Om Forskningsplattformen Hälsa i Samverkan
Forskningsplattformen Hälsa i Samverkan (FPHiS) har funnits sedan 2003 med målet att bedriva samhällsrelevant och verksamhetsnära forskning i samverkan inom området hälsa, vård och omsorg. Verksamheten karakteriseras av unik samverkan mellan Högskolan Kristianstad och aktörer i det omgivande samhället. Högskolan Kristianstad finansierar verksamheten tillsammans med åtta kommuner i Skåne: Bromölla, Hässleholm, Hörby, Klippan, Kristianstad, Osby, Perstorp och Östra Göinge. Finansiärerna bildar Samordningsgruppen som beslutar om och följer upp forskningsplattformens inriktning och verksamhet.
Forskningen som bedrivs inom FPHiS kännetecknas av hög vetenskaplig kvalitet samtidigt som den är möjlig att implementera i praktiken. Forskningsprojekten har ofta en flervetenskaplig ansats och bidrar aktivt till att forskningsanknyta de hälsovetenskapliga utbildningarna på Högskolan Kristianstad. Forskningen präglas av en stark forsknings- och forskaretisk medvetenhet.
FPHiS har en värdegrund som bygger på mångfald, jämlikhet och jämställdhet. Verksamheten kännetecknas av nyfikenhet, öppenhet och ett vänligt och inkluderande arbetsklimat.
Forskningen
På FPHiS bedrivs många flervetenskapliga projekt som bland annat omfattar områdena: vårdvetenskap, omvårdnad, hälsovetenskap, psykologi och företagsekonomi. Projekten riktar sig till olika målgrupper, från barn till äldre, och har olika fokus. Exempelvis riktar sig ett projekt mot preventiva hembesök, ett annat mot existentiell ensamhet hos ungdomar och ett tredje mot jämlik, nära och säker vård för personer med Parkinsons och deras närstående. Läs om aktuella projekt i högskolans forskningsportal. De olika projekten ger också studenter på kandidat, magister och mastersnivå möjlighet att bli involverade genom utvärderingar eller delprojekt.
Verksamhetsledare
Christine E. Laustsen, lektor i hälsovetenskap, är tillförordnad verksamhetsledare. Christines forskning har fokus på samverkan med inriktning på hur samverkan sker mellan hälso- och sjukvårdspersonal och forskare.
Vision och målbild
FPHiS vill bidra till mer proaktiva och hälsofrämjande insatser där individen får möjlighet att vara en aktiv medskapare och där samordning sker utifrån personens fokus.
FPHiS vill medverka till kunskaps- och kompetensutvecklingen främst i nordöstra Skåne genom att vara en arena och mötesplats för forskningssamarbeten över gränserna. Här kan utbyte ske av erfarenheter och idéer som leder till gemensam kunskapsutveckling och nya och innovativa lösningar på samhällsrelevanta problem. Forskningen som bedrivs bidrar till en hållbar och långsiktig utveckling av vetenskaplig kunskap hos personal inom vård- och omsorgsverksamheterna. FPHiS bidrar aktivt till att Högskolan Kristianstad är en attraktiv miljö för så väl forskare som studenter
Prioriterade strategiska områden 2024-2028
Fokus de kommande åren är att stärka FPHiS avseende relevans, samverkan, nyttiggörande samt den externa finansieringen:
- Relevans: Att forskningen som bedrivs på FPHiS ska möta verksamheternas behov
För att forskning ska kunna göra största möjliga nytta i verksamheterna är det viktigt att verksamheterna kan involveras i den forskning som bedrivs och att samverkan kan ske redan vid utformningen av nya forskningsstudier. Gemensam behovsidentifiering och idégenerering genom nya innovativa samverkansformer behöver prioriteras och utvecklas. Möjligheterna för verksamheterna att komma med idéer och förslag på forskningsstudier behöver stärkas och bli än bättre. - Samverkan: Att forskningen som bedrivs på FPHiS ska genomsyras av samverkan
Samverkan är en metod och ett verktyg som möjliggör gemensam kunskapsutveckling. Forskningsplattformen som mötesplats för forskare och personer utanför akademin behöver stärkas för att bli en central arena för kunskapsutbyte. Fördjupad samverkan i forskningsprojekt behöver, när lämpligt, uppmuntras och utvecklas. - Nyttiggörande: Att forskningen som bedrivs på FPHiS ska komma samhället till gagn
Det är viktigt att den forskningsbaserade kunskapen som finns och utvecklas inom forskningsplattformen tillgängliggörs för verksamheterna. Nya initiativ för att sprida och kommunicera forskning behöver utvecklas för att i större utsträckning bidra till kompetensutveckling, livslångt lärande och förbättringar inom vård och omsorg. - Extern finansiering: Att den externa finansieringen säkras och ökas
Extern finansiering möjliggör forskning och tillväxt och är viktig för utvecklingen av forskningsplattformen. Den befintliga externa finansieringen till FPHiS behöver säkras genom att värna relationer och ömsesidigt utbyte och nya vägar för att utveckla antalet externa partners behöver utforskas. Forskningsplattformen behöver än tydligare ta vara på möjligheten att vara en arena för erfarenhetsutbyte när det gäller att skriva externa ansökningar samt stötta i kontakten med möjliga externa samarbetspartners.