Valbar workshop 28 mars 2019
Kl. 09.15-11.00 Workshop 1-5, läs beskrivning av valbara workshop nedan. Länk till startsidan med anmälningsformulär och program.
Workshop 1
Utomhuspedagogik i praktik och teori – intryck, avtryck, uttryck.
Undervisning för hållbart lärande (utomhus)
Anders Szczepanski, fil. lic universitetsadjunkt i pedagogik med ämnesdidaktisk inriktning, Linköpings universitet.
I denna workshop är du delaktig i hur förskolans uppdrag omsätts i verksamheten genom växelverkan med en utvidgad varierad närmiljö (förskolegården). I fokus står didaktiska frågeställningar nämligen, vad (innehåll), var (platsen), hur (metod), när (tiden), varför (vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet).
Workshop 2
Lärande för hållbar utveckling i utemiljön.
Närmiljö blir lärmiljö (utomhus) Länk till Presentation (pdf, 1974 kB) och dokumentation (pdf, 704 kB)
Laila Gustavsson, fil. dr universitetslektor i pedagogik, Högskolan Kristianstad.
Utomhuspedagogik som ett verktyg i arbetet för en hållbar framtid. Vi sjunger, leker, diskuterar, använder vår kreativitet, reflekterar och relaterar aktiviteterna till forskning om barns lärande. Lärandeobjekt som fokuseras är matematik för barn 2-5 år gamla. Begrepp utifrån lärande om hållbar utveckling som till exempel barns deltagande, problemlösning, jämlikhet, grupparbete, hälsa, ekonomi och relationen mellan samhället och naturen relateras till aktiviteterna.
Workshop 3
Länk till presentation Literacy – det hållbara språket (pdf, 1171 kB).
Barbro Bruce, biträdande professor i utbildningsvetenskap inriktning specialpedagogik.
Workshop 4
Länk till presentation Ekonomisk hållbar utveckling i förskolan genom konst och konstnärliga processer.
Annette Persson, universitetsadjunkt i utbildningsvetenskap med inriktning pedagogik, Högskolan Kristianstad.
Bodil Örberg, universitetsadjunkt i utbildningsvetenskap med inriktning pedagogik, Högskolan Kristianstad.
Att arbete med hållbar ekonomisk utveckling i förskolan kan innebära utmaningar, det kan röra sig om stora frågor och dilemman eller nyfikenhet som väcks utifrån vardagslivet. I denna workshop kommer vi att lyfta och utforska hur konst och konstnärliga processer kan användas som utgångspunkt för utforskande av ekonomiska perspektiv av en hållbar utveckling; hur vi kan bidra till förändringar, utveckla förståelse och alternativ, stärka, glädja och skapa mod och hopp i det pedagogiska mötet.
Workshop 5
Hur skapar vi hållbar undervisning i naturvetenskap med hjälp av estetiska verktyg?
Åsa Arvidsson och Maria Eriksson, universitetsadjunkter i naturvetenskapernas didaktik, Högskolan Kristianstad.
Vi arbetar som lärarutbildare mot såväl förskola som grundskola. I vår fysikundervisning strävar vi efter att synliggöra naturvetenskapen på många olika sätt, bland annat med hjälp av drama. Vi arbetar med kontrastrika och varierande iscensättningar av lärandesituationer för att vi som pedagoger ska kunna ta vara på nyfikenheten hos barnen på förskolan. Vår utgångspunkt är att börja i upplevelser som barnen kan knyta till sina egna erfarenheter för att sedan kunna utveckla till nya kunskaper om världen vi lever i.