Från studiekamrater till nära vänner
Den ena befinner sig i Lissabon, den andra på Mallorca. Båda är studenter på Högskolan Kristianstad och går sista terminen på Folkhälsovetenskapligt program. Med studierna har Alicia Bartos och Simone Lindgren fått många nya insikter om vad folkhälsa kan innefatta.
Även om många mil skiljer klasskamraterna åt, så har de med tiden lärt känna varandra väl. I början av februari träffades de på Mallorca för att planera det kommande examensarbetet.
Skärmen har varit det naturliga kommunikationsmedlet för klasskamraterna Alicia Bartos och Simone Lindgren. De lärde känna varandra hösten 2022, under den första terminen på det Folkhälsovetenskapliga programmet vid Högskolan Kristianstad. Sedan dess har de delat tankar, problem och glädjeämnen, och härnäst väntar ett gemensamt examensarbete.
– Det har funkat jättebra; vi hjälper och pushar varandra, säger Simone Lindgren.
Båda beskriver hur åren efter gymnasiet bestod av ganska diffusa framtidsplaner och yrkesdrömmar. Alicia Bartos, som alltid haft ett stort intresse för sport och friluftsliv, ville gärna koppla samman detta med ett framtida arbete.
– Så upptäckte jag ämnet folkhälsovetenskap, som ju kombinerar hälsa med samällsperspektiv. Jag tänkte att jag nog skulle kunna trivas med det.
Även för Simone Lindgren har den fysiska aktiviteten varit viktig. I bagaget hade hon dessutom en biståndskurs från en folkhögskola.
"Det var spännande att lärarna hade jobbat inom så många olika områden tidigare. Det visade redan från början att hälsoarbete kan drivas i en mängd olika riktningar."
Att undervisningen på det Folkhälsovetenskapliga programmet vid Högskolan Kristianstad hölls på distans var avgörande för dem båda. De berättar att de, redan från det första digitala introduktionsmötet, blev positivt överraskade över lärarnas stora engagemang i ämnet.
– Ja, och det var spännande att lärarna hade jobbat inom så många olika områden tidigare. Det visade redan från början att hälsoarbete kan drivas i en mängd olika riktningar, säger Alicia Bartos.
– Tidigare hade jag en övergripande bild, men nu har jag en djupare förståelse för folkhälsa. Det är viktigt överallt, och på olika nivåer, säger 26-åriga Alicia Bartos som studerar på distans från Lissabon.
Olika ämnen kopplar samman
Själv fäste hon sig i synnerhet vid kursen i psykologi under andra terminen.
– Det var spännande att fördjupa sig i detta och faktiskt prata om hur den biologiska psykologin inverkar på folkhälsan.
Simone Lindgren har ett särskilt intresse för psykosocial arbetsmiljö.
– Men framför allt har det varit spännande att se hur de olika ämnena kan kopplas samman. Ju fler kurser man läser, desto tydligare ser man att saker hänger ihop, säger hon.
Under första året innehöll utbildningen många liveföreläsningar. Därefter blev det allt fler förinspelade föreläsningar, vilket gör att studenterna kan vara mer flexibla och själva välja när de ska ta del av dem.
Klasskamraterna har varit utspridda i olika delar av landet och på olika håll i världen. Någon Indonesien, några andra i England och Spanien. För Alicia Bartos är Lissabon hemmaplan sedan sex år tillbaka.
"Det är detta som är fördelen med distansutbildning, att man kan vara så flexibel."
Simone Lindgren har, under de gångna tre åren, bland annat varit på Teneriffa, i Sydamerika och i Nederländerna - hela tiden regelbundet uppkopplad till Högskolan Kristianstad. Just nu befinner hon sig på Mallorca dit hon kom som ERASMUS-student i början av hösten. Även om själva utbytet är avslutat har hon valt att stanna ytterligare några månader, fram till examen.
– Det är detta som är fördelen med distansutbildning, att man kan vara så flexibel, konstaterar hon.
Under studietiden har 27-åriga Simone Lindgren passat på att resa i olika delar av världen. Just nu befinner hon sig på Mallorca.
– Det är fantastiskt att kunna vara så flexibel, säger hon.
Stödja varandra
Ändå har många klasskamrater, i perioder, valt att plugga tillsammans online för att kunna hjälpa och stödja varandra. Alicia Bartos och Simone Lindgren fann varandra ganska tidigt i studierna och har sedan samarbetat tätt. Kontakten håll via Teams eller WhatsApp.
– Ibland har vi suttit med skärmen på och vetat att den andra finns till hands om man behöver fråga något. Simone är väldigt strukturerad och är duktig på att planera, säger Alicia Bartos.
– Detsamma, kontrar Simone Lindgren. Jag blir motiverad och får energi av Alicia. Och hon har lätt att formulera sig.
Ett par gånger har de mötts på riktigt, och framöver planerar de en träff på Mallorca.
"Om man ska klara av att kombinera jobb och studier så måste man förstås kunna planera, prioritera och ha god disciplin."
Båda två arbetar vid sidan om studierna – Alicia Bartos på en internationell organisation som bland annat uppmärksammar immunbristsjukdomar, medan Simone Lindgren är anställd på lastbilstillverkaren Scania.
– Om man ska klara av att kombinera jobb och studier så måste man förstås kunna planera, prioritera och ha god disciplin. Många kvällar och helger har gått åt att studera, konstaterar Simone Lindgren.
I utbildningen ingår VFU – verksamhetsförlagd utbildning – som studenterna får göra på valfri ort. Simone Lindgren besökte Scanias verksamhet i Argentina. Alicia Bartos arbetade på en mindre organisation utanför Lissabon som driver projekt på teman som grannskap och gemenskap.
– Jag höll bland annat i cykelreparationsdagar.
"Det är lätt att tro att det enbart handlar om stora saker, som global hälsa, fysisk aktivitet eller medicinska frågor. Men hälsa kan handla om att ha en arbetsplats där man känner sig trygg och bekväm."
Hon menar att hon tack vare utbildningen har fått en ny förståelse för att folkhälsa har inverkan på olika nivåer.
– Det är lätt att tro att det enbart handlar om stora saker, som global hälsa, fysisk aktivitet eller medicinska frågor. Men hälsa kan handla om att ha en arbetsplats där man känner sig trygg och bekväm. Det kan handla om små grejer som påverkar det stora. Som möjligheten att reparera cykeln.
Folkhälsa i olika länder
Den som bor utomlands får också många tillfällen att jämföra hur olika länder betraktar och hanterar folkhälsa. I Portugal ligger tyngdpunkten ofta på medicinsk behandling av befintliga problem, medan man i Sverige försöker arbeta mer förebyggande och hälsofrämjande, menar Alicia Bartos.
Simone Lindgrens erfarenhet från Mallorca är att gemene man inte har riktigt koll på begreppet folkhälsa.
– Å andra sidan finns det en mer kollektiv kultur, som gör att människor träffas vid samlingspunkter och umgås mer än i Sverige. De känner sig troligen som en del av ett socialt sammanhang på ett annat sätt, säger hon.
Det kommande examensarbetet ska handla om hur personer som bott en längre tid utomlands beskriver sin känsla av sammanhang – ett ämne som de själva har erfarenhet av på varsitt håll.
Såhär under sista terminen har de också börjat fundera på vad som händer sedan, efter examen. Simone Lindgren lutar åt att, så småningom, studera vidare inom angränsande områden. Hon har bland annat sneglat på en masterutbildning inom bistånd och global utveckling.
"Jag kan också tänka mig att resa ut i världen och röra mig i olika riktningar inom folkhälsovetenskapen."
Alicia Bartos trivs fint på sitt nuvarande arbete och beskriver hur utbildningen går hand i hand med de dagliga arbetsuppgifterna.
– Jag känner att det är detta jag vill göra. Men jag kan också tänka mig att resa ut i världen och röra mig i olika riktningar.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Privat