Forskning inom sociologi
Sociologi ger kunskaper om människors situation och agerande i samhället. Inom ämnet studeras sociala processer som är förutsättningar för människors livsvillkor, samt klassiska och moderna perspektiv på fenomen som individ/kollektiv och frihet/ofrihet.
Forskningen vid Högskolan Kristianstad inom ämnet sociologi bedrivs och utvecklas främst inom följande områden:
- Kultur, kommunikation och social förändring
- Ungdomar och ungdomskulturer
- Utvecklingssociologi och demokratiska processer
- Hälsa, organisation och arbetsliv
- Migration och integrationsprocesser
- Sociala rörelser och sociala konflikter
- Transnationalitet och diaspora
- Politisk sociologi
Forskningen inom ämnena är en grund för att skapa kurser av hög kvalitet och bidrar samtidigt till kunskapsuppbyggande kring relevanta, aktuella samhällsfrågor. Forskningsresultaten presenterats kontinuerligt vid internationella konferenser och ansökningar till anslagsgivare för olika forskningsprojekt. Gruppens medlemmar ingår i internationella och nationella nätverk och har därmed sin forskning förankrad i olika vetenskapliga sammanhang. Flera av gruppens forskare är knutna till Forskningsmiljön Individ, Grupp, Samhälle (FIGS) vid Högskolan Kristianstad.
Forskare i ämnena har också på olika sätt återkoppling av sin forskning till den undervisning de har inom olika program och fristående kurser vid högskolan, samt bidrar till den så kallade tredje uppgiften – samverkan med samhället utanför högskolevärlden, bland annat genom olika externa vetenskapliga uppdrag.
Forskare
Marcus Lindström
Politisk sociologi, struktur- och maktfrågor, ideologi och hegemoni, sociala rörelser, kritiskt tänkande, konspirationsteorier, radikaliseringsprocesser som kan utmynna i våld.
Ruben Marin
Sociala och kulturella möten, sociala konflikter, marginalisering, migration och integrationsprocesser, mänskliga rättigheter.
Sari Pekkola
Musik, kön och etnicitet. Unga kvinnors musikvärldar – identitetsarbete i vardagslivet. Diasporans musik. Kontinuitet och förändring i boliviansk urban folkmusik. Transnationell ungdom och nya uppväxtvillkor. Någon annanstans, minnen av evakuering och hembygdsresor.
Jonas Ringström
Vetenskapssociologiska perspektiv på vetenskapliga kontroverser.
Annika Rosén
Idrottsvetenskap, identitet, genus och ledning.