”Jag ville tänka lite större än bara Sverige”
Att studera utomlands är ett av de bästa valen jag gjort, säger ekonomstudenten Oscar Da Ros. Efter en termin i italienska Siena valde han ytterligare en termin i franska Lille. Nu är han tillbaka i Kristianstad med mängder av erfarenheter, minnen och nya kontakter i telefonboken.
Till vardags studerar Oscar Da Ros (till höger på bilden) på Ekonomprogrammet med inriktning internationell marknadsföring i Kristianstad. En av terminerna tillbringade han, tillsammans med studiekamraten Jacob Åström, i Italien.
Det var på gymnasiet hemma i Eskilstuna, på ekonomiska programmet, som Oscar Da Ros fick upp ögonen för ämnet marknadsföring.
– Människor och affärsvärld är en intressant kombination. Det är spännande att se hur folk tänker och agerar i den världen, säger han.
Valet föll på Högskolan Kristianstad
Några månader efter studenten började han kika på olika utbildningsalternativ i södra Sverige och fastnade för Högskolan Kristianstad.
– Jag gillade att de inte bara erbjöd en utbildning i marknadsföring, utan man fick en ordentlig ekonomutbildning i botten. Det kändes viktigt att få den grunden och titeln.
Möjligheterna att studera utomlands var också något som lockade. Oscar Da Ros har själv familjeband till både Finland och Italien och berättar att han alltid omgett sig med vänner med ursprung i hela världen.
– Så jag ville tänka lite större än bara Sverige…
"Hon var superduktig och hade stenkoll på allt."
Redan från terminsstart vid Högskolan Kristianstad diskuterade han saken med klasskamraterna. För Oscar Da Ros del var det främst Italien som lockade. Hans farfar kommer därifrån och han har länge haft en längtan att söka sina rötter. Med god hjälp från högskolans utlandskoordinator började han utforska vilka lärosäten som kunde komma ifråga.
– Hon var superduktig och hade stenkoll på allt. En jättebra rådgivare.
I staden Siena finns ett stort och anrikt universitet med anor från 1200-talet, men också ett sjudande internationellt studentliv.
– Dessutom ligger det otroligt vackert i Toscana, nära Pisa. Jag har varit där när jag var liten och det skulle kännas fint att komma dit igen.
En termin i Siena
Klasskamraten Jacob Åström visade sig också vara intresserad av att åka utomlands, och i början av fjärde terminen var det äntligen dags. De reste ner tillsammans och inkvarterades i en villa i Siena tillsammans med studenter från bland annat Finland, Tyskland, Holland, USA och Belgien.
– Där fanns otroligt många internationella studenter, så jag fick snabbt vänner från hela Europa.
Studierna började med en månads intensivkurs i italienska. Därefter drog terminen på det motsvarande Ekonomprogrammet igång.
– Detta motsvarade kurserna vid Högskolan Kristianstad, men undervisningen skilde sig en hel del från det man var van vid. I Sverige har man direktkontakt med lärarna, medan italienarna ofta har större distans och tydligare hierarki.
Mellan föreläsningarna deltog Oscar Da Ros flitigt i olika studentaktiviteter. Han beskriver hur fritiden fylldes av sammankomster, arrangemang och fester.
– Det var allt från yoga i parken till gemensamma resor med ERASMUS-studenterna. När man är utomlands är det viktigt att passa på att delta i sociala grejer.
– Italien valde jag med hjärtat, Frankrike med hjärnan, säger Oscar Da Ros som valt att förlägga en stor del av ekonomutbildningen utomlands.
Från Italien till Frankrike
Under månaderna i Italien bestämde han sig för att ansöka om ytterligare en termin utomlands den kommande hösten. Denna gång ville han testa Frankrike.
– Om Italien var ett val med hjärtat, så tänkte jag nog lite mer strategiskt denna gång. I Frankrike finns nämligen EDHEC, ett handelsuniversitet som ligger i topp i Europa. Det ser rätt bra ut på ett CV.
Efter några sommarmånader hemma i Sverige packade han därför återigen väskan och gav sig iväg söderut i slutet av augusti. Destinationen var staden Lille i norra Frankrike. Första veckorna fick han bostad i ett ganska ruffigt och slitet område. Men efter ett tag lyckades han byta boende och flyttade in i ett lägenhetskomplex, fullt med studenter.
"Kurserna var otroligt bra, med lärare som verkligen hade stor erfarenhet i sina ämnen."
– Det är verkligen ett exempel på hur man övar sig i problemlösning när man är utomlands på egen hand. Det är ingen som kommer att serva dig, utan du måste själv ta tag i saker.
Studierna på EDHEC var intensiva; tidvis läste han sex kurser parallellt, med vidhängande inlämningsuppgifter och tentor.
– Kurserna var otroligt bra, med lärare som verkligen hade stor erfarenhet i sina ämnen.
I Frankrike hade Oscar Da Ros också siktet tydligare inställt på att skapa kontakter, nätverka och diskutera karriärvägar med dem han träffade.
– Men även där hade jag otroligt intressanta möten och fick vänner för livet.
Tillbaka i Kristianstad - uppskattar närheten
Nu är Oscar Da Ros tillbaka på svensk mark och ska avklara den sista terminen i Kristianstad. Även om han njutit till fullo att vara utomlands kan han se många fördelar med campus i Kristianstad.
– Närheten till allt är den största fördelen med högskolan.
Till blivande studenter på Ekonomprogrammet har han några tips på vägen:
– När man börjar på utbildningen är det många nya ämnen. Det är viktigt att ha en öppenhet. Sedan är det förstås bra att vara noggrann med det man gör, och kunna arbeta i grupp. Och så vill jag uppmuntra alla, som har möjlighet, att satsa på internationella studier! Det är inget man ångrar!
Siktet inställt på en internationell karriär
Efter examen vill Oscar Da Ros gärna plugga vidare, men längre fram finns också en arbetsmarknad som hägrar.
– Så småningom hade jag gärna velat testa att vara marknadschef eller ledningskonsult. Men en viktig sak för mig är att få arbeta på ett internationellt företag.
Numera är telefonen fylld av gruppchattar och kontakter och Oscar Da Ros har kompisar i nästan alla länder i Europa.
– I Italien träffade jag en kille från Belgien som blev lite av en bästa vän. Vi hälsade på varandra när jag var i Frankrike, och han kommer till Sverige i vår. Det ska bli kul!
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Privat