När hon tar examen har hon redan flera års yrkeserfarenhet på köpet
Att plugga till lärare och samtidigt få yrkeserfarenheten på köpet – det var detta som lockade Cornelia Strandhagen att söka sig till Högskolan Kristianstad. Numera varvar hon studier med arbete på Degebergaskolan, och för varje dag känner hon sig alltmer säker i lärarrollen.
Cornelia Strandhagen varvar studierna med arbete som lärare. Till dem som är nyfikna på en arbetsintegrerad lärarutbildning har hon bara en uppmaning: Sök! Själv tycker jag tycker att detta är en bra utbildning på alla sätt.
Det är måndag och pluggdag för Cornelia Strandhagen. Fjärde terminen har just dragit igång med en kurs på temat relationer och normer.
– Det verkar intressant och kan säkert vara nyttigt, säger hon.
Samtidigt ska hon förbereda veckans arbete på Degebergaskolan. På onsdag har sjuorna prov i fysik och på torsdag ska hon gå igenom det senaste delkapitlet i matematik med åttorna.
"... så därför är det extra bra att ändå få flera års erfarenhet som lärare under utbildningens gång."
Som student på den arbetsplatsintegrerade ämneslärarutbildningen varvar 20-åriga Cornelia Strandhagen studier och jobb, så att hon kan betrakta sig som en erfaren lärare redan när hon tar examen.
– Det känns som en enorm fördel – särskilt för mig som ju är ganska ung. Det är inte så jättestor åldersskillnad mellan mig och eleverna på högstadiet, så därför är det extra bra att ändå få flera års erfarenhet som lärare under utbildningens gång.
"Han inspirerade mig verkligen att själv vilja bli lärare."
Redan när Cornelia Strandhagen gick i högstadiet hemma i Ystad, bestämde hon sig för att satsa på läraryrket.
– Jag hade flera bra lärare, och framför allt en mentor i matte och NO som var fantastiskt duktig. Han inspirerade mig verkligen att själv vilja bli lärare.
"Visst är det en fördel att tjäna pengar och slippa ta studiemedel."
Cornelia Strandhagen gick naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet och sista terminen började hon kika på passande högskoleutbildningar. Hon hade hört gott om lärarutbildningarna i Kristianstad och insåg att den nystartade arbetsplatsintegrerade utbildningen med inriktning mot just matematik, kemi och fysik skulle passa henne.
– Jag gillade upplägget. Visst är det en fördel att tjäna pengar och slippa ta studiemedel, men för mig handlade det framför allt om att få chansen att skaffa arbetslivserfarenhet medan man studerar.
Hon planerade att flytta till Kristianstad för studierna och sökte då också tjänst på en skola inom kommunen. Under sommaren blev hon bland annat intervjuad av rektorn för högstadiet på Degebergaskolan, och inför skolstarten fick hon beskedet att detta skulle bli hennes kommande arbetsplats under utbildningen.
– Det kändes skönt att veta var man skulle hamna, och för mig passade det bra att det var en ganska liten skola.
Det första året ägnades dock helt åt studierna, och studietakten var 125 procent. Själv blev Cornelia Strandhagen lite förvånad över den höga nivån på ämnesstudierna i matematik, kemi och fysik.
– Det påminde om det jag nyss hade pluggat på naturprogrammet på gymnasiet. Men ju djupare förståelse man har i ämnet, desto lättare blir det förstås att lära ut på rätt nivå.
Under det första året på utbildningen hade studenterna också kontakt med sina respektive skolor i samband med fältstudier och en fyra veckorsperiod VFU (verksamhetsförlagd utbildning) under termin två.
I höstas, då andra året drog igång, påbörjades ett mer regelbundet arbete, tre dagar i veckan på skolan, på Degebergaskolan.
– Självklart var man jättetaggad att få komma ut och ha egna lektioner, utan att ens handledare satt och lyssnade längst bak i klassrummet. Det var förstås också lite nervöst att kasta sig ut och försöka klara sig på egen hand, men det gick jättebra. Man lär sig efterhand.
Hon har också fått god hjälp av de mer erfarna kollegorna, som fått svara på ”miljontals frågor”. Under det gångna halvåret har hon känt sig alltmer bekväm i lärarrollen.
– I början var vissa elever lite nyfikna och frågade om min ålder. Men del tycker också att det är kul att jag är så pass ung.
"Högstadiet är en rolig ålder. Eleverna håller på att bli vuxna och kommer med många kloka frågor och tankar."
På Degebergaskolan är de 120 högstadieeleverna fördelade i A- och B-klasser. Cornelia Strandhagen har sjuorna och åttorna, och hoppar ibland in som resurslärare i nian.
– Högstadiet är en rolig ålder. Eleverna håller på att bli vuxna och kommer med många kloka frågor och tankar. Och för min egen del är det kul att få lära ut lite mer avancerade saker i matte än bara subtraktion och addition.
Ämneskunskaperna har hon. Cornelia ser dock fram emot att fördjupa sig i olika förklaringsmetoder.
– Jag tror och hoppas att kurserna vi läser på högskolan framöver innehåller ännu mer didaktik, som jag sedan kan tillämpa i klassrummet.
"Det vi får lära oss från högskolan på måndagen kan man testa i klassen redan på tisdagen."
Avvägningen mellan studier och arbete har fungerat fint. Cornelia Strandhagen beskriver hur de båda delarna förstärker varandra.
– Det vi får lära oss från högskolan på måndagen kan man testa i klassen redan på tisdagen.
Att lägga 125 procent på studier och jobb är inget som avskräckt henne. Tvärtom; hon tycker att hon får välbehövlig energi tack vare jobbet. Särskilt roligt är det förstås när arbetet ger tydliga resultat.
– När man lagt ner tid på att planera en lektion och sedan märker att eleverna förstår och blir engagerade… Då blir man såklart glad.
Samtidigt känns det bra att veta att hon har ytterligare några års studier framför sig.
– Jag känner att jag har mer att lära mig. Det är lätt hänt att man jämför sig med sina lärarkollegor som är så erfarna och påhittiga. Men då får jag påminna mig om att jag faktiskt fortfarande är under utbildning och att det mesta är nytt för mig.
När hon är 25 kan hon kvittera ut sin lärarexamen. Vad som händer därefter, återstå att se.
– Kanske kommer man vilja testa lite olika skolor i framtiden. Men jag har ju fyrtio års yrkesliv framför mig, så jag känner ingen stress.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Nils Byrfors