Om Forskningsplattformen för Hälsa i samverkan
Forskningsplattformen startades 2003 under namnet Forskningsplattformen för Utveckling av Närsjukvård och är ett samarbete mellan Högskolan Kristianstad, Region Skåne och kommuner i nordöstra Skåne: Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby, Perstorp och Östra Göinge. 2017 tillkom Hörby kommun i samarbetet. Tillsammans finansierar de forskningsverksamheten och representanter från finansiärerna bildar en Samordningsgrupp som beslutar om och följer upp Forskningsplattformens inriktning och verksamhet.
Verksamhetsperioder
Den ursprungliga inriktningen på forskningen från första verksamhetsperioden 2003-2010 var att den skulle ha en deltagarbaserad forskningsdesign. När den andra verksamhetsperioden startade 2011 behölls det nära samarbetet med parterna men fokus på flervetenskaplig forskning ökades inom tre prioriterade områden:
- Hälsofrämjande vård och omsorg
- Personcentrerad vård och omsorg
- Organisation och ledarskap inom vård och omsorg
Den tredje verksamhetsperioden som startade 2016 har visionen att fortsätta att bedriva verksamhetsnära forskning och ha en värdegrund där mångfald, jämlikhet, jämställdhet och öppenhet är centrala med speciellt fokus på:
- Insatser för att stärka hälsa och förebygga ohälsa
- En personcentrerad vård med specifikt fokus på utsatta och sårbara grupper i vårt samhälle
- En patientsäker och resurseffektiv vård över organisationsgränserna
- Utveckling av nya och innovativa lösningar, inklusive E-häls
Visionen för den nya och fjärde verksamhetsperioden som startade 2021 är att i samverkan bedriva verksamhetsnära forskning som kan möta framtidens utmaningar och ge möjlighet till personcentrering för hälsa och välbefinnande med speciellt fokus på:
- Insatser för att stärka hälsa och förebygga ohälsa
- Patientsäker och resurseffektiv vård över organisationsgränserna
- Utveckling av nya och innovativa lösningar
- Nyttiggörande och spridning av forskning
Forskningen
Idag finns 10 flervetenskapliga projekt under plattformens paraply som bland annat omfattar områden: vårdvetenskap, omvårdnad, hälsovetenskap, socialt arbete och psykologi. Sammanlagt 25 forskare och 10 doktorander är involverade i projekten.
Projekten riktar sig till olika målgrupper, från barn till äldre, och har olika fokus exempelvis riktar sig ett projekt mot preventiva hembesök, ett annat mot existentiell ensamhet och ett tredje mot sömn, medievanor och livsstil hos ungdomar. Läs mer om aktuella projekt här.
De olika projekten ger också studenter på kandidat, magister och mastersnivå möjlighet att bli involverade genom utvärderingar eller delprojekt.
Forskningschef
Från 2011 till årsskiftet 2017-2018 leddes forskningsplattformen av Anna-Karin Edberg, professor i omvårdnad. Hennes arbete uppmärksammades 2016 av Högskolan Kristianstad, då hon tilldelades årets Samverkanspris.
1 Jan 2018 tillträde Albert Westergren, professor i omvårdnad som ledare för forskningsplattformen. Hans arbete med samverkan uppmärksammades 2012 av Högskolan Kristianstad, då han tilldelades årets Samverkanspris.