Konsumtions- och produktionsperspektiv på hållbar mat och hållbara måltider
7,5 hp
Kurskod: GMÖ13A
Beslut: Fastställd av Fakultetsnämnden för naturvetenskap 2019-03-25. Giltig från och med 2020-03-30. Nedlagd 2024-11-01. Ersätts av: GMÖ14E - Konsumtions- och produktionsperspektiv på hållbar mat och hållbara måltider.
Nivå: Avancerad nivå
Utbildningsområden: Samhällsvetenskapliga området 60%, Naturvetenskapliga området 40%
Huvudområde: Ej huvudområde.
VFU-andel: -
Engelsk titel: Sustainable food and meals – integrating consumer and production perspectives
Diarienummer: U2019-242-610
Allmänna uppgifter
Kursen ingår i Magisterprogram i Mat- och måltidsvetenskap, den ges även som fristående kurs. Kursen ges på distans utan sammankomster. Kursen ges på engelska.
Fördjupningsnivå
A1N Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Förkunskaps- och behörighetskrav
Godkänt resultat på minst 135 hp varav minst 60 hp med relevans för huvudområdet mat- och måltidsvetenskap samt Engelska 6/B eller motsvarande
Syfte
Kursen syftar till att studenten, utifrån olika vetenskapliga perspektiv, ska utveckla kunskaper rörande konsumtion och produktion av mat och måltider och betydelsen av dessa för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Vidare syftar kursen till att studenten utvecklar färdigheter för att förstå och analysera olika vetenskapliga ansatser till konsumtion inom mat- och måltidsområdet, samt att tillämpa dessa kunskaper i relation till mat, måltider och hållbarhet.
Innehåll
Kursen behandlar:
- Vetenskapliga perspektiv på konsumtion och produktion av mat- och måltider
* Mat- och måltidskonsumtion som fenomen och forskningsfält
* Konsumtions och produktionskritik
* Hållbar konsumtion och produktion. - Tillämpning av vetenskapliga perspektiv på konsumtion och produktion inom mat- och måltidsområdet kopplade till olika typer av globala hållbarhetsutmaningar.
Lärandemål
Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska studenten
- kunna redogöra för centrala vetenskapliga perspektiv på konsumtion och produktion i relation till mat, måltider och hållbarhet (1)
- kunna redogöra för aktuella debatter kring konsumtion och produktion av mat- och måltider (2)
- kunna sammanfatta och på en fördjupad nivå kunna jämföra några vetenskapliga perspektiv på konsumtion och produktion av mat- och måltider avseende social, ekonomisk, ekologisk och hälsomässig hållbarhet (3)
- kunna beskriva och analysera hur kritik av, och lösningar på problem grundade i konsumtion står i relation till vetenskapliga teorier och perspektiv (4).
Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs ska studenten
- kunna använda och värdera olika vetenskapliga definitioner av hållbar konsumtion och produktion samt begränsningar och hinder för produktion och konsumtion av hållbara mat- och måltider (5)
- kunna formulera vetenskapliga frågeställningar med relevans för samtida forskning och/eller utveckling inom mat- och måltidsområdet (6)
- kunna på en djupgående nivå värdera rön och policies inom området i relation till konsumtionsorienterad mat- och måltidsforskning (7).
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången kurs ska studenten
- kunna genomföra och kritiskt analysera presentationer och beskrivningar av hållbar konsumtion och produktion inom mat- och måltidsområdet (8).
Genomförande
Studierna bedrivs på distans utan sammankomster. En digital lärplattform används och arbetsformer som förekommer är litteraturstudier, föreläsningar, seminarier samt tillämpningsuppgift. Kursen förutsätter tillgång till dator, headset och webbkamera samt uppdaterade programvaror och en internetuppkoppling som möjliggör livekommunikation.
Examination – prov och former
På kursen som helhet används betygsgraderna Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG).
Delprov 1 (1 hp) Vetenskapliga perspektiv på hållbar mat- och måltidskonsumtion.
Seminarium. Lärandemål 1-5 examineras. Betygsgraderna U och G tillämpas.
Delprov 2 (1 hp) Vetenskapliga perspektiv på hållbar mat- och måltidsproduktion.
Seminarium. Lärandemål 1-5 examineras. Betygsgraderna U och G tillämpas.
Delprov 3 (4,5 hp) Globala hållbarhetsutmaningar på mat- och måltidsområdet, analys och åtgärder.
Skriftlig individuell tillämpningsuppgift. Lärandemål 3-4, 6-8 examineras. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.
Delprov 4 ( 1 hp) Globala hållbarhetsutmaningar på mat- och måltidsområdet
Muntlig presentation och opposition, enskilt eller i grupp enligt examinators beslut. Lärandemål 8 examineras. Betygsgraderna U och G tillämpas.
För betyget Godkänd på hela kursen krävs minst betyget Godkänd på samtliga delprov. För betyget Väl godkänd krävs därutöver betyget Väl godkänd på delprov 3.
Högskolans regler för examination finns att läsa på www.hkr.se/student.
Om studenten har en rekommendation från HKR om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinator, eller den examinator utser, rätt att ge en anpassad examination eller låta studenten genomföra examinationen på ett alternativt sätt.
Kursutvärdering
Kursutvärdering sker i enlighet med av Högskolan utfärdade riktlinjer.
Beslut
Fastställd av Fakultetsnämnden för naturvetenskap 2019-03-25. Giltig från och med 2020-03-30. Nedlagd 2024-11-01. Ersätts av: GMÖ14E - Konsumtions- och produktionsperspektiv på hållbar mat och hållbara måltider.
Revideringar
Övergångsbestämmelser
Student antagen enligt denna kursplan äger rätt att examineras enligt densamma ett (1) år efter att kursplanen upphört att gälla, dvs. ersatts av en ny eller blivit nedlagd. För student som inte har fullföljt kurs med godkänt resultat ett år efter att dess kursplan upphört att gälla kan, inom ytterligare två år och efter prövning av examinator, ges möjlighet till förnyade examinationstillfällen i enlighet med kursplan som innehållsligt kan bedömas som näraliggande och där examination kan genomföras utan att det innebär mer än marginell ökning av de resurser som förbrukas. Efter dessa ytterligare två år kan studenten endast erhålla intyg på avklarade delprov.
Litteratur
Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.
Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.
-
Boström, Magnus & Klintman, Mikael (2019), Can we rely on ‘climate-friendly’ consumption? Volume: 19 issue: 3, page(s): 359-378. Journal of Consumer Culture
-
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) & World Health Organization (WHO) (2019), Sustainable healthy diets - Guiding principles. (44 s). Anmärkning: Open access
-
Food and Agriculture Organization of the United Nations FAO (2018), Sustainable food systems - Concept and framework. http://www.fao.org/3/ca2079en/CA2079EN.pdf
-
Galanakis, Charis M. (2018), Sustainable Food Systems From Agriculture to Industry: Improving Production and Processing. Academis Press (442 s).
-
Middlemiss, L. (2018), Sustainable consumption - key issues. Taylor Francis (232 s).
-
Ritchie, Paul D L, Smith, Greg S & Davis, Katrina J et al. (2020), Shifts in national land use and food production in Great Britain after a climate tipping point. Nature Food volume 1, pages 76–83.
-
Rundgren, Gunnar (2016), Food: From commodity to commons. Journal of Agricultural and Environmental Ethics volume 29, pages103–121.
-
Röös Elin (2017), The sustainable farm - does it exist. SLU, Sveriges lantbruksuniversitet (32 s). https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/publikationer/2017/the-sustainable-farm---does-it-exist--aug2017_webb.pdf
-
United Nations (2015), Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development.. https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld
-
Warde, Alan (1997), Consumption, Food and Taste. London: Sage Publishing Läsanvisningar Kapitel 1 kommer att tillhandahållas som pdf/Chaper 1 will be provided as pdf.
-
Willett, Walter et al (2019), Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet Volume 393, Issue 10170, P447-492.
Artiklar och bokkapitel om maximalt 250 sidor tillkommer/Articles and book chapter amounting to approximately 250 pages will be added.