Agne Paulsson
Jag arbetar som universitetsadjunkt i biologi och undervisar i biologi på olika program och enstaka kurser. Med min bakgrund även som sjuksköterska undervisar jag i humanfysiologi på Sjuksköterskeprogrammet och Tandhygienistprogrammet.
Som "grön" biolog undervisar jag på kurser i Floristik och faunistik, som bl a läses inom Landskapsvetarprogrammet.
Undervisningsfilmer på YouTube
I många år har jag gjort filmer för distansundervisning. Jag har en YouTube-kanal där jag lägger ut dessa. Filmerna handlar till största delen om människokroppen.
Se lista över mina undervisningsfilmer.
En presentationsfilm av YouTube-kanalen ser du i denna film:
Min egen blogg
Mina intresseområden
Som lärare är jag intresserad av att "förstå vad det innebär att förstå". Kognitionsvetenskapen började med datorn som modell över mänskligt tänkande, men fick problem med vad mening och förståelse innebär. Datorn manipulerar meningslösa symboler, den "vet inte" vad symbolerna betyder. I nyare forskningsansatser (Embodied cognition, Enactivism) beskrivs mänskligt tänkande i termer av en interaktion mellan hjärna, kropp och värld. Konkreta begrepp (ex: hund, hungrig, klibbig ) har sin mening genom våra kroppsliga upplevelser av dem . De abstrakta begreppen får sin mening via metaforer till exempel "tungt argument".
För mången naturvetare verkar detta konstigt. Naturvetenskaplig kunskap kännetecknas av att subjektiva upplevelser rensats bort. Men växande belägg inom kognitionsvetenskapen visar att mening och förståelse har sina rötter ner i våra senso-motoriska och emotionella system, utan dessa rötter kan vi inte förstå.
En annan forskningsansats som intresserat sig för hur mening uppkommer är biosemiotik , en syntes mellan semiotik (studiet av mening) och biologi. Till skillnad från traditionell biologi, som antar att liv fullt ut kan beskrivas utifrån kemiskt-fysikaliska principer, hävdar biosemiotiken att ett semiotiskt perspektiv är nödvändigt. Skillnaden mellan liv /ickeliv är att levande organismer (även om det är på en primitiv nivå) tolkar något som något (till exempel föda, hot) . Biosemiotiken studerar meningens naturhistoria och kan ses som en brygga mellan natur och kultur.