Pågående projekt
Här hittar du pågående projekt inom forskningsplattformen Verksamhetsutveckling i samverkan.
Verksamhetsskap i praktiken
Projektansvariga: Pär Pettersson, biträdande professor i personal- och arbetslivsvetenskap och Ulf Ericsson, professor i personal- och arbetslivsvetenskap.
Under flera decennier har vi bedrivet arbetslivsforskning och utvecklingsarbete inom både privat och offentlig sektor. Vårt perspektiv på utvecklingsarbete har alltid ett övergripande syfte att identifiera en balans mellan individens förutsättningar och behov och verksamhetens krav och förväntningar. I vår forskning har vi ofta sett hur individen i sin strävan efter att göra ett bra jobb inte har haft adekvata förutsättningar för att göra detta. Hur organisatoriska principer har begränsat prestationen, hämmat begripliggörandet och negativt påverkat välbefinnandet.
Ett stort hinder, som vi gång på gång har sprungit på, för att verksamheter verkligen ska kunna utvecklas, har varit ett ensidigt fokus på roller och ett envist undvikande av att samtala kring uppdraget. Begrepp som ledarskap och medarbetarskap har en betydande begränsning i en konkret och komplex praktik, då de riktar blicken mot roll, formell organisation och hierarki. Att i verksamheter börja i ledarskapet med syfte att lösa något eller få något gjort, hämmar bilden av det gemensamma uppdraget. Vårt perspektiv har i stället intentionen att placera det tänkta uppdraget i centrum. Det är kring uppdraget som verksamheten bör formera sig, det är genom dialog och bildutbyte som organisationen växer fram. Det är genom nyfikenhet och handling som verksamheten utvecklas. Denna förskjutning, från roll och struktur till uppdrag och lokal dialog, har vi som ambitionen att kunna besvara i riktning mot ett verksamhetsskap.
Koldioxidsnål samhällsbyggnadsprocess för en hållbar stadsutveckling - klimatsmarta Näsby
Projektansvariga: Kari Rönkkö, professor i informatik, Michael Johansson, konstnärlig lektor i digitala medier, Daniela Argento, biträdande professor i företagsekonomi och Özgün Imre, universitetslektor i företagsekonomi.
Samverkanspartner: Kristianstads kommun
Regionplaneuppdraget – samverkansprocessen fångad i ett intressentperspektiv
Projektansvariga: Elin Smith, biträdande professor och Lisa Källström, universitetslektor
Samverkanspartner: Region Skåne
Med utgångspunkt i den ändring som gjorts i plan- och bygglagen beträffande fysisk regional planering arbetar nu Region Skåne med att ta fram en regionplan för Skåne. Med lagändringen avser man dels underlätta i resursfrågan beträffande frågor av kommunöverskridande karaktär, exempelvis infrastruktur, klimat och bostadsfrågor, där den enskilda kommunen kan ha svårt att finna tillräckliga resurser och dels nå ökad enhetlighet i landet beträffande regional planering då många frågor berör inte bara enskilda kommuner utan ett större område. Ett regionalt perspektiv på länets fysiska planering anses även gagna regionens utveckling.
Arbetet med framtagandet av en regionplan ställer fortsatta krav på en god dialog och samverkan mellan olika berörda intressenter, exempelvis de 33 skånska kommunerna, där såväl politiker som tjänstemän önskar få gehör för sina behov beträffande samhällsplanering. Ytterligare relevanta intressenter är myndigheter, intressegrupper och branschorganisationer samt den stora allmänheten.
För att dialogerna ska generera ett gott resultat förefaller det viktigt att ha förståelse för vad som händer i denna samverkansprocess. Genom att följa samverkansprocessen ges möjlighet att kontinuerligt hantera relevanta frågor som kan uppstå, exempelvis av mera övergripande karaktär där man fångar olika intressenters upplevelser och delaktighet i processen, eller mer konkreta aspekter såsom farhågan om att det ska vara svårt att enas mellan kommuner och region, eller i vilken mån alla fyra hörnen känner sig delaktiga.
Projektets syfte är att utifrån ett intressentperspektiv följa samverkansprocessen inom regionplaneuppdraget. Fokus är på hur dialog och samverkan planeras, arrangeras och genomförs, hur processen upplevs av olika intressentgrupper samt vad detta arbetssätt ger för resultat. Avsikten är att projektets resultat ska bidra med insikter kring ämnet för såväl aktuellt regionplaneuppdrag men även för en bredare publik avseende samverkansfrågor. Projektet startade med en pilotstudie hösten 2019 och förhoppningen är att kunna följa hela processen med avslut hösten 2022. Projektet finansieras av forskningsplattformen Verksamhetsutveckling i samverkan vid Högskolan Kristianstad och Region Skåne och drivs av Lisa Källström och Elin Smith.