Abstract Vinn - vinn
Vinn - vinn
Vi organiserar vår verksamhet för att möta varje individs förutsättningar och behov genom att kombinera två evidensbaserade metoder, Universal design for learning, UDL, och Positivt beteendestöd i skolan, PBS. Metodernas olika ramverk berikar varandra och tillsammans ger det fokus till det hälsofrämjande och förebyggande arbetet i skolans tre lärmiljöer - den pedagogiska, den fysiska och den sociala.
I klassrummet möts vi utifrån ett speciellt syfte - lärande. Här möts du och jag och hen. Det blir en mångfald och här behövs flexibla lösningar. Vi arbetar utifrån ett sensomotoriskt tänk för att möta och inkludera alla de olika behov som förekommer i ett klassrum. I våra klassrum kan eleverna skapa sig egna arbetsmiljöer och rum utifrån behov. Det finns tillgång till taktila, auditiva och visuella hjälpmedel. Möbleringen är flexibel och kan anpassas utifrån undervisningens syfte och behov. Genom olika tjänster tillgängliggör vi information och kunskapsinhämtandet via flera sinnen och det finns tillgång till olika laborativa material. Vi arbetar flexibelt och kreativt med olika redovisningsformer så att alla elever ges möjlighet att visa sina inhämtade kunskaper och förvärvade förmågor.
Vi arbetar utifrån ett salutogent perspektiv och fokuserar på det som fungerar. Skolans personal har gemensamt tagit fram två kärnvärden “visa vänlighet” och “ta ansvar”, vilka ska vara aktiva i alla handlingar i verksamheten hos både elever och personal. I ett gemensamt värdegrundsarbetet med eleverna har vi definierat önskvärda beteenden i skolans olika miljöer utifrån våra kärnvärden. Genom att ge positiv specifik feedback frekvent i direkt eller nära anslutning till goda beteenden arbetar vi systematiskt både förebyggande och främjande för att stötta elevernas utveckling av sociala färdigheter. Även de kommunikativa och självreglerande färdigheterna hos eleverna utvecklas av metoden. Dessa färdigheter är en förutsättning för deltagande i undervisning och därigenom en möjlighet att nå skolans kunskapsmål. Därmed ser vi arbete med PBS som en förutsättning för ett arbetet med delaktighet och inkludering. Förstår vi varandra bättre, skapar vi respekt för varandra och vårt gemensamma så ökar trivseln och gemenskapen. Det i sin tur skapar trygghet och studiero.
Genom gemensamt arbete utifrån UDL och PBS skapar vi tillgängliga lärmiljöer och ett accepterande och respekterande klimat vilket leder till välbefinnande hos alla och god utveckling och lärande på skolan. Vi ser också att vårt arbete ökar elevernas engagemang både i undervisningen och i sitt eget lärande. Vi kommer i vår presentation att ge konkreta exempel från skolvardagen på vårt arbete med UDL och PBS och visa på hur dessa två metoder kompletterar och förstärker varandra.