{{ courseInfo.namn }}
{{ courseInfo.poang }}
Kursen erbjuds inom ramen för Skolverkets satsning på uppdragsutbildningar i programmering för lärare, fas 9 B.
Målgrupp
- Tekniklärare i grundskolans årskurs 4-9 och specialskolans årskurs 5-10
- Lärare i grundskolans årskurs 4-6 och specialskolans årskurs 5-7
- Lärare i grundsärskolans årskurs 4-9
- Lärare i kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå
- Matematiklärare i grundskolans årskurs 7-9 och specialskolans årskurs 8-10.
- I mån av plats är kursen öppen för lärare i andra ämnen eller andra skolformer.
Studieform och genomförande
Sjättedelsfart. Distanskurs med tre högskoleförlagda träffar. Undervisningen sker i form av föreläsningar, workshops/laborationer samt praktiskt arbete som utformas för att stimulera studenten till ett aktivt och självständigt förhållande till kursens innehåll.
Träff 1 Introduktion till programmering i Scratch. Föreläsning och workshop.
Träff 2 Programmering i Scratch. Inlämningsuppgifter och projektuppgift delas ut.
Träff 3 Programmering av mikrokontroller BBC micro:bit. Föreläsning och workshop.
Kursbeskrivning
Kursen ger en introduktion till programmering i en visuell miljö där program utformas med blockkod. Didaktiska strategier och verktyg behandlas i anslutning till undervisning om, i och med programmering, med koppling till relevant forskning. Hur algoritmer kan skapas, testas och förbättras vid programmering behandlas. Värdet av att skriva logiskt välstrukturerad och lättförståelig kod betonas. Grundläggande begrepp och programkonstruktioner tas upp, som variabler, sekvens, alternativ, villkor, repetition och funktion. Metoder för att utforma egna konstruktioner, felsöka, testa samt förbättra befintlig programkod behandlas. I kursen ingår även programmering för att styra fysiska eller virtuella konstruktioner eller föremål. En orientering om programmeringens betydelse för samhället samt etiska perspektiv på programmering behandlas. Relevanta styrdokument tas upp och en orientering om relevant ämnesdidaktisk forskning om programmering i visuell miljö sker.
Länk till kursplan finns här.
GDPR
Genom din anmälan samlar Högskolan Kristianstad in uppgifter för att kunna hantera ditt deltagande. Uppgifterna lagras i studiedokumentationssystemet ladok eftersom kursen är poänggivande samt sparas i syfte att kunna skicka annan information relaterad till din yrkesroll och för samverkan i regionen som vi tror kan intressera dig. Du kan ta del av det som registrerats om dig eller ha synpunkter på behandlingen eller de uppgifter som samlats in genom att kontakta lärosätets dataskyddsombud på dataskyddsombud@hkr.se
Studietakt: {{paceVal}} %.Flera alternativ, läs mer under rubriken Anmälningsalternativ.
Studieform: {{typeVal}}Flera alternativ, läs mer under rubriken Anmälningsalternativ, {{ courseMandatoryOccasions[0].oblig_sammankomster }} obligatorisk träff{{ courseMandatoryOccasions[0].oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar + {{ courseMandatoryOccasions[0].oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatorisk träff online{{ courseMandatoryOccasions[0].oblig_ickeFysiska_sammankomster }} obligatoriska träffar online{{ courseMandatoryOccasions[0].oblig_sammankomster }} obligatoriska träffar. Antal obligatoriska träffar se rubriken Anmälningsalternativ.