"Vi samverkar mycket med andra regionala aktörer"
Hanna Mann var bland de första som tog examen inom folkhälsa i Skåne. Idag jobbar hon med ANDTS-frågor inom Länsstyrelsen, med uppdraget att föra ut regeringens politik inom ANDTS-området i Skåne.
Vad fick dig att söka en utbildning med folkhälsovetenskaplig inriktning?
Blandningen av både naturvetenskap och samhällsvetenskap samt ett intresse för hälsofrågor.
Vad innebär folkhälsa för dig?
Folkhälsa är ett väldigt brett ämne och för mig är det nästan synonymt med välfärdsfrågor. Allt från utbildning, sysselsättning, fritid, relationer, miljö och levnadsvanor påverkar ju hur vi mår, så det mesta i samhället går att sortera in under folkhälsa.
Vad gjorde du efter examen?
Det tog lite tid för mig innan jag fick ett arbete inom folkhälsoområdet. Jag var bland de första att ta examen inom folkhälsa i Skåne så på den tiden fanns inte kännedom om utbildningen eller vad folkhälsa är för något.
Mitt första jobb var ett vikariat som drogförebyggande samordnare i en skånsk kommun. Då arbetade jag mycket med utbildningar riktade till föreningslivet.
Så småningom implementerade vi även en föräldrastödsmetod och var mycket ute på föräldramöten och informerade.
Vad innebär din nuvarande roll?
Idag arbetar jag med ANDTS-frågor på Länsstyrelsen (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar). Uppdraget är att föra ut regeringens politik inom ANDTS-området i Skåne. Vi riktar mycket arbete till kommunerna, exempelvis driver vi nätverk och arrangerar kompetensutveckling. Vi samverkar mycket med andra regionala aktörer som Region Skåne, Polisen, Tullverket och Kriminalvården. Under många år har vi även arbetat med olika kommunikationsinsatser, exempelvis riktade till unga vuxna om att inte langa alkohol till yngre syskon och kompisar.