”Det finns en hel palett av möjligheter”
Under flera år såg han Sverige svischa förbi genom turnébussens rutor. Men som student vid Landskapsvetarprogrammet tar Jonas Nordqvist hellre cykeln, för att utföra noggrannare undersökningar av skog och mark i hemtrakterna. Superintressant, tycker han.
Jonas Nordqvist vistas gärna i skogen och vill arbeta långsiktigt och hållbart med landskapsfrågor. Med inriktningen förvaltning och planering hoppas han så småningom få möjlighet att påverka myndigheterna inifrån.
Det tog femton minuter. Sedan visste Jonas Nordqvist att han gjort helt rätt, som valt att studera på distans vid Landskapsvetarprogrammet vid Högskolan Kristianstad.
– Det var under introduktionsträffen, då vi fick höra: ”På denna utbildning blir ni generalister. Ni blir experter på att prata med olika specialister”. Då förstod jag att detta var precis vad jag sökt efter – jag ville bli generalist.
Efter en snart fullbordad första termin är han förvissad om att han är på rätt väg. Målet är att få en helhetssyn på landskapet.
– Efterhand inser man hur allt hänger ihop. Ekologi kopplas samman med geovetenskap som i sin tur hänger ihop med kulturlandskap, bergarter och jordmåner.
"Naturen har alltid legat varmt om hjärtat."
Naturen har alltid legat varmt om hjärtat. Under uppväxten i Vuollerim i Norrbotten påverkades Jonas Nordqvist av pappans stora skogsintresse.
– Han har arbetat inom skogsbruket i hela sitt liv och har verkligen brunnit för bevarandefrågor. Detta har nog gått i arv till mig.
Men i tonåren var det en annan dröm som tog överhanden: att bli professionell musiker. Efter folkhögskola och musikhögskola försörjde han sig som heltidsmusiker, bland annat som keyboardist i dansbandet Martinez. Genom åren har det blivit mycket resande till danspalats runtom i landet.
– Det finns många som drömmer om att bli proffsmusiker, men jag vet att det är slitigt. En kväll i Härnösand och nästa kväll i Helsingborg.
Hans fasta punkt har blivit Kristinehamn i Värmland, där han bor tillsammans med sambo och barn. Men att kombinera turnéer med familjeliv blev till slut ohållbart. Istället tog han ett mer regelbundet arbete som säljare på en möbelkedja.
– Men där fick jag uppleva överproduktionen på nära håll. Möbler som knappt var använda, kastades i container. Sådant slöseri ville jag inte hålla på med.
Istället för att ägna sig åt snabb och förgänglig konsumtion ville han lyfta fram det hållbara och långsiktiga perspektivet. En av hans stora fritidsintressen har varit fotografering, och i synnerhet att ge sig ut i skog och mark och föreviga gamla ödehus.
– Då har jag förstås också lagt märke till skyltar från Skogsstyrelsen, som berättat om torplämningar. Det var väl därför jag började fundera över möjligheterna att själv få arbeta med att inventera kulturlämningar.
"Jag ville inte bli specifikt biolog eller ekolog, utan var ute efter en bred utbildning."
Han letade på nätet och råkade hitta Högskolan Kristianstad, som erbjöd en distansutbildning på heltid inom landskapsvetenskap.
– Jag ville inte bli specifikt biolog eller ekolog, utan var ute efter en bred utbildning. Just inriktningen mot förvaltning och planering lät intressant - då har man kanske möjlighet att påverka inifrån.
Hittills har samtliga kursmoment varit givande. Bland höjdpunkterna har varit att få utföra exkursioner i det egna närområdet. Jonas Nordqvist har bland annat begett sig till närbelägna Vassgårdaälven för att håva efter ryggradslösa djur och undersökt jordbrukslandskapet under cykelturer utanför Kristinehamn.
– Även om lärarna är engagerade och duktiga, och vi har fått passande verktyg och karttjänster, så kräver distansundervisningen också att man tar eget ansvar och sparkar sig själv i baken.
Praktik varvas med teori, och just nu läser Jonas Nordqvist och kurskamraterna en kurs i geovetenskap. Tempot är högt och litteraturen innehåller en hel del ny terminologi.
– Jag som inte pluggat så mycket naturvetenskap tidigare, och som hellre övade gitarr än gick på naturkunskapen under gymnasiet, har nu fått gå till biblioteket och låna böcker för att läsa in mig på en del grundläggande begrepp.
"Jag har vistats mycket ute i skogen tidigare, men de senaste månaderna betraktar jag skogen på ett nytt sätt ..."
Under höstterminen har de också bland annat läst om jordbrukets och skogsutnyttjandets historia, och denna veckas kurslitteratur handlar om skogsbruket i Sverige efter 1945.
– Det är superintressant. Jag har vistats mycket ute i skogen tidigare, men de senaste månaderna betraktar jag skogen på ett nytt sätt och reflekterar mer över exempelvis olika vegetationstyper. Det är också kul att diskutera med kurskamraterna, som ju befinner sig på olika platser i landet.
Vid två tillfällen har de träffats på campus i Kristianstad, och de försöker hålla löpande digital kontakt utanför föreläsningarna.
"Det finns en hel palett av möjligheter."
Än återstår två och ett halvt år av studier. Men i framtiden tycker han sig se många olika yrkesval.
– Det finns en hel palett av möjligheter. Skogsfrågor är förstås ständigt återkommande och intressanta. Men det vore också spännande att få arbeta med samhällsbyggande utifrån geovetenskapligt perspektiv.
Själv är han övertygad om att studieåren vid högskolan kommer att gå snabbt.
– Innan jag började plugga kändes det som en jättelång tid. Men nu känns det som att det kommer gå som en dans!
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Privat