{{ programmeInfo.namn }} - {{ programmeInfo.poang }}
Vill du jobba med att motivera och utveckla elever på högstadiet? Studera till ämneslärare inriktning åk 7–9 på distans. Första året studerar du på 125 procent och från andra året är studietakten 75 procent.
Om utbildningen
Under utbildningens första år studerar du med 125 procent studietakt på distans. Från utbildningens andra år är studietakten 75 procent på distans. Utbildningens upplägg från år två möjliggör för dig att samtidigt studera och arbeta deltid, med fördel på en grundskola. Detta ger dig en unik möjlighet till integrering av teori och praktik under utbildningstiden. Du söker själv ditt arbete.
Utbildningen omfattar 270 högskolepoäng och ger dig behörighet att undervisa i grundskolans åk 7-9 i matematik, fysik och kemi. Utöver dessa ämnen studerar du utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) och genomför handledd verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Programmet är femårigt och det ingår även distansstudier under ett par sommarterminer.
Tydlig förankring i skolans verksamhet
Utbildningen innehåller verksamhetsförlagd utbildning (VFU) som innebär att du får möjlighet att tillämpa och utveckla din kommande yrkesroll som ämneslärare under ledning av erfarna lärare. I och med att utbildningen är på distans och att du läser på 75 procent från andra året ger det dig också möjlighet att söka arbete på deltid, med fördel på en skola för att få ytterligare praktiska arbetserfarenheter direkt under studietiden.
Studier på distans
Programmet ges på distans, med 125 procent studietakt första året och därefter 75 procent studietakt. Undervisningen sker huvudsakligen via internet men det ingår obligatoriska träffar på högskolan varje termin. Digitala träffar vid fasta tider förekommer. Utbildningen innehåller cirka fyra träffar per år. Det första året innehåller en två-dagars och en tre-dagars träff per termin. Utbildningen förutsätter tillgång till dator, headset, webbkamera och internetuppkoppling.
Arbetsmarknaden
Efterfrågan och behovet av behöriga ämneslärare är mycket god. Enligt Skolverkets nya lärarprognos kommer det att vara fortsatt brist på lärare och förskollärare fram till 2038, med särskilt stor efterfrågan på högstadielärare. Läs mer om arbetsmarknaden för lärare här.