hon hamnade inom området psykologi. Lilly har intresserat sig för barns och ungdomars vardagsfungerande, i termer av engagemang och delaktighet eller psykisk hälsa. Därför har hon tittat både på aspekter av funktionsnedsättningar i stort och hur det påverkat delaktighet och inklusion, men också haft ett fokus på barns hälsa generellt. Lilly har även tittat på definitioner av delaktighet, och där tittat mycket på klassifikationen av ICF.
Åter till startsidan för föreläsningsserien!