Tidigare besök, Forskningsplattformen Hälsa i Samverkan
Titta på filmerna nedan eller på forskningsplattformens kanal på Youtube eller på HKR play.
Jens Rydström 2017-11-09
Hur påverkar det vårt arbetsliv och vilka fallgropar finns? Hur ser utvecklingen ut? Är vi jämlika, jämställda och arbetar för mångfald? Jens Rydström, professor vid Genusvetenskapliga institution i Lund lyfte olika scenario och förklarade hur det går att tänka kring genus.
Magnetmodellen och SWEAH forskarskola 2016-12-02
Fredagen 2 december 2016 fick Forskningsplattformen för Hälsa i Samverkan besök av Ami Hommel och Torie Palm Ernsäter från Svensk Sjuksköterskeförening samt Cecilia Winberg från SWEAH.
Ami och Torie började att presenterade magnetmodellen, som har sitt ursprung ur Magnet Hospitals i USA. De berättade att de har valt att använda benämningen magnetmodellen, eftersom modellen kan användas inom alla vård- och omsorgsverksamheter. De vill gärna sprida kunskapen om modellen eftersom flera forskningsstudier visat på att certifierade Magnet Hospitals har förbättrade behandlingsresultat och ökad patientnöjdhet. Magnetmodellen med sina fjorton magnetiska dragningskrafter kan alltså vara ett sätt att förbättra omvårdnadskvaliteten och samtidigt råda bot på personalbristen i en tid av ständiga omorganisationer.
Läs mer på www.swenurse.se och lyssna på intervjun med Ami och Torie.
Efter föredraget om magnetmodellen hade vi förmånen att få lyssna på Cecilia som berättade om den nationella forskarskolan SWEAH för åldrande och hälsa. SWEAH är finansierad av Vetenskapsrådet och koordineras av Lunds universitet. SWEAHs uppdrag är att utveckla samarbetet på forskarnivå mellan svenska lärosäten men även mellan relevanta nationella och internationella partners. De doktorander som söker till SWEAH får många fördelar. En av fördelarna är tillgång till många intressanta kurser, på såväl nationell som internationell nivå. De får också ett större nätverk och de doktorander som är antagna får en extra ryggsäck på 20 000 kr per år att använd till sina doktorandstudier.
I samband med föreläsningen spelade vi in en kort intervju med Cecilia där hon berättar om SWEAH. Läs mer om forskarskolan SWEAH här eller i underlaget från föreläsningen (pptx, 14702 kB).
Esther 2016-10-28
Fredagen den 28 oktober 2016 var Esther och berättade om sin verksamhet på Forskningsplattformen för Hälsa i Samverkan vid Högskolan Kristianstad. Representanter för Esther var Malin Johansson och Johan Thuresson.
Under seminariet berättade Malin om verksamheten och om utbildningen av Esther-coacher, medan Johan på ett väldigt personligt sätt berättade om sin egen resa genom hälso- och sjukvårdssystemet. Han lyfte bland annat upp bristen på samordning mellan olika vårdinstanser och vikten av att använda sunt förnuft. Johan poängterade även det stöd som resten av familjen behöver när någon drabbas av komplexa vårdbehov, såväl känslomässigt, praktiskt som ekonomiskt.
Malin och Johan gav tillsammans en bra bild av både de utmaningar som ett fragmenterat hälso- sjukvård- och omsorgssystem innebär. Samt hur vi kan samverka över professions- och organisationsgränser genom att ständigt ställa oss frågan: Vad är bäst för Esther?
Bland åhörarna fanns förutom lärare och forskare vid Forskningsplattformen även personal från de omgivande kommunerna. Som med ett stort intresse lyssnade på erfarenheterna från nätverket Esther och diskuterade de utmaningar de har i sina organisationer.
I samband med besöket gjordes även en intervju med Malin och Johan där de kort berättar om Esther.