Presentation av medverkande talare
Konferensens huvudtalare
Jonas Aspelin är professor i pedagogik vid Högskolan Kristianstad. Han har författat böcker som Lärares relationskompetens (2018), Inga prestationer utan relationer (2015) och Sociala relationer och pedagogiskt ansvar (2010). Begreppet relationell pedagogik går som röd tråd genom hans forskning. För närvarande arbetar han bland annat med ett forskningsprojekt om specialpedagogers relationskompetens. Se vidare: www.relationellpedagogik.se
Huvudtal 1: Lärares och förskollärares relationskompetens
I föredraget presenteras och diskuteras forskning om lärare-barn/elev-relationen med fokus på vad som utmärker lärares/förskollärares relationskompetens.
Sofie Areljung arbetar som universitetslektor vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, Umeå universitet. För närvarande handlar hennes forskning i huvudsak om att kombinera naturvetenskap och estetiska uttryck i förskola och grundskola. Sofies projekt sker ofta i samverkan med verksamma lärare för att testa och utveckla nya undervisningsidéer.
Huvudtal 2: Att undervisa naturvetenskap tillsammans med estetiska uttryck, lekkamrater och verb
Gabriella Stenberg Wieser arbetar som forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna. Hennes forskning handlar om hur solvinden växelverkar med planeten Venus och med kometen Churyumov-Gerasimenko. Gabriella jobbar också med förberedelser inför rymdsonden JUICE som ska skickas i väg mot Jupiter 2022. Mest känd för allmänheten är Gabriella säkert från sin medverkan som panelmedlem i TV-programmet Fråga Lund.
Huvudtal 3: Varför jag blev rymdfysiker och vad jag gör för nytta i världen
Gabriella berättar om sin resa från journalistdrömmar på lokaltidningen i Vänersborg till planetfärder i solsystemet. Hur och varför blir någon rymdfysiker? Vad gör en rymdfysiker egentligen och är rymdfysik bra för något? Hon berättar också varför det är så roligt med fysik och hur vi alla kan fascineras både av rymden men också av mer vardagsnära fysik.