Nyttigt, lärorikt och utvecklande att hjälpa andra studenter
Vid sidan av studierna på förskollärarutbildningen är Jasmine Isgren även mentor för studenter med funktionsnedsättning.
Att vara mentor betyder mycket för Jasmine Isgren.
− Dels är det stimulerande att få dela med sig av sina egna erfarenheter när det gäller studieteknik, dels får mentorskapet mig att reflektera över min egen studieteknik, vilket har varit till stor hjälp i min egen utbildning, säger hon.
Jasmine, som läser tredje terminen på Förskollärarutbildningen vid Högskolan Kristianstad, kom i kontakt med mentorskapet av en ren tillfällighet.
− Det var en av mina klasskompisar som jag brukade hjälpa med studierna som kom på idén att jag borde satsa på att bli mentor. Jag hade aldrig hört talas om mentorskap tidigare men blev lite nyfiken och bestämde mig för att kolla upp det lite närmare, säger hon.
Hjälp till självhjälp
Jasmine vände sig till högskolans samordnare för studenter med funktionsnedsättning och fick en ganska klar bild över vad mentorskapet innebar, och att målet alltid är hjälp till självhjälp. Det finns idag bara ett fåtal mentorer på Högskolan Kristianstad, och det behövs fler för att täcka behovet av denna extra hjälp med att planera och strukturera studierna. Detta görs via träffar eller samtal via telefon, skype, mejl eller sms.
Jasmine arbetar en, ibland upp till två timmar per vecka, och får ett arvode på hundra kronor i timmen för sin insats. När hon avslutar sitt uppdrag får hon ett intyg på sitt arbete som kan vara värdefullt vid jobbansökningar och dylikt. Erbjudandet om mentorsstöd finns för studenter med neuropsykiatriska eller psykiska funktionsnedsättningar och de ansöker själva om att få en mentor. När Jasmine Isgren bestämde sig för att prova på mentorskapet förberedde hon sig på uppgiften bland annat genom att läsa Mentorshandboken, ett verktyg som tagits fram av bland annat Lunds universitet och Stockholms universitet.
− Det är en fantastisk bok som beskriver vad mentorskapet innebär, exempelvis vilka redskap som man kan använda sig av under inledningen av ett mentorskap, vad man kan förvänta sig av mentorskapet och vilka krav som studenten som får stöd kan ha på mentorn, säger Jasmine.
Enligt upplägget i Mentorshandboken ska en mentor "fungera som rådgivare och diskussionspartner – inte en kompis, extralärare eller terapeut". Jasmine har under ett drygt halvår varit mentor åt två studenter och för närvarande arbetar hon med en distansstudent.
− Vi har en överenskommelse om att jag ska ringa henne varje morgon och prata lite grann om hur dagen ska se ut. Jag hjälper henne att lägga upp studierna och utifrån mina egna erfarenheter kommer jag med råd som hjälper henne framåt.
Bollplank
För Jasmine och den student hon är mentor för handlar samarbetet i stor utsträckning om hur studentens funktionsnedsättning påverkar studieresultatet.
− Det är viktigt för mig att vara hennes bollplank. Hon ska öppet kunna berätta om hur funktionsnedsättningen påverkar henne och utifrån min kännedom kring hennes problematik kan jag hitta vägar som underlättar hennes studier.
Jasmine upplever att hennes roll som mentor gör skillnad för studenten.
− Under resans gång har vi utvärderingar där hon får möjlighet att ge sin syn på samarbetet, och hon har flera gånger uttryckt sin tacksamhet och uppskattning för den hjälp hon får av mig som mentor.
Lön för mödan
Inom kort tvingas Jasmine dock att lämna sin mentorroll då hon ska göra sin verksamhetsförlagda utbildning på Mallorca. Hon kan emellertid varmt rekommendera andra studenter att pröva på mentorskapet.
− Det är lärorikt och utvecklande att hjälpa andra människor. När studenten som jag är mentor för klarar en uppgift som hon har kämpat med länge så ger arbetet lön för mödan. Vi har ju faktiskt kämpat för det här tillsammans, säger Jasmine.
Man kan bli mentor när som helst på året och som mentor arbetar man en termin i taget, men man kan också jobba med samma student under en längre tid. Om studenten eller mentorn inte vill fortsätta avbryter man samarbetet.
Vill du bli mentor för en student? Välkommen med din intresseanmälan!