Lizette löser tekniska utmaningar i servicedesken
Lizette Scheich var professionell datorspelare, men när det dök upp tekniska problem fick ofta pappa eller någon av bröderna tillkallas. Efter utbildningen på IT-driftteknikerprogrammet är det hon som hjälper andra i den digitala världen från servicedesken på IT-företaget.
– Jag är ett bevis på att man kan börja från scratch. Självklart hjälper det att ha kunskap i bagaget, men det går också att komma in som helt ny, säger Lizette Scheich som numera arbetar som Support technician på företaget CGI.
Lizette Scheich växte upp i Östra Göinge och fick tidigt ett stort intresse för datorspel. Framför allt var det spelet Counter Strike (CS) som engagerade henne.
– Precis om alla andra gamers drömde jag om att kunna försörja mig på spelandet.
Men det kändes avlägset, så framåt gymnasiet valde hon istället hotell- och restaurangutbildningen. Under något år arbetade hon i kök, men varje ledig stund lades på spelande. Så småningom bestämde hon sig för att satsa fullt ut på e-sporten.
Hon hade talang och räknades snart till de bästa i Sverige, både som individuell spelare och i lag. Hon reste runt och deltog i e-sporttävlingar runtom i Europa, Nordamerika och Kina. Hon var också med och arrangerade events, och informerade om spelandets koppling till frågor som hälsa och vad som krävs för att nå toppen.
Det rent datortekniska frågorna hade hon dock aldrig fördjupat sig i. Under uppväxten var det oftast pappan eller bröderna som ryckte in när hon hade problem och under tävlingarna fanns det alltid teknisk support nära till hands.
– Tillvaron som e-sportare var precis vad jag hade drömt om och hoppats på. Samtidigt började jag inse att det kanske inte skulle hålla i längden. Som spelare måste du alltid ligga på topp, med reflexer, koncentration och fysik.
Lärde sig allt från början
För tre år sedan bestämde hon sig för att sluta spela, för att istället arbeta inom vården. Efter en tid började hon dock sakna datorerna och tekniken. I samma veva upptäckte hon IT-driftteknikerutbildningen på Högskolan Kristianstad.
– Jag har alltid varit serviceinriktad och velat hjälpa människor, så därför tänkte jag att IT-drifttekniker skulle passa mig bra. Det verkade vara en bred utbildning där man kunde lära sig lite om mycket.
Att hon själv hade ganska vaga kunskaper om teknik avskräckte inte. Hösten 2019 drog de första lektionerna igång på Högskolan Kristianstad. Klassen bestod av trettio killar och fyra tjejer och Lizette Scheich kände genast att hon hamnat rätt.
Under utbildningen varvades teori med praktiska moment. Studenterna fick ofta sitta vid datorerna för att själva laborera och testa sig fram.
– Jag tvingades ju lära mig allt från början, men det funkade bra. Jag har haft ganska lätt för mig i skolan. Och lärarna var fantastiska – om vi inte förstod så förklarade de tre gånger till. De var verkligen måna om att alla skulle hänga med.
Särskilt roligt var det att fördjupa sig i nätverkskommunikation, där studenterna lärde sig hantera routrar och switchar. Molnlagring var också ett ämne hon uppskattade.
Jag fick faktiskt jobberbjudanden från andra företag också, vilket visar att det verkligen finns en efterfrågan på vår kompetens.
Under sista terminen gick studenterna ut på tio veckors VFU, verksamhetsförlagd utbildning, och Lizette Scheich och några klasskamrater fick plats hos CGI i Bromölla. Företaget finns på 400 platser i världen och hjälper andra företag med deras digitala infrastruktur.
– Jag hade hört talas om dem och visste att de var välkända. Redan första gången jag klev innanför dörrarna, så stortrivdes jag. Även om jag inte kunde allt, så lärde jag mig rätt snabbt.
Lizette Scheich fick uppgiften att sitta i servicedesken och lotsa kunder rätt – någon som passade henne fint. Efter VFU:n erbjöds hon en fortsatt tjänst och direkt efter examen började hon arbeta där.
– Jag fick faktiskt jobberbjudanden från andra företag också, vilket visar att det verkligen finns en efterfrågan på vår kompetens. Men jag trivdes så bra, så jag valde att stanna.
Till vardags har hon tät telefonkontakt med kunder för att lösa allehanda tekniska utmaningar. Det kan handla om nätverksproblem, strul med hårdvara som skärm eller mus, eller att hjälpa kunder med tillgänglighet och behörigheter.
– Jag är van vid att vara social och prata med folk. Visst kan en del kunder ringa och vara stressande och jag förstår verkligen deras frustration. Men då gäller det att själv hålla en lugn ton. De allra flesta är väldigt tacksamma när de får hjälp.
Lizette Scheich siktar på att stanna kvar på sin arbetsplats framöver. Hon berättar att det finns stora möjligheter till internutbildning och utveckling inom företaget. En av de bästa bitarna är umgänget med kollegorna, och hon har självklart gått med i företagets eget datorspelslag. De tävlar mot andra företagslag i Counter Strike Global Offensive (CSGO) och med sin bakgrund som professionell e-sportare hjälper hon till att hålla fanan högt.
– Vi har faktiskt vunnit både den svenska och den skandinaviska företagsligan!
Text och bild: Kerstin Weman Thornell