Aktuella forskningsprojekt FPL HiS
Forskningsplattformen för Hälsa i Samverkan finansierar flera projekt varav vissa är delvis externfinansierade.
Att möta personer i sorg
Fokus för projektet är att utforska hur personal inom vård- och omsorg uppmärksammar personer som drabbats av sorg när en närstående avlidit.
Brukarmedverkan i forskning (UserAge)
Fokus är att studera brukarmedverkan i forskning där brukare definieras som kunskapsanvändare.
Därför orkar vi - Sjuksköterskors arbetssituation och hälsa före, under och efter COVID-19 pandemin, samt förutsättningar för att arbeta personcentrerat
Syftet med detta projekt är att öka kunskapen om arbetsrelaterade faktorer som medverkar till att en del sjuksköterskor kan eller inte kan, vill och klarar av att arbeta före och under Covid-19 pandemins gigantiska belastningsexperiment på sjukvården.
Jämlik, nära och säker vård för personer med Parkinsons och deras närstående
Syftet med projektet i sin helhet är att identifiera, testa och vidareutveckla digitala lösningar för att skapa förutsättningar för ökad förmåga till egenvård och livstillfredsställelse för personer med Parkinsons sjukdom och deras närstående. Projektet inleds med en litteraturstudie för att kartlägga den kunskap som finns samt genomföra intervjuer med personer med Parkinson och deras närstående för att utforska vilka behov och önskemål som finns avseende digitala lösningar och utbildningsmaterial.
Nyttiggörande av preventiva hembesök till äldre personer på en samhällsnivå
Projektet syftar till att hos hembesökare som utför preventiva hembesök,
utforska deras syn på möjligheter och hinder för att bidra till ett
samhälle som främjar hälsosamt åldrande.
Personcentrering i hälsofrämjande interventioner för seniorer i kommunal verksamhet
Projektet syftar till att utifrån ett personcentrerat perspektiv undersöka
förebyggande och hälsofrämjande interventioner i kommunal regi
med fokus på fysisk aktivitet för personer 65 år och äldre.
Personcentrerad vård och personcentrerat ledarskap vid särskilt boende, (PERLE-studien)
Syftet med detta projekt är att undersöka enhetschefers och sjuksköterskors erfarenheter och syn på personcentrerad vård och personcentrerat ledarskap samt att undersöka skillnader och likheter mellan de två grupperna, att utveckla och validera ett ramverk för personcentrerat ledarskap och utveckla en metodik för att bedöma personcentrerat ledarskap. Projektet syftar även till att utforska de etiska utmaningar som enhetschefer, sjuksköterskor och vård- och omsorgspersonal vid SÄBO har ställts inför, samt de bilder som media har förmedlat av äldreomsorgen under pandemin och hur det har påverkat ledare och personal.
Personcentrering som innovativ strategi för hälsa och välmående vid idrottsprofilerad utbildning
Relationen mellan idrott, fysisk aktivitet och hälsa präglas av komplexitet. På grund av rådande tävlingslogik och professionalisering uppnår svensk idrottsverksamhet generellt och idrottsutbildning i skolan specifikt inte sin fulla potential som resurs för ungdomars fysiska aktivitet, idrottsliga utveckling, hälsa och folkhälsa.
Personcentrerad öppenvård ur ett patientperspektiv
Projektet syftar till att vidareutveckla och kvalitetssäkra ett instrument
för att mäta personcentrering i öppenvård ur ett patientperspektiv, med
fokus på personer med långvariga sjukdomstillstånd.
Preventiva hembesök till seniora personer
Projektet syftar till att utveckla, implementera och utvärdera en gemensam modell för förebyggande hembesök till äldre personer.
Samverkansaspekter i strävan mot en sömlös nära vård och omsorg med personen i fokus
Fokus för projektet är att utforska förvaltningsövergripande samverkan med särskilt fokus på förutsättningar, hinder och framgångsfaktorer. Detta för att skapa kunskap kring samverkansaspekter i strävan efter en sömlös nära vård och omsorg för medborgaren, så att personer inte ska ”trilla mellan stolarna”.
Sensorbaserad screening: risk för fall och stroke vid preventiva hembesök
Syftet med projektet är att undersöka hur sensorbaserade screeningdata kan utveckla och förbättra förutsättningar för att förebygga fall och stroke, samt undersöka hur seniorer och hembesökare upplever screening. Dessutom är syftet att utforska uppfattningar hos chefer i kommuner och primärvård om möjligheter och utmaningar för att dela hälsodata och sociala data mellan sina organisationer.
Stress, smärta och läkemedelsanvändning hos ungdomar
Syftet är att undersöka samband mellan ledsenhet och fysiska symtom,
samt att undersöka vilka hälsofrämjande strategier som skolsköterskor använder i sitt arbete under pandemin.
Sömn, hälsa och välmående hos barn och ungdomar
Projektet syftar till att främja sömn, hälsa och välmående hos barn och ungdomar genom att öka vår kunskap om effektiviteten av skolbaserade program samt att undersöka sömn hos barn i samband med sjukhus-vistelse.