Svårigheter att äta - Litteraturöversikt
För sjuksköterskan är det viktigt att ha kunskap om hur svårigheter att äta kan bedömas och följas upp samt kunskap om lämpliga och för individen anpassade åtgärder för att underlätta ätandet som bör koordineras och initieras.
Sjukdom kan orsaka svårigheter för personer att dela maten på tallriken, att få maten till munnen, att tugga och svälja maten, att klara av att sitta under en måltid, att hålla sig alert under en hel måltid, att orka äta upp maten och aptiten kan påverkas. Detta bidrar i sin tur till att personer behöver hjälpmedel för att äta, kan behöva assistans och medför en ökad risk för undernäring. Att inte kunna äta på ett socialt och kulturellt acceptabelt sätt påverkar självkänslan och livskvaliteten.
Nivå: Grundnivå
Syfte och kort sammanfattning av projektet: Alternativ 1. Att beskriva förekomst av svårigheter att äta (kvantitativt) och/eller att beskriva upplevelser av svårigheter att äta (kvalitativt) - hos personer med en specifik diagnos eller hos en grupp av människor, t.ex. äldre personer.
Alternativ 2. Att beskriva olika metoder som används för att tidigt upptäcka (screening) och/eller för fördjupad bedömning av svårigheter att äta (assessment) - att användas i omvårdnad.
Verksamhet och kontaktperson: Albert Westergren, professor i omvårdnad (har dock ej möjlighet att vara handledare/examinator - men är gärna ett "bollplank".