Delaktighet och ansvar - Litteraturöversikt
Delaktighet beskrivs ofta som något eftersträvansvärt och positivt. Men, upplevs det alltid som positivt? Genom ökad delaktighet stimuleras egenvård och egenmakt. Genom att problematisera kring delaktighet och egenvård/egenmakt kan kunskap erhållas kring hur vi som sjuksköterskor kan förhålla oss för att personer ska uppleva en tillfredsställande nivå av delaktighet. Förslagsvis genomförs detta projekt som en litteraturstudie
Nivå: Grundnivå
Syfte och kort sammanfattning av projektet: Alternativ 1: Syftet är att beskriva upplevelser av delaktighet och egenansvar utifrån patienters perspektiv. Är delaktighet alltid positivt? Hur upplevs det när ansvar förskjuts från vården till personer i beroendeställning? Hur upplevs det när man inte känner delaktighet? Hur förhåller sig "delaktighet" till egenvård och egenmakt?
Alternativ 2: Liknande ovan, men utifrån personalens perspektiv.
Verksamhet och kontaktperson: Albert Westergren, professor i omvårdnad (har dock ej möjlighet att vara handledare/examinator, men diskuterar gärna idén)
Övrigt: Idén till denna litteraturstudie väcktes i samband med ett seminarium om "Makt" som hölls vid Forskningsplattformen för Hälsa i Samverkan (28 sep 2018). Universitetslektor Jonas Ringström (Högskolan Kristianstad) föreläste och diskuterade då hur makt förändrats genom tiderna.