Hur anhörigstödjare i kommunen uppmärksammar personer i sorg - Empirisk studie
Att förlora en närstående genom död innebär att den som finns kvar drabbas av sorg. Sannolikt har anhörigstödjare erfarenhet av att möta personer i ordinärt boende som drabbats av sorg och deras behov av stöd. Deras erfarenhet behöver sammanställas och förtydligas för att efterhand kunna utveckla personcentrerat stöd.
Att förlora en närstående genom död innebär att den som finns kvar drabbas av sorg. Smärtsam förlust på grund av död är en naturlig del av livet och därmed anses även sorg som ett "naturligt" fenomen att hantera. Samtidigt är förlust av en nära och kär person såsom partner eller barn också en av de potentiellt mest stressfyllda händelserna i livet att anpassa sig till. Sorg innebär trots att det är en naturlig reaktion en risk för både psykisk och fysisk ohälsa. Kommuner ska enligt SoL (SFS 2001:453) erbjuda stöd till personer som vårdar eller stödjer en person som är långvarigt sjuk, äldre eller har funktionshinder. Stödet ser olika ut men kommunerna har ofta en eller två anhörigstödjare. Sannolikt har anhörigstödjare erfarenhet av att möta personer i ordinärt boende som drabbats av sorg och deras behov av stöd. Deras erfarenhet behöver sammanställas och förtydligas för att efterhand kunna utveckla personcentrerat stöd.
Under hösten 2020 sker datainsamling genom fokusgruppsintervjuer alternativt individuella intervjuer genomföras digitalt med x antal anhörigstödjare i preliminärt fyra kommuner.
Nivå: Grundnivå eller avancerad
Syfte och kort sammanfattning av projektet: Syftet är att utforska hur anhörigstödjare i kommunen uppmärksammar och bemöter vuxna personer som drabbats av sorg när en närstående avlidit.
Projektet är ett förberedande projekt i ett större forskningsprojekt med fokus att utforska vård- och omsorgspersonals erfarenheter och uppfattningar om hur de uppmärksammar och bemöter vuxna personer som drabbats av sorg när en närstående avlidit.
Verksamhet och kontaktperson: För mer information kontakta Ann-Christin Janlöv
Övrigt: Forskare inom projektet är Ann-Christin Janlöv, bitr. professor omvårdnad, Eva-Lena Einberg, lektor i hälsa och vårdvetenskap. Ingela Beck, bitr. professor i omvårdnad