Calle satsade på framtidsyrket biomedicinsk analytiker
De flesta minns covidpandemin som långa och mörka år. Men för Calle Almblad innebar det att han fick upp ögonen för yrket biomedicinsk analytiker. Nu har han tagit examen från Högskolan Kristianstad och testar sina nya yrkeskunskaper på avdelningen för klinisk mikrobiologi i Lund.
Calle Almblad tog examen i början av sommaren 2023 och kan nu titulera sig biomedicinsk analytiker. "Det känns roligt att komma i mål med studierna, så att jag kan börja ta nästa steg i livet."
– Vad jag gör? Jag utför fragmentanalys och sangersekvensering för att kunna bestämma nukleotidens ordning i en sekvens. Men det behöver du inte skriva, säger 21-årige Calle Almblad med ett leende.
Han är medveten om att beskrivningen framstår som rena grekiskan för en utomstående läsare. Men hans och kollegornas arbetsinsats går ut på att kartlägga bakomliggande orsaker till sjukdomar. Sedan ett par veckor pendlar han från hemmet i Älmhult för att sommarjobba på avdelningen för klinisk mikrobiologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund.
"Jag tyckte att det lät som ett spännande framtidsyrke."
I gymnasiet var Calle Almblads favoritämnen matematik och idrott och han funderade på att utbilda sig till gymnasielärare. Men så kom pandemin. En av de yrkesroller som plötsligt hamnade i strålkastarljuset var biomedicinsk analytiker (BMA). Dessa vardagshjältar i vita rockar stod i frontlinjen i kampen mot covid.
– Jag hade aldrig hört talas om yrket tidigare, men nu pratades det mycket om det. En bekant till familjen, som arbetar som biomedicinsk analytiker, berättade också om sina arbetsuppgifter, och jag tyckte att det lät som ett spännande framtidsyrke.
"Dessutom läste jag på hemsidan att BMA-programmet i Kristianstad var populärt genom sin VFU, som fått högst betyg."
Under sista terminen på gymnasiet började han spana efter lämpliga utbildningar. De fanns visserligen i både Kalmar och Malmö, men Högskolan Kristianstad låg närmast till hands.
– Dessutom läste jag på hemsidan att BMA-programmet i Kristianstad var populärt genom sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU, som fått högst betyg. Det var något som lockade.
"Vi skulle så småningom bli ett tight gäng som hängde ihop, både på och utanför campus."
Inför höstterminen 2020 mötte han sina blivande studiekamrater på introduktionsmötet vid Högskolan Kristianstad.
– Det var såklart lite ovant, med ny stad och nya studier. Men redan första dagen lärde jag känna några nya klasskompisar. Vi skulle så småningom bli ett tight gäng som hängde ihop, både på och utanför campus.
Han minns övergången från gymnasieplugg till högskolestudier som ganska utmanande. Första kursen, i klinisk genetik, gick i högt tempo.
– Det blev en rätt tuff början. Samtidigt var det nyttigt att inse vad högskolestudier innebar, med litteratur, tentor och redovisningar. Efter hand lär man sig att fokusera på det viktigaste, och förstå det övergripande.
Han tycker också att han fick gott stöd av lärarna längs vägen, då dessa betonade att studenterna enkelt kunde höra av sig om det skulle uppstå några problem eller frågetecken.
I början av studierna hade han fortfarande en ganska diffus bild av den kommande yrkesrollen som BMA – förutom att det handlade om analyser på laboratorier – men så småningom fick det hela fastare konturer.
Till höjdpunkterna på utbildningen hörde VFU:n som omfattade tio veckor åt gången under de två sista terminerna. Under den första perioden fick studenterna stifta bekantskap med en rad olika områden inom laboratoriemedicin. För Calle Almblads del var mikrobiologi och molekylärbiologi det som lockade mest.
– De täcker in breda områden, vilket passar mig som är lite allround.
Under den andra VFU:perioden, som han bland annat tillbringade på avdelningen för klinisk mikrobiologi i Lund, fick han uppmaningen från enhetschefen att söka sommarjobb efter avklarad examen.
– Det var inte särskilt svårt att tacka ja. Jag trivdes bra här.
Att lämna studenttillvaron och ge sig ut i arbetslivet är en stor omställning. Calle Almblad säger att han saknar kompisarna och högskolan litegrann, samtidigt som det är roligt och spännande att ta nästa kliv, och försöka omsätta kunskaperna i verkligheten.
– Självklart har jag nytta av min utbildning när jag är här, men man behöver också en upplärningstid. Teoretiskt känner jag igen arbetsuppgifterna, men rent praktiskt är det mesta nytt.
"Det känns också bra att kunna vara med och göra en insats, både för samhället i stort och för enskilda människor."
För tillfället är han den nyaste och den yngsta medarbetaren i teamet, men efter två veckor börjar han få grepp om arbetsrutinerna och laboratoriemiljön. Han kan konstatera att han trivs bra med jobbet, men framför allt uppskattar han alla trevliga och sociala kollegor.
– Det känns också bra att kunna vara med och göra en insats, både för samhället i stort och för enskilda människor. Det vi gör i labbet har ju stor betydelse för den som är patient.
"Det kan vara bra att ha denna dubbelexamen."
Genom studierna vid Högskolan Kristianstad fick Calle Almblad en yrkesexamen som biomedicinsk analytiker, men också en kandidatexamen i biomedicinsk laboratorievetenskap.
– Det kan vara bra att ha denna dubbelexamen, om jag skulle vilja vidareutbilda mig lite längre fram. Men just nu har jag fullt fokus på att få ett fast jobb efter sommaren. Sedan får vi se vad som händer…
Text och foto: Kerstin Weman Thornell