Forskningsgruppen specialpedagogik
Forskargruppen Specialpedagogik:s verksamhet syftar till att utveckla kunskap om relationer, möjligheter och hinder i utbildningsinstitutioner för att främja alla barns, ungas och vuxnas lärande samt om vad som utmärker specialpedagogisk kompetens.
Forskningen inom gruppen har en praktiknära ansats och har som målsättning att bedriva forskning som kan relateras till de programområden som medlemmarna är verksamma inom, vilka huvudsakligen utgörs av förskollärar- och lärarutbildning och i synnerhet speciallärar- och specialpedagogutbildningarna. Sedan 2020 är forskarguppen även involverade i Högskolan Kristianstads forskarutbildning i Pedagogiskt arbete.
Daniel Östlund, professor i pedagogik inr. specialpedagogik leder forskargruppen.
Forskningsgruppens etablering – kort historik
Forskarsgruppen Specialpedagogik etablerades 2004 av Professor Jerry Rosenqvist, samtidigt som Högskolan Kristianstad fick rättigheter att examinera specialpedagoger. Jerry ledde gruppen fram till 2012. Under Professor Rosenqvists ledning genomförde gruppen bland annat studier om elever med invandrarbakgrund i särskola (numera anpassade skolformer) och teoriutveckling i förhållande till det specialpedagogiska fältet. I samband med Jerrys pensionering publicerade forskningsgruppen en vänbok i form av en antologi Bildning för alla! En pedagogisk utmaning (pdf, 1377 kB)som samlade bidrag från tongivande forskare inom det specialpedagogiska fältet från Sverige, Norge, Danmark, Finland och England.
Under 2012-2013 leddes gruppen av Professor Jonas Aspelin, som gästprofessor, vilket bland annat resulterade i att forskningsgruppens medlemmar publicerade en antologi Relationell Specialpedagogik: I teori och praktik (pdf, 1539 kB).
Under 2020-2021 leddes gruppen av gästprofessor Jenny Wilder.
Forskningsgruppen utkommer sedan 2008 med en rapportserie Specialpedagogiska rapporter och notiser från Högskolan Kristianstad som utkommer 1-2 ggr per år, där gruppens forskning publiceras.