Det blir både skönt och lite läskigt att ta examen
Det var kanske inte siffrorna i sig som lockade. Däremot hade drömmen om att få vistas och arbeta i en internationell miljö funnits där länge. Nu har Emelie Lefèvre kommit en bra bit på väg, tack vare ekonomutbildningen med inriktning internationellt företagande och marknadsföring.
Kontakter och relationer, snarare än siffror och uträkningar, var det som lockade Emelie Lefèvre till ekonomutbildningen med inriktning internationellt företagande och marknadsföring.
Studenten Emelie Lefèvre har en bok på 650 sidor i sin väska. Titeln är ”International business”, och för en oinvigd framstår den som en ogenomtränglig tegelsten.
– Den är faktiskt riktigt intressant och lärorik, säger hon och bläddrar bland sidorna.
21-åriga Emelie Lefèvre går sin sista termin på ekonomutbildningen med inriktning mot internationellt företagande och marknadsföring.
– Ingen i min familj har sysslat med ekonomi, men min mamma har rest en del i sitt jobb, så det var nog hon som inspirerade mig när jag växte upp. Jag tyckte jag att det verkade roligt att få röra sig mellan olika länder och ha kontakt med olika människor, säger Emelie Lefèvre.
Efter studenten från ekonomisk linje på gymnasiet i Lund bestämde hon sig att plugga vidare under hösten.
– Jag var inte direkt skoltrött, utan hade ett driv och var motiverad att studera. Så då kunde jag lika gärna läsa vidare och ta akademisk examen medan jag fortfarande var ung.
Kristianstad förstavalet
Högskolan Kristianstad stod överst på hennes önskelista. Hon hade hört gott om lärosätet, och hade en bekant som pluggat här. Att hennes pojkvän och några av klasskompisarna från gymnasiet dessutom bestämde sig för att söka till samma utbildning, gjorde inte saken sämre.
– Det kändes som att Kristianstad inte var så traditionell högskola, utan kanske lite mer nytänkande än många andra.
Hösten 2017 skrev hon in sig som student. De första dagarna var allt nytt och överväldigande.
– Det är en stor omställning, att inse att man plötsligt har så mycket eget ansvar för sin utbildning. Men vi blev rätt snabbt ett gäng i klassen som började samarbeta och plugga ihop. Det var till väldigt stor hjälp.
Första året bestod en del av kurserna av debet och kredit, grundläggande bokföring och mikroekonomi.
– Även om jag kanske inte kommer att arbeta med just detta i framtiden, så var det bra att få en introduktion. Så tar man med sig det man behöver.
VFU på läkemedelsföretag
Kunskaperna kom till nytta när hon så småningom kom ut på VFU, verksamhetsförlagd utbildning. Emelie Lefèvre tillbringade några veckor på ett läkemedelsföretag i Lund, och efter periodens slut fick hon erbjudande om timanställning som ekonomiassistent.
– Även om jag kanske inte kommer att arbeta med leverantörsfakturor i framtiden, så är det förstås jättebra att ha ett extrajobb under lov och lediga perioder.
Kurserna i marknadsföring är annars de som legat henne närmast om hjärtat.
– Det har känts som att flera bitar fallit på plats. Det är spännande att ta ett steg längre, och se vilka mekanismer som ligger bakom marknadsföringen.
Under andra terminen i tvåan valde hon att, liksom flera kurskamrater, tillbringa en period utomlands. Genom hjälp och stöd från International Office knöt hon kontakt med en högskola i Ontario östra Kanada.
– Att åka dit var verkligen ett av de bästa beslut jag fattat. Det var helt fantastiskt – och faktiskt inga problem att hänga med i deras studietakt. Nu har jag dessutom fått vänner runtom i hela världen.
Tillbaka i Kristianstad väntade det sista studieåret. Stundtals har det varit tufft tempo och mycket pluggande. Men Emelie Lefèvre och pojkvännen, som följts åt under hela studietiden, har stöttat och motiverat varandra.
– Man är aldrig riktigt ledig; det finns alltid något man borde göra. Det kan vara skönt att dela dagarna med någon som förstår och befinner sig i liknande sits. Vi har olika styrkor, men samma ambitionsnivå.
Framöver ska de ge sig i kast med det gemensamma examensarbetet. Ett första steg är att träffa handledaren nu i veckan.
– Vårt kommande arbete kommer nog kretsa kring hållbarhet. Vi hade en kurs i just CSR-frågor och hållbarhet. Den var väldigt intressant, och ämnet ligger verkligen i tiden.
I juni hägrar examensdagen, då Emelie Lefèvre sätter punkt för tre års intensiva studier.
– På ett sätt är det skönt - jag känner att det är dags att komma ut i arbetslivet. Å andra sidan känns det förstås lite läskigt att kliva ur den trygga bubbla där man befunnit sig under dessa år på högskolan.
Den senaste tiden har hon börjat kika på jobbannonser och funderat på var hon hamnar efter avslutningen.
– Jag vill ju helst arbeta med marknadsföring, gärna i en internationell miljö. Men det viktigaste är bara att få komma ut och skaffa sig erfarenhet. Detta är en bred utbildning som öppnar många dörrar. Så min plan är att lämna högskolan med en öppen inställning, så får vi se vart det leder.
Text och bild: Kerstin Weman Thornell