Aktuella forskningsprojekt FPL HiS
Forskningsplattformen för Hälsa i Samverkan finansierar flera projekt varav vissa är delvis externfinansierade.
Att möta personer i sorg
Fokus för projektet är att utforska hur personal inom vård- och omsorg uppmärksammar personer som drabbats av sorg när en närstående avlidit.
Brukarmedverkan i forskning (UserAge)
Fokus är att studera brukarmedverkan i forskning där brukare definieras som kunskapsanvändare.
Därför orkar vi - Sjuksköterskors arbetssituation och hälsa före, under och efter COVID-19 pandemin, samt förutsättningar för att arbeta personcentrerat
Syftet med detta projekt är att öka kunskapen om de salutogena faktorer och effekter som medverkar till varför en del kan och vill arbeta kvar före, under och efter Covid-19 pandemins gigantiska belastningsexperiment på sjukvården. Samt faktorer som medverkar till arbetsskador och sjukdom orsakade av yrket och vad som medverkar till att en del sjuksköterskor inte kan och vill arbeta kvar i yrket i den alltmer personcentrerade hälso- och sjukvården.
Fingerfoods
Det är vanligt bland äldre med svårigheter att äta och hantera bestick. Stroke, Alzheimers, artros i fingrar och händer är vanliga orsaker. Projektet syftar till att utveckla sk fingerfoods för att möta behoven av energi och näring genom mat som äts direkt med händerna.
Personcentrering i hälsofrämjande inventioner för seniorer i kommunal verksamhet
Projektet syftar till att utifrån ett personcentrerat perspektiv undersöka
förebyggande och hälsofrämjande interventioner i kommunal regi
med fokus på fysisk aktivitet för personer 65 år och äldre.
Personcentrerat ledarskap inom vård och omsorg till äldre personer, PERLE-studien
Syftet med detta projekt är att undersöka enhetschefers och sjuksköterskors syn på personcentrerad vård och personcentrerat ledarskap inom kommunal vård och omsorg till äldre personer. Samt att översätta och anpassa ett i Australien utvecklat teoretiskt ramverk om personcentrerat ledarskap till svenska förhållanden.
Personcentrerad vård och ledarskap vid särskilt boende – etiska utmaningar i ljuset av Covid -19, PERLE-C
Studien PERLE-C är en utvidgning av projektet PERLE - Personcentrerat ledarskap inom vård och omsorg till äldre personer som startade under 2020. Det övergripande syftet är att utforska de etiska utmaningar som enhetschefer, sjuksköterskor och vård- och omsorgspersonal vid SÄBO har ställts inför. Samt de bilder som media har förmedlat av äldreomsorgen under pandemin och hur det har påverkat ledare och personal.
Personcentrerad öppenvård ur ett patientperspektiv
I detta projekt vidareutvecklas och kvalitetssäkras PCCoc för användning inom öppenvård för personer med olika långvariga tillstånd. Projektet genomförs i samarbete mellan Högskolan Kristianstad, Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) och Helsingborgs lasarett.
Preventiva hembesök till seniora personer
Projektet är ett samverkansprojekt mellan kommunerna i nordöstra Skåne, primärvården och sjukhusen i Hässleholm och Kristianstad. Det syftar till att utveckla, implementera och utvärdera en gemensam modell för förebyggande hembesök till äldre personer.
Stress, smärta och läkemedelsanvändning hos ungdomar
Syftet är att ta reda på vilka hälsofrämjande strategier ungdomar använder för att hantera stress och smärta.
Sömn, medievanor och livsstil hos ungdomar
Projektet genomförs i samverkan med kommuner i nordöstra Skåne och syftar till att undersöka sömnmönster, medievanor, kroppsuppfattning, fysisk aktivitet och Body Mass Index hos ungdomar.