Aktuella projekt FPL HiS
Forskningsplattformen finansierar flera projekt varav vissa är delvis externfinansierade.
Att möta personer i sorg. Fokus för projektet är att utforska hur personal inom vård- och omsorg uppmärksammar personer som drabbats av sorg när en närstående avlidit.
Barn i Barnahus undersöker hur barn kan uppleva händelser innan, under och efter besöket på Barnahus samt vilka behov som uppstår.
Brukarmedverkan i forskning (UserAge). Fokus är att studera brukarmedverkan i forskning där brukare definieras som kunskapsanvändare.
Existentiell ensamhet vid livets slut – vårdpersonalens utmaningar. Projektet syftade till att undersöka begreppet existentiell ensamhet; hur det definieras, avgränsas och uttrycks samt hur existentiell ensamhet upplevs av äldre personer, deras närstående, personal och volontärer. Projektet syftade även till att undersöka hur personal inom olika vårdverksamheter möter och hanterar äldre personers existentiella ensamhet, enhetschefers och anhörigkonsulenters syn på stöd i samband med existentiell ensamhet samt hur existentiella aspekter dokumenteras i patientjournalen inom specialiserad palliativ vård.
Fingerfoods. Det är vanligt bland äldre med svårigheter att äta och hantera bestick. Stroke, Alzheimers, artros i fingrar och händer är vanliga orsaker. Projektet syftar till att utveckla sk fingerfoods för att möta behoven av energi och näring genom mat som äts direkt med händerna.
Personcentrerat ledarskap inom vård och omsorg till äldre personer, PERLE-studien. Syftet med detta projekt är att undersöka enhetschefers och sjuksköterskors syn på personcentrerad vård och personcentrerat ledarskap inom kommunal vård och omsorg till äldre personer, samt att översätta och anpassa ett i Australien utvecklat teoretiskt ramverk om personcentrerat ledarskap till svenska förhållanden.
Personcentrerad öppenvård ur ett patientperspektiv. I detta projekt vidareutvecklas och kvalitetssäkras PCCoc för användning inom öppenvård för personer med olika långvariga tillstånd. Projektet genomförs i samarbete mellan Högskolan Kristianstad, Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) och Helsingborgs lasarett.
Preventiva hembesök till seniora personer. Projektet är ett samverkansprojekt mellan kommunerna i nordöstra Skåne, primärvården och sjukhusen i Hässleholm och Kristianstad och syftar till att utveckla, implementera och utvärdera en gemensam modell för förebyggande hembesök till äldre personer.
Stress, smärta och läkemedelsanvändning hos ungdomar. Syftet är att ta reda på vilka hälsofrämjande strategier de använder för att hantera stress och smärta.
Sömn, medievanor och livsstil hos ungdomar. Projektet genomförs i samverkan med kommuner i nordöstra Skåne och syftar till att undersöka sömnmönster, medievanor, kroppsuppfattning, fysisk aktivitet och Body Mass Index hos ungdomar.