Den kommunala vårdens kompetensförsörjning - Litteraturöversikt
Kompetensförsörjning är en av vårdens stora utmaningar. Om tio år är vi femtio procent fler "åttioplussare", men vi kommer inte bli fler personer i arbetsför ålder. Att bli så många äldre är positivt men kommer detta få effekter för den framtida vården?
Omsorgsförvaltningen i Kristianstad vill förbereda sig kring hur vi ska möta utmaningen. Hur kan sjuksköterskor i större utsträckning attraheras till att arbeta i kommunal vård? Hur säkrar vi att studenter får en bra övergång från studier till den första tiden? Hur arbetar vi smartare för att utföra samma mängd arbete på färre personer? Hur får vi sjuksköterskor att stanna kvar i verksamheten?
Många kommuner och andra verksamheter har gjort olika insatser och flera av dessa har forskare studerat. Vi önskar en litteraturstudie över vad utmaningen kring kompetensförsörjningen innebär och vilka insatser forskningen har kommit fram till gör störst skillnad.
Nivå: Grundnivå
Syfte och kort sammanfattning av projektet: Hur beskrivs utmaningen kring kompetensförsörjning i vården ut - hur är den beskriven i forskningen? Vilka insatser från arbetsgivaren har utvärderats av forskningen? Finns det insatser, t ex i form av stöd till nyanställda, som visar sig leda till att fler väljer en viss verksamhet samt stannar kvar?
Verksamhet och kontaktperson: Omsorgsförvaltningen, Caroline Georgson & Högskolan Kristianstad, Malin Sundström
Övrigt: Samverkansprojekt med Kristianstads omsorgsförvaltning