”Branschen skriker efter tandhygienister!”
Munhälsa handlar inte bara om tanden eller tungan, utan om hela människans välbefinnande, menar Louise Gullberg. Själv sökte hon sig till Tandhygienistprogrammet för att få arbeta med människor och kommunikation, och numera är hon klinikchef på Folktandvården.
– Gemene man tror kanske att munhälsa bara handlar om tänderna, men den har enorm påverkan på allt annat, säger tandhygienist Louise Gullberg som numera är klinikchef på Folktandvården i Näsby och Tollarp.
"Det finns egentligen inga begränsningar, utan det finns så många vägar man kan gå som tandhygienist."
– För att trivas i rollen om tandhygienist måste man ha ett genuint intresse för människor. Visst behöver man vara duktig med händerna också, men förmågan att samspela och kommunicera med människor är nog det viktigaste, säger Louise Gullberg.
Klockan har passerat lunchtid och i väntrummet på Folktandvården sitter människor med skiftande åldrar och bakgrunder. Klinikchef Louise Gullberg gläntar på dörren och hälsar välkommen. Numera har hon själv inga egna patienter, utan arbetar främst med det övergripande ansvaret på klinikerna i Näsby och i Tollarp.
Men det var just den mänskliga kontakten som fick henne att söka sig till Tandhygienistprogrammet för tretton år sedan. Då hade hon arbetat i resebranschen i många år, på hotell och som kundinformatör på Skånetrafiken.
– Jag har alltid älskat att arbeta med människor. Men när vi fick vårt andra barn insåg jag att resebranschen, med sina oregelbundna arbetstider, inte var optimal.
Jobba nära människor
Hon ögnade igenom de utbildningar som erbjöds på Högskolan Kristianstads hemsida och funderade lite på Personal- och arbetslivsprogrammet, men därefter fastnade blicken på Tandhygienistprogrammet.
– Jag ville ju jobba nära människor, och det kändes fint att satsa på något omhändertagande och vårdande utan att behöva ta hand om de allra sjukaste.
"Tidigare hade jag aldrig haft något intresse för just tänder, men det kändes helt rätt från allra första dagen på utbildningen."
Terminen drog igång i september 2012, och hon minns det som en ny värld som öppnade sig.
– Tidigare hade jag aldrig haft något intresse för just tänder, men det kändes helt rätt från allra första dagen på utbildningen.
Uppskattade utbildningens upplägg
Hon säger att hon uppskattade upplägget, där studenterna först fick en stabil teoretisk grund för att sedan kunna omsätta kunskaperna i praktiken.
– Visst var det utmanande att läsa exempelvis mikrobiolog – det verkade ligga långt ifrån det dagliga mötet med människor – men jag är ändå glad att sådan kunskap också ingår. Jag älskade att studera, och att få använda både huvudet och händerna.
Hon minns hur hon, under utbildningens gång, gradvis insåg vilken viktig del munhälsan har på människors välbefinnande.
– Jag funderade: tänk, om alla vetat detta, då hade vi haft betydligt mindre sjukdomar! Munhälsa handlar inte bara om tanden eller tungan, utan hela människan påverkas fysiskt, men också mentalt och socialt, av hur vi mår i munnen.
Hon berättar att arbetet som tandhygienist ofta handlar om att försöka bibehålla och stärka det som är friskt. För att uppnå detta behöver man jobba långsiktigt tillsammans med patienten för att få till beteendeförändringar, som i förlängningen är bra för patientens hälsa.
Värdefullt med VFU
Höjdpunkten under studietiden var den verksamhetsförlagda utbildningen, där studenterna fick möta blivande kollegor och framtida arbetsplatser.
– Jag kände att jag var rätt påläst och kunde ganska mycket i teorin, men det var nyttigt att få öva det i praktiken och också inspirerande att se hur blivande kollegor jobbar kliniskt.
"Som nyutexaminerad är man ju en tillgång då man kommer med de färskaste teoretiska kunskaperna."
När slutet på utbildningen närmande sig fylldes studenterna ändå med en del frågor och farhågor. Skulle de hitta jobb efter examen? Under sista terminen började Louise Gullberg söka arbete, och hon fick genast napp. Lagom till sommaren 2015, på måndagen efter examen, började hon vikariera på Tandvårdshuset i Kristianstad. Hon minns att hon kände sig väl mottagen av kollegor och patienter som nybliven tandhygienist.
– Som nyutexaminerad är man ju en tillgång då man kommer med de färskaste teoretiska kunskaperna. Det är fint att få komma in i gruppen och känna att man kan bidra med något.
Hon betonar att tandhygienisten ofta har stora möjligheter att själv styra sitt jobb. Samtidigt är man också en viktig del av teamet, som tillsammans med tandsköterska och tandläkare ska göra det bästa för patienten.
Att få in de praktiska färdigheterna i fingrarna kan ta lite tid. Själv tyckte hon att hon, efter fem, sex år, hunnit bli en duktig och erfaren kliniker.
– Men jag har en tendens att tröttna lite när jag väl har lärt mig något. Därför blev jag rekommenderad av min dåvarande chef att söka mig till ett internprogram som utbildar framtida ledare. Det handlade mycket om att lära känna sig själv och försöka se om man har ledarförmågor.
Så småningom fick hon tjänst som kliniksamordnare på folktandvården i Näsby i Kristianstads norra delar. Louise Gullberg beskriver hur hennes egen livscirkel slöts, eftersom det var just i denna stadsdel hon själv bodde under sitt första år i livet. Nu fick hon se hur nya generationer växer upp och lär sig ta hand om sin hälsa.
I arbetet som kliniksamordnare ser man till att den dagliga driften fungerar, och att personal och utrustning finns på plats.
– Det är fantastiskt roligt. Egentligen behöver man inte ha någon bakgrund inom tandvården, men det är såklart en fördel att kunna se vad som behövs och ha en förståelse för flödet.
Ta över som klinikchef
Som kliniksamordnare är man också klinikchefens högra hand. När denne gick i pension förra våren fick Louise Gullberg förfrågan om att ta över som klinikchef. Först var hon inte så intresserad.
– Det var rätt tuffa tider och stor personalomsättning, så förutsättningarna var inte de bästa. Men snart blev läget mer stabilt och då tänkte jag: Jag kanske ändå ska ta chansen. Om det inte går vägen så har jag ju min utbildning som tandhygienist att falla tillbaka på.
Sedan snart ett år är Louise Gullberg klinikchef för Folktandvården i Tollarp och Näsby, med trettio medarbetare i sitt team. Hon är ytterst ansvarig för att uppfylla klinikernas mål, att arbeta för medborgarnas munhälsa. Vardagarna består till stor del av möten, planering och personalfrågor.
– Det handlar om att förstå helheten och försöka bli så bra som möjligt. När man jobbar för en stor organisation som Folktandvården så finns det tydliga mål och väl formulerade regler och rutiner.
Numera får hon sällan tillfälle att titta patienter i munnen – något som hon ibland kan sakna.
– När nyslipade instrument ligger framme och blänker så kliar det lite i fingrarna. Men glädjen och utmaningarna i mitt nya arbete överväger ändå. Och i slutändan jobbar jag ju också för patienterna.
"Det finns egentligen inga begränsningar, utan det finns så många vägar man kan gå som tandhygienist."
Till blivande studenter som funderar på att söka sig till Tandhygienistprogrammet har Louise Gullberg bara uppmuntrande ord:
– Det finns egentligen inga begränsningar, utan det finns så många vägar man kan gå som tandhygienist.
Den som väljer att utbilda sig till tandhygienist har dessutom ljusa utsikter på arbetsmarknaden.
– Folk blir äldre och behåller sina egna tänder längre upp i åldrarna. Dessa behöver tas omhand, så branschen skriker efter utbildade tandhygienister. De är verkligen eftertraktade.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell