Strategen stöttar kommunens gräsrötter
Selina Malik blickar alltid framåt, och ser till att hållbarhet och miljöhänsyn inte bara förblir tomma ord, utan omsätts i praktiken. Snart kan hon också se fram emot att få nya kollegor, tack vare Högskolan Kristianstads satsning på att utbilda en ny generation miljöstrateger.
– Jag blir glad så fort skolor tar upp hållbar utveckling inom sin utbildning, säger Selina Malik, som är miljöstrateg inom Kristianstads kommun.
Hållbar utveckling ligger högt på agendan – inte minst tack vare nya mål på både nationell och global nivå. Men vem ska egentligen se till att dessa uppfylls? Att de gröna ambitionerna inte bara förblir en pappersprodukt?
Till hösten drar ett helt nytt program igång på Högskolan Kristianstad: Miljöstrateg – Mark, vatten och samhällsutveckling. Med detta kommer högskolan, om några år, kunna bidra med ett gäng nyutexaminerade miljöstrateger.
För att ta reda på vad som ligger bakom denna titel, stämmer vi träff med Selina Malik. Sedan ett par månader tillbaka är hon miljöstrateg i Kristianstads kommun.
– Många tror att det mest handlar om naturvetenskap, men det täcker också in samhällsekonomi, juridik och flera andra områden. För miljöarbetet sker ju ute i kommunens verksamheter. Som strateg ska jag stötta hela vägen ut till gräsrötterna, och se till att de verkligen följer de styrdokument som är antagna av kommunfullmäktige, förklarar Selina Malik.
I ryggsäcken har hon ett stort intresse för både miljö- och samhällsfrågor. Som yngre funderade hon på att bli polis, och arbetade också under några år som civilanställd inom polisväsendet. Men under tiden började hon studera miljövetenskap vid Lunds universitet, och tillsammans med andra kurser blev det så småningom en magister inom området markproblematik.
Första uppdraget blev att leda ett energieffektiviseringsprojekt i Hörby kommun och att ta fram kommunala miljömål. Efter detta har hon arbetat vidare som miljöstrateg inom kommunal verksamhet med flera andra projekt.
– Det finns utrymme att forma både utbildningen och arbetet utifrån vilka intressen och kompetenser man har. Man kan vara bred och arbeta övergripande, eller också väldigt nischad inom ett specifikt område. Men det viktiga är det långsiktiga perspektivet. Vi tänker tio, femton år framåt och planerar för hur samhället ska se ut för nästa generation. Vi ser till att hållbar utveckling omsätts i praktiken och inte bara förblir tomma ord på ett papper.
Selina Malik menar att miljöstrategens uppgifter är mer angelägna än någonsin – inte minst i tider då alternativa fakta och klimatskepsis dyker upp i diskussionerna.
– Det är viktigt att kunna kommunicera den kunskap vi har på bästa sätt, och göra nuläget begripligt. Och detta behov kommer inte att avta framöver – snarare tvärtom. Därför är det förstås spännande och glädjande att Högskolan Kristianstad nu satsar på detta.
Hon får medhåll från Peter Åberg, programansvarig på Högskolan.
– Vi hoppas förstås att programmet ska locka studenter som har en vilja att förbättra miljön på alla plan. Men det handlar också om att kunna kommunicera, och att arbeta med frågor som berör exempelvis ekonomi och juridik. Många av de blivande miljöstrategerna kommer förhoppningsvis att fylla en viktig funktion inom kommuner och annan offentlig verksamhet. Men deras kunskap kommer att efterfrågas även inom det privata näringslivet, menar Peter Åberg.
– Alla måste jobba med detta, det går inte att komma undan längre.
Text och foto: Kerstin Weman