Birgit
Birgit Wigerup Carlsson, vår alldeles egen relationsexpert och kurator. Våra mentorer har förmånen att träffa denna sprudlande person redan första utbildningstillfället. Birgit kommer att vara med och förbereda våra studenter inför deras nya uppgift som mentor för att deras mentorstid ska blir så lärorik och bra som möjligt. Men vem är då Birgit, vad kan hon dela med sig av här på Högskolan och framför allt på vägen in i ett mentorskap?
Vi träffade Birgit borta på hennes kontor i hus 6. Det är här hon huserar när hon inte är iväg och håller coachningar eller mindfulnesskurser. Här delar hon hus med Kåren som för henne är en viktig samarbetspartner och källa till inspiration och kunskap om studenternas liv och situation. I år håller Birgit en del av mentorernas s k startutbildning hos oss på Näktergalen.
-Näktergalen ska bli jätteroligt att få samarbeta lite mer med. Mentorskapet är ju en merit då man inte bara växer i erfarenhet, som är viktigt när man söker jobb, utan faktiskt lär mycket om sig själv i en sådan relation.
I denna relation blir studenterna medvetna om sina värderingar. Här ska jag bidra med att ge studenterna ramarna kring ett mentorskap. Göra det tydligt för vad som ingår i ett mentorskap för att som ny mentor kunna navigera i detta. Ett sätt att trygga dem i sin roll.
Här är guld och gröna skogar för här lär man sig hela tiden!
Birgit, hur skulle du beskriva dig själv? - Va? Jag? Beskriva mig, näää, det kan nog inte! -säger hon med ett smått överraskande tonläge i rösten. Jag är ju så mycket, du vet jag är ju rätt gammal i gemet. Har tagit två längre utbildningar; en lärarutbildning och en lite senare i livet på SOPIS (socialhögskolan) i Lund.
Varför bytte du utbildning?
– Under min tid som lärare fick jag många gånger vara en coach till barn och föräldrar där jag också kom på att jag är en person som ständigt är nyfiken och vill lära nytt, det blir man aldrig för gammal för, säger Birgit. Jag brinner för människor och vill gärna se att alla människor får lika förutsättningar för bland annat högre studier.
På Högskolan har hon arbetat i nästan 20 år och trivs fortfarande lika bra. Jag är otroligt tacksam för att jag har ett arbete som jag brinner för.
– Det här är guld och gröna skogar för här lär man sig hela tiden, säger hon med stor entusiasm i rösten.
Just det livslånga lärandet är viktigt för Birgit, som just nu arbetar med att få igång mindfulnesskurser Dessa kurser är öppna för alla studenter. Vad är det i mindfulness som är så bra?
– Vi gör mycket saker med autopiloten på och då är mindfulness är bra sätt att få i hop kropp och själ igen, ett sätt att öka sin lyhördhet och självkännedom. Mindfulness ska bidra till att man känner ett slags välbefinnande. Det blir det lättare att hantera vardagliga och ibland stressande situationer.
Det tycker vi låter mycket bra, kanske får vi på Näktergalen ett smakprov på en liten bit av en mindfulness-kurs? Vi får se ikväll när det dags för utbildning 1 för mentorer.
Om du är nyfiken på Studenthälsans Mindfulness-kurser kan du hitta mer information här!
Mindfulness-kurs på Högskolan
Tack Birgit för våra tusen frågor.
Text och bild: Fredrika Braw