Högskolepedagogiska forskargruppen HERD@HKR
Den högskolepedagogiska akademin vid Högskolan Kristianstad (HKR) har sedan inrättandet haft uppdraget att vara katalysator för utveckling av förhållningssätt till undervisning och lärande samt att vara en arena för kunskapsutveckling av högre utbildning vid lärosätet. Det är därmed ett naturligt steg att det nu inom ramen för den högskolepedagogiska akademins verksamhet finns ett uppdrag att driva högskolepedagogisk forskning.
HERD@HKR är en högskolepedagogisk forskargrupp med mål att initiera och driva högskolepedagogisk forskning. Gruppen leds av Petra Nilsson Lindström och Maria Melén. Bistår gruppen gör även gästprofessor Ann Ooms,Professor of Higher Education Research, Director of the Healthcare Educational Research and Evaluation (HERE) Research Group, Kingston University, London. Ann har lång erfarenhet av att leda och driva högskolepedagogisk forskning. HERD står för Higher Education Research and Development.
Gruppen verkar högskoleövergripande och forskningen bedrivs med nära koppling till utbildningsområdena, vilket är i linje med högskolans strategi. HERD@HKR ska främja ”Higher Education Research and Development” som utvecklar den högre utbildningen vid Högskolan Kristianstad.
Högskolepedagogisk forskning spänner vanligtvis över förutsättningar för och relationen mellan utbildningsorganisering och undervisning och lärande men involverar alla som verkar inom högre utbildning och arbetar med dess utveckling.
Den högskolepedagogiska forskargruppen vill verka inkluderande och samla medarbetare från fakulteterna och högskolegemensamt stöd (HGS), som tillsammans delar ett intresse för utveckling av högre utbildning på vetenskaplig grund. Forskningen ska således bedrivas så att den kommer hela HKR och dess verksamheter till del. Forskningen ska vara känd för sin höga kvalitet. Den kan rymma forskning och utveckling inom exempelvis akademiskt lärarskap, undervisning och lärande samt styrning och organisering av högre utbildning. Forskningen om undervisning och lärande bör vara praktikdriven utifrån den utbildningskontext och de utmaningar som finns, såväl nära som i sammanhang av strategiska högskoleövergripande kvalitetsområden och verksamhetsutvecklingsbehov.