Samtal på personcentrerad grund - Empirisk studie
I en personcentrerad hälso- och sjukvård är det centralt att personal aktivt lyssnar in och samtalar för att försöka förstå personens tankar, känslor och önskemål och därefter ha dialog om vad som skulle kunna främja personens hälsa. Samtidigt ger hälso- och sjukvårdspersonal uttryck för att de tycker att det är svårt att samtala personcentrerat, särskilt när det gäller samtal om känslomässiga och existentiella samtal. Litteraturstudier visar att simuleringsträning under utbildning kan ge ökad kunskap och färdighet men det finns behov av tydlighet om syfte och mål med träningen och en teoretisk förankring. Därtill behövs kvalitativa utvärderingsstudier.
Nivå: Grundnivå eller avancerad
Syfte och kort sammanfattning av projektet: Syftet är att undersöka erfarenheter och upplevelser av färdighetsträning i att samtala på personcentrerad grund om känslomässiga och existentiella frågor hos sjuksköterskor som deltagit i sådan träning.
Projektet i sin helhet innehåller dels kvantitativa studier med frågeformulär och observationer där data analyseras med beskrivande och analytisk statistik, dels kvalitativa studier med intervjuer och observationer där data analyser med kvalitativ textanalys.
Verksamhet och kontaktperson: För mer information kontakta Ingela Beck eller Helena Larsson
Övrigt: Inriktning och upplägg av studiedesign utvecklas tillsammans med studenter. Studie inom forskningsprojektet ComPerCe. Studien är del av ett större projekt där medarbetarna Kerstin Blomqvist, Christine E. Laustsen och Marina Sjöberg ingår.