”De flesta mår bra av att prata med någon”
Känner du stress och ångest inför tentan? Sover du dåligt? Eller är du obekväm i att prata inför grupp? Det finns många fler anledningar att höra av sig till Studenthälsan. Men oavsett hur länge du funderat över dina problem är det aldrig för tidigt eller för sent, och inga frågor är för små. Hör av dig till Studenthälsan på Högskolan Kristianstad så får du professionell hjälp! Dessutom kostar det ingenting och allt behandlas under största sekretess. Johan Olsson är kurator och kan hjälpa studenter som behöver stöd.
Johan Olsson, kurator vid Studenthälsan, Högskolan Kristianstad.
Vilka är det vanligaste frågorna du hjälper studenter med?
– Mycket handlar om stress och symtom relaterat till detta, så som ångest, nedstämdhet eller olika typer av fysiska påslag, berättar Johan Olsson, kurator vid Högskolan Kristianstad med bakgrund som socionom.
– Det kan även handla om osäkerhet kring sin egen förmåga, oro kring hur det ska gå, om man har valt rätt utbildning, eller sådant som finns utanför studiesfären. Det kan vara relationer med familj eller förhållanden som är jobbiga.
”Jag tycker det är bäst att man kontaktar oss i ett tidigt skede, när problemen är små.”
När är det läge att kontakta Studenthälsan?
– Jag tycker det är bäst att man kontaktar oss i ett tidigt skede, när problemen är små, om man tänker sig att det handlar om ett problem. Oftast kan det vara lättare att hantera situationer som inte fått möjlighet eller tid att skena i väg. Vi brukar säga att inga problem är för små för att kontakta oss.
Spelar det någon roll om jag är studerar på campus eller på distans?
– Vi erbjuder samtal online så det spelar ingen roll hur man studerar, distans eller på campus. Vi vill vara tillgängliga för alla studenter.
Hur sker första kontakten?
– Vanligast är att studenter mejlar till någon av oss. Vi har också en gemensam funktionsadress [studenthalsan@hkr.se] som vissa använder, och då svarar den av oss kuratorer som har bäst möjlighet utifrån specifika önskemål. En del studenter bokar via Studentportalen där det finns tider att boka direkt online. Ibland ringer en student och bokar tid den vägen, så det finns flera vägar till att boka tid hos oss.
”De flesta mår generellt bra av att prata med någon.”
Hur brukar det gå till när en student hör av sig till er?
– Vi kan oftast erbjuda en tid inom en vecka, och sedan har vi ett första samtal med studenten där vi pratar om orsaken till studentens besök. Inledningsvis handlar det om att kartlägga och undersöka för att se vad studenten behöver, och hur vi kan möta det behovet. Sedan lägger vi upp någon form av plan tillsammans med studenten för vad vi skall göra och ungefär hur lång tid det kan ta.
Vilka är dina spetskompetenser som kurator?
– Jag och mina kuratorkollegor är socionomer i grunden. Sedan har jag kompletterat detta med studier i sexologi, motiverande samtal, samt att jag har läst till legitimerad psykoterapeut med inriktning mot Kognitiv beteendeterapi, så kallad KBT.
Varför drar sig en del för att söka hjälp?
– Det kan fortfarande vara så att det för en del kan upplevas som stigmatiserande med psykisk ohälsa och att man inte vill skylta med detta. Andra kanske inte riktigt vet vilken hjälp som finns att få.
– Ytterligare en del studenter kanske inte riktigt kan definiera sitt mående som psykisk ohälsa och tänker därför inte på att det är möjligt att påverka genom att söka hjälp. Det finns säkert fler orsaker men detta är några som jag ändå tror är relativt vanliga.
Hur stora möjligheter har man att bli behjälpt av Studenthälsan?
– De flesta mår generellt bra av att prata med någon och många studenter säger sig få livet att funka bättre efter att de har varit i kontakt med oss. De kan förhålla sig till sin situation på bättre sätt och de problem de sökt hjälp för har blivit mer hanterbara.