Skolbarns hälsa och dokumentation i journalen - Skolsköterskors uppfattning: en empirisk studie
De flesta barn och ungdomar anser att de har en god hälsa men besvär som återkommande huvudvärk, magont och andra stressrelaterade symtom har ökat de senaste decennierna. Skolsköterskor genomför regelbundna hälsobesök med samtliga skolbarn och har därför stora möjligheter att bedöma hur skolbarn mår.
Nationella undersökningar där skolsköterskor svarade på frågor om skolbarns hälsa och hur den dokumenteras i journalen genomfördes 2005 respektive 2015. En statistisk jämförelse visade att fysisk och psykisk hälsa för skolbarn i högriskområden upplevdes som sämre än för barn i lågriskområden. Det fanns inga skillnader vad gäller antalet spontana besök eller konsultationsskäl relaterade till kön i hög- och lågriskområden. Dokumentation av elevers hälsa kan vara en utmaning för skolsköterskor och är ofta relaterad till förtroendefulla samtal med elever, exempelvis om skolsituationen, relationer med föräldrar/vårdnadshavare och kamrater eller om personliga frågor. God omvårdnad inkluderar en tillförlitlig dokumentation och i lagens mening är det som inte är dokumenterat inte heller utfört. Svårigheter att dokumentera elevers psykiska hälsa var kvarstående i tioårsuppföljningen särskilt i relation till familjeproblem och missbruk, såväl eget som i familjen.
Nivå: Avancerad nivå
Syfte och kort sammanfattning av projektet: Syftet med föreliggande studie är att få svar på om skolsköterskornas uppfattning om skolbarns hälsa har förändrats under de senaste två decennierna samt hur skolsköterskorna dokumenterar detta i journalen. Resultatet av studien kan ha betydelse för skolsköterskor i det fortsatta hälsofrämjande arbetet samt för utveckling av dokumentationen i elevhälsojournalen. Även för andra aktörer inom hälso-och sjukvård som möter barn och unga samt för samhället i stort är det av stor vikt att känna till hur skolbarn mår för att kunna sätta in korrekta insatser
Verksamhet och kontaktperson: Eva Clausson, biträdande professor i omvårdnad.