Dubbla karriärer: SM-guld och högskolestudier
Hanna Anderssons huvudsakliga syssla är att spela fotboll på högsta nivå – i svenska mästarlaget FC Rosengård. Sedan hösten 2024 kombinerar hon det med studier på det beteendevetenskapliga programmet vid Högskolan Kristianstad, som är ett Elitidrottsvänligt lärosäte (EVL).
Hanna Andersson under en match mot Piteå i Damallsvenskan. Foto: Urszula Striner
– Jag har alltid vetat att jag vill ha något vid sidan av fotbollen. Karriären som spelare tar slut en dag, och då känns det tryggt att ha något att falla tillbaka på. Samtidigt som det är skönt att känna att jag har något meningsfullt att syssla med på min fritid, som i framtiden kommer att gynna mig. säger Hanna.
Anpassning och Champions League
Att kombinera spel i Sveriges bästa damförening med heltidsstudier är en utmaning. Men tack vare möjligheterna inom EVL har Hanna hittat en hållbar balans för att få ihop vardagen.
– Det är mycket ibland. Just nu läser jag på 100 procent men det har funkat hittills, dels för att det är på distans och dels tack vare att vi kan anpassa studierna. Om jag missar en träff så går det att hitta lösningar. Nu när vi siktar på Champions League till hösten kommer det bli ännu tuffare, men då kan jag ju justera studiehastigheten. Det viktiga är att hitta en bra balans mellan studierna och fotbollen.
Viktigt att se hela människan
Det var via spelarföreningen som Hanna fick höra om att Högskolan Kristianstad är ett EVL-lärosäte och blev tipsad om att kontakta Ida Johansson, universitetsadjunkt i utbildningsvetenskap och Projektledare och koordinator för EVL-studenter. Hon har följt Hanna sedan starten.
– Vår roll är att underlätta för elitidrottare att också lyckas med sina studier, för vi vet att det också kan vara tufft att kombinera elitsatsning med studier, säger Ida Johansson. Jag försöker vara en länk mellan studierna och sporten, och scannar av läget med alla minst en gång per termin. Det är viktigt att försöka se hela människan, de samtalen handlar väldigt sällan bara om schemaläggning och tentor. För mig är det viktigt att de känner att jag finns där som ett stöd och brukar trycka på att min dörr alltid står öppen för mina EVL-studenter.
Hon menar att det ofta finns stora vinster i att kombinera elitidrott med studier. Det kan ge balans, ett bredare perspektiv och en ökad känsla av sammanhang.
– Som elitidrottare bedöms du ofta bara utifrån din prestation, men det är viktigt att ställa sig frågan, vem är jag utanför min prestation innan karriären är över. Dubbel karriär tror jag även bidrar till att du som elitidrottare kan uppleva att det mildra pressen på att prestera och bidrar till att sätta saker i perspektiv. Vilket kan gynna dina idrottsliga prestationer.
Fotboll, framtid och fokus på annat
För Hanna är fotbollen i första rummet – men studierna i beteendevetenskap ger också perspektiv och värdefullt fokus på annat.
– Jag har alltid varit nyfiken på människor och tycker det känns meningsfullt att kunna jobba med att hjälpa andra. Jag vet inte exakt vad jag vill göra efter fotbollen, men utbildningen är bred och ger mig många möjligheter. Studierna gör också att jag får anledning att tänka på annat än fotbollen emellanåt, vilket är skönt.
Hannas råd till andra elitidrottare som funderar på att börja plugga är tydligt:
– Ta all hjälp du kan få! Jag var nervös innan jag började, men det går att pussla. Och skulle det inte funka är det bara att pausa. Eller hoppa av. Det viktigaste är att våga testa.
Fakta
Namn: Hanna Andersson.
Ålder: född 2001, blir 24 i år.
Spelar i: FC Rosengård. Har tidigare spelat i: Piteå IF DFF, Kopparbergs/Göteborg FC, IFK Göteborg och moderklubben Romelanda UF.
Studerar: andra terminen på det Beteendevetenskapliga programmet på distans vid Högskolan Kristianstad.
Gör på fritiden: Gillar att umgås med min sambo, min familj och mina vänner.