Pågående projekt
Här hittar du pågående projekt inom forskningsplattformen Verksamhetsutveckling i samverkan.
Från Ord till Bord
Projektansvarig: Jens Hultman, professor i företagsekonomi
Samarbetspartner: Svenskmärkning AB
Under de senaste decennierna har hållbarhetsfrågor fått allt större fokus i samhällsdebatten, vilket lett till att frågor som klimat, hälsa, rättvisa och djurhållning i allt större utsträckning påverkar hur konsumenter förhåller sig till livsmedel.
Syftet med projektet ’från ord till bord’ är att bidra med kunskap om hur svenska konsumenter orienterar sig kring val mellan livsmedel märkta ’Från Sverige’ och importerade alternativ. Detta för att bättre förstå hur konsumenter kan gå från ord till handling och välja mer lokala och hållbara inköp av livsmedel.
Projektet är ett samverkansprojekt på initiativ av Svenskmärkning AB som är ett branschägt företag (ägare är LRF, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel) som står bakom produktmärkningarna ”Från Sverige”, ”Kött från Sverige” och ”Mjölk från Sverige”. Svenskmärkning AB är intresserade av att få en djupare förståelse för hur man kan få svenska konsumenter att gå ’från ord till bord’. Projektets metod bygger på en kvalitativ ansats.
Frågeställningarna i denna del av vårt projekt berör bland annat: Hur orienterar sig hushåll och konsumenter i frågor som rör inköp och inköpsval av svenskmärkta produkter och vilka mervärden skapas av ursprungsmärkning? Hur tolkas svenskmärkning bland konsumenter och hushåll, och hur vägs ursprung mot andra inköpskriterier som smak, tillgänglighet, pris och utseende?
Verksamhetsskap i praktiken
Projektansvariga: Pär Pettersson, biträdande professor i personal- och arbetslivsvetenskap och Ulf Ericsson, professor i personal- och arbetslivsvetenskap.
Samarbetspartner: Helsingborgs stad
Under flera decennier har vi bedrivit arbetslivsforskning och utvecklingsarbete inom både privat och offentlig sektor. Vårt perspektiv på utvecklingsarbete har alltid ett övergripande syfte att identifiera en balans mellan individens förutsättningar och behov och verksamhetens krav och förväntningar. I vår forskning har vi ofta sett hur individen i sin strävan efter att göra ett bra jobb inte har haft adekvata förutsättningar för att göra detta. Hur organisatoriska principer har begränsat prestationen, hämmat begripliggörandet och negativt påverkat välbefinnandet.
Ett stort hinder, som vi gång på gång har sprungit på, för att verksamheter verkligen ska kunna utvecklas, har varit ett ensidigt fokus på roller och ett envist undvikande av att samtala kring uppdraget. Begrepp som ledarskap och medarbetarskap har en betydande begränsning i en konkret och komplex praktik, då de riktar blicken mot roll, formell organisation och hierarki. Att i verksamheter börja i ledarskapet med syfte att lösa något eller få något gjort, hämmar bilden av det gemensamma uppdraget.
Syftet med projektet är tillsammans med Helsingborgs Stad sätta det lokala uppdraget i fokus. Vårt tidigare FoU projekt (Verksamhetsskap i praktiken) visade att genom lokal konstruktion av uppdraget genom chefers dialog samt introduktion av ett fåtal ”nya begrepp” påverkades tolkningen för verksamheten, uppdraget, organisationen och dess medlemmar.
Koldioxidsnål samhällsbyggnadsprocess för en hållbar stadsutveckling - klimatsmarta Näsby
Projektansvariga: Kari Rönkkö, professor i informatik, Michael Johansson, konstnärlig lektor i digitala medier, Daniela Argento, biträdande professor i företagsekonomi och Özgün Imre, universitetslektor i företagsekonomi.
Samverkanspartner: Kristianstads kommun
Kristianstad behöver växa, samtidigt som koldioxidutsläppen behöver minska. EU-projektet ”Klimatsmarta Näsby” jan 2021 till dec 2022 medfinansieras av plattformen Verksamhetsutveckling i Samverkan och syftar till att minska klimatavtrycket från byggprocesser och transporter genom att involvera de som bor och arbetar i området. Koldioxidutsläpp och utveckling av Näsby står i centrum, men resultaten ska kunna användas även i andra städer och områden.
Projektet är ett samarbete mellan Högskolan Kristianstad (HKR), Kristianstads kommun och Krinova. Tillsammans med företag och föreningar ska projektet involvera utvalda delar av de som bor, arbetar och vistas i stadsdelen och närliggande områden.
I projektet kartlägger forskare Näsbys förutsättningar som fysisk plats samt utvecklar nya tankesätt att förstå och engagera medborgare på. För att nå ut till invånarna kommer projektet att arbeta med ett öppet format, som kommunicerar hinder och möjligheter tillsammans med de resultat som uppnås. I ett antal workshopar kommer olika hypoteser och förslag att prövas med bland annat urval av boende i området, personer som arbetar där, som är på tillfälligt besök, företag, kommun och föreningsliv. Utifrån detta utvecklas och testas ett urval av designförslag.