”Programmet verkade vara en perfekt kombination”
Zlatan, Björn Borg och ishockey var praktiskt taget det enda Karthikeyan Deenadayalan visste om Sverige. Men det gångna årets studier på Magisterprogrammet i Datavetenskap på Högskolan Kristianstad har gjort att han har fått upp ögonen för något annat: hållbarhet.
– Jag har lärt mig mycket och nu kommer jag att ha lättare att få jobb, säger Karthikeyan Deenadayalan som har läst Magisterprogrammet i datavetenskap på Högskolan Kristianstad.
När vi träffar 27-årige Karthikeyan Deenadayalan utanför ett café i Malmö har han redan väntat på oss i några minuter.
Det är en sak som jag har lärt mig av att bo här: kom alltid i tid. Det är viktigt för svenskar.
Karthikeyan Deenadayalan föddes i metropolen Chennai i södra Indien, där han också tog en kandidatexamen i elektronik och kommunikationsteknik.
– Även om Chennai är en stor stad, ville jag vidga mina vyer och söka mig utomlands. En kamrat till mig som hade varit i Finland, rekommenderade mig att åka till Skandinavien.
Det enda han visste om Sverige var " Zlatan, Björn Borg och ishockey". Men han bestämde sig för att göra ett försök. 2013 började han på Högskolan i Halmstad och programmet inbyggda och intelligenta system. Det visade sig vara ett bra val, även om det tog lite tid att anpassa sig till de svenska studierutinerna.
– I början var det ganska tufft. I Indien inriktade sig lärarna mer på den teoretiska delen, men här lade man större tonvikt på de praktiska momenten.
Efter två år reste han tillbaka till Indien för att göra klart sin uppsats och därefter började han arbeta med programvaruteknik på ett litet företag.
I det läget övergick jag från maskinvara till mjukvara. Jag hade fortfarande en tanke att jag skulle göra klart min magisterutbildning och efter en tid bestämde jag mig för att åka tillbaka till Sverige.
I september 2018 kom han till Kristianstad för att studera Magisterprogrammet i datavetenskap.
– För mig verkade det vara en perfekt kombination av datavetenskap och inbyggda system.
Klassen visade sig bestå av en liten grupp med tio studenter från olika länder som Lettland, Etiopien, Kina, Syrien, Indien och Bangladesh. Många av dem betraktade hållbarhet som ett nytt sätt att tänka.
Jag hade ingen tidigare erfarenhet av hållbarhet. Jag antog bara att det var samma sak som miljö. Men det här programmet har verkligen öppnat mina ögon. Nu vet jag att hållbarhet kan användas i stor skala och att det hänger ihop med allt vi gör.
Karthikeyan Deenadayalan beskriver det gångna året som en berg-och-dalbana. De första månaderna var han fullt sysselsatt med studier samtidigt som han jobbade på distans för sitt indiska företag.
– Jag hade inte så mycket tid för att lära känna nya människor i Kristianstad. Jag gillade staden, den är lugn och mysig ... men efter en tid bestämde jag mig för att flytta till den större staden Malmö. Härifrån är det lätt att pendla med buss eller tåg till Kristianstad.
Under våren har han kombinerat studierna med praktik på ett dataföretag i Malmö. Just nu försöker han dock koncentrera sig på sitt examensarbete, som utan tvekan har ett hållbarhetstema:
I korthet handlar det om hur man lättare ska kunna låsa och låsa upp lånecyklar. I min hemstad finns det inte några sådana cyklar. Men under arbetet med examensarbetet har jag och mina klasskamrater fått möjlighet att pröva flera gånger.
När han är klar med sin examen hoppas Karthikeyan Deenadayalan kunna hitta ett arbete som är relevant för hans bakgrund och kunskaper.
– Jag tänker ta alla chanser som dyker upp. I vilket fall som helst är min plan att stanna här i Sverige. Jag tror att jag har vant mig vid den svenska livsstilen vid det här laget.