Isabell vill fördjupa sig i brott och straff
Deckare har egentligen inte så mycket med verkligheten att göra, konstaterar 20-åriga Isabell Olsson. Hon läser första året på Högskolan Kristianstads Beteendevetenskapliga program och satsar på en utbildning och en framtid inom kriminologi.
Isabell Olsson tänker sig ett framtida arbete inom kriminalvården. – Då är det en fördel att ha en bred studiebakgrund, och att ha läst ämnen som psykologi, sociologi och kriminologi.
Klasskillnader och ojämlikhet i samhället – det är vad Isabell Olsson just nu tittar närmare på. Hon och hennes klasskamrater är inne på andra terminen på det Beteendevetenskapliga programmet, och på schemat står sociologi.
Det hela är givande och spännande, men Isabell Olsson ser också fram emot hösten. Då får hon äntligen fördjupa sig i favoritämnet, kriminologi.
– Jag har alltid haft ett stort intresse för detta. Jag har förstås tittat på en del deckare och kriminalserier, men framför allt har jag följt autentiska fall.
Att se mekanismerna bakom, och försöka förstå samhällets och individens roll i skeendet, har varit lockande.
Ny tillvaro med eget ansvar
På gymnasiet hemma i Olofström läste Isabell Olsson på det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning mot beteendevetenskap. Egentligen hade hon tänkt ta ett sabbatsår efter studenten, och kanske hitta ett jobb. Men så råkade hon, av en slump, få syn på utbildningen vid Högskolan Kristianstad.
– Jag tyckte att det verkade väldigt intressant så jag skickade in min ansökan.
I höstas påbörjade hon sin nya tillvaro som högskolestudent. De första dagarna på utbildningen kände hon en blandning av oro och motivation.
"I början var det lite läskigt, men jag har vuxit som person."
– Jag var både taggad och lite rädd. På gymnasiet var man van vid att lärarna hade koll på en. Nu skulle man plötsligt arbeta självständigt, under eget ansvar. Det har både fördelar och nackdelar. I början var det lite läskigt, men jag har vuxit som person.
Hon minns hur studenterna, den första tiden, fick mängder av information, uppgifter och litteratur. Ibland kunde det kännas övermäktigt, men numera har hon kommit in i studierutinerna och kan fördela sin tid och energi.
Inriktningen blir ett självklart val
Under hösten har de bland annat fått fördjupat sig i ämnen som kognition och socialpsykologi.
– Med hjälp av socialpsykologi kan man verkligen se och förstå hur en människa påverkas av den grupp hon befinner sig i.
Med rådande restriktioner har Isabell Olsson och klasskamraterna fått förlägga heltidsstudierna hemmavid istället för på campus. För Isabells del har det varit smidigt att jobba hemifrån Olofström, men samtidigt ser hon fram emot att så småningom få träffa klassen.
"Verkligheten är inte densamma som i polisserierna. Det finns så mycket annat som ligger bakom."
Egentligen väljer de inriktning först inför andra året, men Isabell Olsson har redan planerna klara för sig. Hon vill fördjupa sig i kriminologi.
– Jag tror att folk har en lite skev bild av kriminologi. Verkligheten är inte densamma som i polisserierna. Det finns så mycket annat som ligger bakom.
Själv kan hon tänka sig ett framtida jobb inom kriminalvården eller någon annan del av rättsväsendet.
– En del kanske tycker att det är verkar obehagligt att arbeta med frågor kring brott och straff. Men jag tycker tvärtom; att det är spännande och intressant.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Privat