Våra bästa tips
En inspelad föreläsning är en helt annan lärandesituation än en traditionell aulaföreläsning. I samtalet nedan ger vi dig några råd för att hjälpa dig igång. Vi talar främst utifrån vår egen erfarenhet, men också med utgångspunkt i en stor studie kring hur studenter använt inspelat material.
Fundera över ditt syfte
En föreläsning eller lärresurs kan ha olika syften, exempelvis att förtydliga ett moment som är svårt, att ge en introduktion till ett område, att introducera en uppgift, att presentera ett problem eller att motivera och entusiasmera studenterna. Om du är klar över ditt syfte blir det mycket enklare att planera din föreläsning.
Håll det kort
Den enda anledningen till att föreläsningar är 90 eller 180 minuter långa är att det blir mer praktiskt att lägga schema då. Få människor klarar av att sitta och lyssna koncentrerat så länge och att lyssna koncentrerat är ännu svårare om det är en nätföreläsning. Fundera om det finns delar i din föreläsning som kan skalas bort. Är det mycket som behöver sägas kanske du kan dela upp i flera kortare föreläsningar.
Gör det återvinningsbart
Om du tänker på en föreläsning i det fysiska rummet så består den ofta av några tydliga delar: en inledning som är specifik för den grupp studenter du möter, sedan det specifika faktainnehållet och slutligen avrundar du med den aktivitet just den gruppen studenter förväntas utföra. Du sparar mycket arbete om du håller isär de olika delarna. Då blir det möjligt att återvinna delar i kommande kurser. Antingen gör du en separat kort inspelning för varje del, eller spelar du bara in det som är generellt och presenterar kursspecifik information i text där du länkar till filmen.
Visualisera
Film består av både bild och ljud. Använd bilden för att visualisera och förstärka ditt budskap. Olika former av rekvisita och fysiska föremål kan användas för att förtydliga exempel. Fotografier kan illustrera och förstärka. Om du vill kan du låna en minikamera och filma situationer som kan fällas in i föreläsningen. Ifall du använder en textbaserad presentation så sträva efter att inte ha för mycket text på varje sida. Hitta istället nyckelord som förstärker det du har att säga.
Aktivera studenterna
Fundera över hur du kan göra för att dina studenter ska följa med aktivt och inte bli passiva åskådare. Ett exempel är att göra pauser där du uppmanar dina studenter att skriva ned sina tankar kring en fråga och att du ger dem i uppgift att efter föreläsningen gå in och sammanfatta sina tankar i en diskussion på lärplattformen.
Var personlig
Att vara personlig är inte det samma som att vara underhållare. Det handlar om att vara du, precis som du är. Genom att bjuda på dig själv låter du studenterna etablera en relation till dig som lärare. Studenterna blir tryggare i kursen, vågar fråga om det är något de inte förstår, vågar delta i diskussioner.
Spela in i studio eller på egen hand
Om det är din första föreläsning rekommenderar vi att du kommer till oss på Bibliotek och högskolepedagogik och spelar in i vår studio. Här får du professionell hjälp och slipper bekymra dig över tekniken överhuvudtaget.
Du kan också välja att spela in på egen hand på den plats du själv väljer. I den här resursen hittar du hjälp kring flera olika metoder för inspelning. Kontakta oss gärna om du vill ha mer information för att kunna välja den metod som passar dig bäst.
Liveföreläsning online
Om du föredrar att föreläsa i realtid rekommenderar vi tjänsten Adobe Connect. Den låter dig även interagera med studenterna på olika vis. Du hittar information om Adobe Connect på HKR:s webbsidor.
Fundera över alternativ
Vi talar oss ofta varma om fördelarna med film, men även vi måste medge att det inte passar för alla situationer. Att se en film tar för de allra flesta betydligt längre tid än att skumläsa en text. Om syftet är att förmedla viktig information som studenterna behöver återkomma till för att kontrollera detaljer är det förmodligen bättre att få den i text.