Programmet har förberett mig för mångprofessionellt samarbete.
Sarah Forsberg, en före detta kock som övergick till att bli postdoktorand och adjunkt inom mat- och måltidsvetenskap, valde Masterprogrammet i Hälsovetenskap vid Kristianstad Högskola, driven av sin passion för offentliga måltider och måltider för äldre vuxna.
– Jag valde Kristianstad Högskola då jag hade en positiv erfarenhet av högskolan sedan tidigare. Möjligheten till flexibla online-föreläsningar var också en bidragande orsak då det gjorde det möjligt att kombinera studierna med mitt arbete, säger Sarah Forsberg.
Vilken har varit den mest givande aspekten av dina studier?
– I början var det utmanande att gå från mat- och måltidsvetenskap till hälsovetenskap eftersom det innebar ett helt nytt akademiskt språk för mig. Jag behövde anpassa alla uppgifter så att de bättre skulle passa min gastronomiska synvinkel. Det var frustrerande i början men det bidrog till att jag kunde koppla samman de två vetenskapsområdena till ett större sammanhang, vilket var avgörande för att få en helhetsbild och en djupare förståelse för min roll som gastronom.
"Tack vare min masterexamen kunde jag söka en doktorandtjänst."
Programmet förberedde Sarah för mångprofessionellt samarbete, vilket har varit värdefullt för hennes framtida karriär.
– Programmet erbjöd kunskap om strategisk ledning och mångprofessionellt arbete, något som är viktigt i rollen som måltidsansvarig. Den kunskap jag fått genom utbildningen har varit avgörande för mina framtida studier av fingerfood för äldre vuxna.
– Tack vare av min masterexamen kunde jag ansöka om en doktorandtjänst och bli antagen vid Köpenhamns Universitet. Syftet med min doktorsavhandling var att utveckla fingerfood för äldre vuxna som inte kan äta med kniv och gaffel på grund av sjukdomar som stroke, alzheimers och parkinsons, ett arbete som kräver kunskap inom både mat- och måltidsvetenskap samt hälsovetenskap. Den kunskap jag erhöll kommer också att vara viktig för framtida implementerings- och interventionsstudier av fingerfood.
Har du några tips eller råd till blivande studenter som överväger ett liknande studieprogram?
– Det är en stor fördel att studera på deltid, det ger tid för eftertanke. Jag rekommenderar blivande studenter att engagera sig med kurskamrater, både för stöd och fokus, och att tillämpa teorierna i praktiskt arbete. Det tror jag bidrar till att du får ut det mesta av din akademiska resa och framtida karriär.