FUSS Forskningsanknytning
Inom sjuksköterskeutbildningen på Högskolan Kristianstad får studenterna komma i kontakt med forskningsprojekt under deras verksamhetsförlagda utbildning.
Forskningsanknytningen av den verksamhetsförlagda utbildningen förbereds redan under studenternas första veckor på högskolan i form av ett kort smakprov på forskningsprojekt som studenterna kommer att delta i.
En uppföljning av detta sker i kurs 4 där en rad kliniska forskare/kliniska forskningsprojekt som implementerats lett till förbättringar för patienterna presenterats. Även i vetenskapsmetodiken anknyts klinisk patientnära studier.
I kurs 6 och 16 presenteras temat för forskningsanknytningen av VFU. Majoriteten av sjuksköterskestudenterna i kurs 6 och 16 kommer därefter att genomföra datainsamling för en forskningsstudie. Efter genomförd studie bearbetar studenterna resultatet och presentera det som framkommit för verksamheten. I kurs 8 används data från forskningsstudierna som övningsexempel.
Arbetssättet med forskningsanknytningen av VFU har presenterats vid flera nationella och internationella konferenser.
Syfte
Syftet med insatserna och införandet av metodiken är att;
- Klargöra vikten av kritiskt tänkande och reflektion i kliniskt beslutsfattande.
- Introducera evidensbaserade verktyg för att underlätta beslut rörande patientsäkerhet.
- Lära och praktisera forskningsmetodik genom datainsamling i patientsäkerhet och riskbedömning i omvårdnad
Syftet med studierna för sjuksköterskestudenterna var, förutom ovan nämnda, att verksamhetsförankra och öka den vetenskapliga förståelsen och att träna i användandet av riskbedömningsinstrument. Genomförandet av studien inleds med information för studenterna och ansvariga sjuksköterskor på avdelningarna/kommunala boenden. På avdelningarna och VFU:n genomförs dessa riskbedömningar och inspektioner av sjuksköterskestudenter under handledning av sjuksköterska och med stöd av klinisk adjunkt eller klinisk lärare.
Studentmedverkan
Vygotskijs teorier om lärande, ligger till grund för modellen där det sociala samspelet med andra studenter och mer erfarna kollegor, kan framstå som faktorer för ett framgångsrikt lärande, detta heter Zon of Proximal Development (ZPD). Studentmedverkan i forskningsstudier syftar till att sjuksköterskestudenten klargör vikten av kritiskt tänkande och reflektion i kliniskt beslutsfattande, att introducera evidensbaserade verktyg för att underlätta beslut rörande patientsäkerhet och att med handledning, lära och praktisera forskningsmetodik genom datainsamling, i patientsäkerhet och riskbedömning i omvårdnad.
De totala resultaten från studierna sammanställs och återrapporteras till verksamheterna i sin helhet av forskargruppen och de kliniskt verksamma adjunkterna.
Tema Patientsäkerhet
Patientsäkerhet - att undvika komplikationer i sjukdom, vård och behandling. Detta tema har sedermera tagits upp och gett högsta prioritet av Sveriges kommuner och landsting, som visat stort intresse för vår modell (oktober, 2007).