Gå direkt till innehåll.
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
In English
  • {{ node.Name }}
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare
{{ prevNode.Name }}
{{ node.Name }}
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.Name }} {{ node.Name }}
  1. HKR
  2. Samverkan
  3. Regionalt utvecklingscentrum
  4. Konferenser RUCK
  1. HKR
  2. Samverkan
  3. Regionalt...
  4. Konferenser RUCK

Att göra sig själv till läsare

Högskolan Kristianstad erbjöd lärare på grundskolan och gymnasiet samt bibliotekarier till Läskonferens med temat Att göra sig själv till läsare torsdagen den 23 mars 2017 i Kristianstad på Högskolans campus, hus 7.

God läsförmåga är en förutsättning för livslångt lärande. God läsförmåga ökar läslusten och främjar goda läsvanor. God läsförmåga är avgörande för att utveckla kunskaper i skolans alla ämnen. Om inte lärare själva är aktiva läsare och utgör goda läsförebilder för sina elever är det svårt för eleverna att förstå glädjen med läsning och läsfärdighetens grundläggande betydelse för demokratiskt deltagande, inlärning, utbildning och arbetsliv. Läsning av skönlitterära texter är av särskild betydelse för att väcka lusten till att läsa och att utvecklas som läsare. Att utvecklas som läsare handlar om att ges möjligheter och förutsättningar att skapa sin egen läsaridentitet. Lärares och skolbibliotekariers kunskap om läsning och litteratur, kombinerat med stöd och uppmuntran, entusiasm och glädje samt en egen lust att läsa är avgörande för att stödja elevers väg till att hitta sig själva som läsare.

Program

09.00 – 09.15 Välkomna!            

09.15 – 10.00 Läsning och läsfrämjande verksamhet i och utanför skolan
Lotta Bergman
för en kritisk diskussion om skönlitterär läsning och läsfrämjande verksamhet med utgångspunkt i två forskningsprojekt. I det första, Författaren i klassrummet, undersöks vad som händer när en författare kommer på besök i skolan. Vilka förväntningar har pedagogen, eleverna och författaren och vad blir resultatet? Det andra projektet ger inblick i 15 bibliotekariers läsfrämjande arbete. I forskningscirkelns form utforskar de sin egen verksamhet och prövar nya vägar för att främja läsning i och utanför biblioteket, bland barn, ungdomar och vuxna.

10.00 – 10.30 Kaffe och ”bokbad”

10.30 – 11.30 Om lusten att läsa och att skriva     
I föreläsningen beskriver Annika Thor hur hon blev en läsande människa och hur läsande och skrivande samspelar med varandra. Annika Thors böcker handlar mycket om gestaltning, om att låta läsaren få kliva in i en annan människa och se världen med hens ögon. Vad kan inlevelsen i en litterär gestalt betyda för läsande barn och ungdomar idag?

11.30 – 12.00  Mary Ingemansson och Annika Thor samtalar om läsmotivation och läsglädje samt möjlighet till kunskap genom skönlitterär läsning. 

12.00 – 13.00 Lunch

13.00 – 13.45 Att förstå allt och bli vad som helst!
Författaren och filosofen Peter Ekberg berättar om sin väg till skrivandet och hur han arbetar med att inspirera barn och ungdomar i alla årskurser runt om i landet att själva läsa och skriva. Att bli nyfiken på sig själv som läsare genom att filosofera kring det egna jaget.

13.45 – 14.30 Textsamtal och omläsning som leder till djupläsning och lärande Mary Ingemansson resonerar om skönlitteraturens roll för kunskapsutveckling och lärande i andra ämnen än svenskämnet. Med avstamp i litteraturdidaktisk teori om läsning och litterära föreställningsvärldar resonerar hon om hur elever kan motiveras att bli djupläsare med skönlitteraturen som ingång. Mary ger konkreta exempel från skolor som praktiserat hennes didaktik, med erfarenheter från både amerikansk och svensk kontext. I sin bok, Lärande genom skönlitteratur. Djupläsning, förståelse, kunskap (2016) visar Mary på hur textsamtal kan vara en av lösningarna på den omdiskuterade problematiken med elevers läsförståelse.

14.30 – 15.00 Kaffe och ”bokbad”

15.00 – 15.45 ”Det kan vara svårt att förklara på rader” Eva Borgfeldt
I språk- och kunskapsutvecklande arbete är läsning och skrivning nära förknippat med varandra. Skriften har av tradition setts och ses fortfarande som det dominerande uttryckssättet även om multimodala uttryckssätt i sig inte är något nytt – elever har i alla tider kompletterat sina skrivna texter med ritade och färglagda bilder. Den digitala utvecklingen har medfört en delvis förändrad syn på läs- och skrivutveckling och frågan är hur elevers identitetsskapande formas av att skolan i första hand identifieras med verbaltext och andra multimodala uttryckssätt inte ges samma acceptans. I relation till bedömning av elevers framställningar är detta en viktig diskussion

15.45 – 16.00  Avslutning av Petra Magnusson, universitetslektor i svenska med didaktisk inriktning vid Högskolan Kristianstad. 

Presentation av föreläsare

Lotta Bergman är är fil dr i Svenska med didaktisk inriktning och universitetslektor på institutionen för Kultur, språk medier (KSM) på Lärarutbildningen vid Malmö högskola. Hennes intresseområden rör hur unga människor utvecklar sitt språk i kunskapsbyggande sammanhang och hur litteratur och andra medier kan integreras i problemorienterade och utforskande arbetssätt. Hon undervisar i kurser för blivande svensklärare och forskar om läsning, i och utanför skolan, litteraturdidaktik och skrivande i högre utbildning. Vidare har hon varit handledare för forskningscirklar för lärare och bibliotekarier. 

Eva Borgfeldt är adjunkt i svenska med didaktisk inriktning vid Högskolan Kristianstad och arbetar inom lärarutbildningen och uppdragsutbildningen. Hon avslutar just nu sin doktorandutbildning vid Göteborgs universitet och i hennes avhandlingsarbete uppmärksammas multimodalitet, texttolkning och bedömning i samband med en lärares språk- och kunskapsutvecklande arbete med 9-10-åriga elever i en mångkulturell skolkontext.

Peter Ekberg, bosatt i Göteborg, har varit intresserad av människan och universum sedan barnsben. Nyfikenheten resulterade i ett par universitetsexamina, främst i filosofi men också i pedagogik och idéhistoria/astronomi. Peter Ekberg debuterade 2009 med filosofiboken Tänk Själv! och har sedan dess utgivit ytterligare tolv titlar, allt från faktaböcker om rymden, filosofi och robotar till skönlitterära berättelser i rymdmiljö.

Mary Ingemansson började sin lärargärning som folkskollärare 1973 och har mångårig erfarenhet av skolbiblioteksverksamhet. Idag är hon lektor i svenska med inriktning litteraturvetenskap vid Högskolan Kristianstad. Hon undervisar i litteraturvetenskap, barn- och ungdomslitteratur och litteraturdidaktik inom lärarutbildning och fristående kurser samt har bedrivit kompetensutveckling om skolbibliotek under många år. Hennes senaste forskning med koppling till Judith A. Langers forskning är dokumenterad i Lärande genom skönlitteratur. Djupläsning, förståelse, kunskap (2016).

Presentation av författare

Annika Thor är en svensk författare, dramatiker och manusförfattare, som förutom att ha arbetat som bibliotekarie även gått medieutbildning och verkat som frilansjournalist.

1996 debuterade hon som författare med boken En ö i havet, en ungdomsroman om flyktingbarn i andra världskrigets Sverige. Boken följdes av tre fortsättningsböcker, Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav. Serien blev en succé och 2003 sändes en tv-serie baserad på böckerna, där Annika själv skrivit manuset.

Annika Thor har tilldelats många priser för sina verk, bland annat Augustpriset för sin ungdomsbok Sanning eller konsekvens. Boken filmatiserades efter manus av författaren som fick 1997 års Guldbagge för bästa manus. Hennes författarskap har belönats med ett antal svenska och utländska litterära priser, bland annat Deutsche Jugendliteraturpreis (1999), Astrid Lindgren-priset (2000) och Schullströmska priset från Svenska Akademien (2004).

Förutom ungdomsromaner och mellanåldersböcker har Annika Thor också skrivit böcker som vänder sig till en yngre läsekrets. I böckerna om Alva och Love har Cecilia Torudd gjort illustrationerna. För sin bilderbok Flickan från långt borta tilldelades Annika Thor och Maria Jönsson år 2015 Elsa Beskow-plaketten. Hon har även skrivit böcker för vuxna, såväl dokumentären Altuns tre liv som romanerna Motljus och Om inte nu så när. Hennes senast utgivna bok är allåldersboken Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter.

Praktiska upplysningar

Konferensavgift 900 kr inkl. förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe, exkl. moms. Konferensavgiften faktureras.

Anmälan Anmälan är stängd! Anmälan är bindande, ersättare får utses.

Information
Frågor om innehåll kan ställas till Susanne Bondesson,
e-post susanne.bondesson@hkr.se
Frågor om anmälan kan ställas till Sofie Hardö,
e-post sofie.hardo@hkr.se

 
Uppdaterad: 2020-10-20 av {{changedby.Name}} {{changedby.Name}}
Sidansvarig: {{pageresponsible.Name}} {{pageresponsible.Name}}
Kortadress: www.hkr.se/ruck-lasgladje2017
Dela
Dela

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Rapportera missförhållanden, visselblåsning

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2023
Följ oss

En liten men samtidigt stor högskola, samlad på ett campus.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Rapportera missförhållanden, visselblåsning

Organisationsnummer: 202100-3195

Adress: Högskolan Kristianstad

291 88 Kristianstad

Hitta hit

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Bibliotek
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Om något händer
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
  • Webbkarta
© Högskolan Kristianstad 2023