Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
Konsumtions- och produktionsperspektiv på hållbar mat och hållbara måltider
Utbildning
Forskning
Samverkan
Om oss
Konsumtions- och produktionsperspektiv på hållbar mat och hållbara måltider
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Kursplan
Litteraturlista
Kontakt
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
Konsumtions- och produktionsperspektiv på hållbar mat och hållbara måltider
Kursplan
Litteraturlista
Kontakt
  1. HKR
  2. Konsumtions- och produktionsperspektiv på hållbar...
  3. Kursplan
  1. HKR
  2. Konsumtions- och...
  3. Kursplan

Konsumtions- och produktionsperspektiv på hållbar mat och hållbara måltider
7,5 hp

Versioner av kursplanen

Senaste version
Tidigare version (till 2023-03-26)
Tidigare version (till 2020-03-29)

Kurskod: GMÖ13A

Beslut: Fastställd av Fakultetsnämnden för naturvetenskap 2019-03-25. Giltig från och med 2020-03-30. Nedlagd 2024-11-01. Ersätts av: GMÖ14E - Konsumtions- och produktionsperspektiv på hållbar mat och hållbara måltider.

Nivå: Avancerad nivå

Utbildningsområden: Samhällsvetenskapliga området 60%, Naturvetenskapliga området 40%

Huvudområde: Ej huvudområde.

VFU-andel: -

Engelsk titel: Sustainable food and meals – integrating consumer and production perspectives

Diarienummer: U2019-242-610

Allmänna uppgifter

Kursen ingår i Magisterprogram i Mat- och måltidsvetenskap, den ges även som fristående kurs. Kursen ges på distans utan sammankomster. Kursen ges på engelska.

Fördjupningsnivå

A1N Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Förkunskaps- och behörighetskrav


Godkänt resultat på minst 135 hp varav minst 60 hp med relevans för huvudområdet mat- och måltidsvetenskap samt Engelska 6/B eller motsvarande

Syfte

Kursen syftar till att studenten, utifrån olika vetenskapliga perspektiv, ska utveckla kunskaper rörande konsumtion och produktion av mat och måltider och betydelsen av dessa för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Vidare syftar kursen till att studenten utvecklar färdigheter för att förstå och analysera olika vetenskapliga ansatser till konsumtion inom mat- och måltidsområdet, samt att tillämpa dessa kunskaper i relation till mat, måltider och hållbarhet.

Innehåll

Kursen behandlar:

  • Vetenskapliga perspektiv på konsumtion och produktion av mat- och måltider
    * Mat- och måltidskonsumtion som fenomen och forskningsfält
    * Konsumtions och produktionskritik
    * Hållbar konsumtion och produktion.
  • Tillämpning av vetenskapliga perspektiv på konsumtion och produktion inom mat- och måltidsområdet kopplade till olika typer av globala hållbarhetsutmaningar.

Lärandemål

Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska studenten

  • kunna redogöra för centrala vetenskapliga perspektiv på konsumtion och produktion i relation till mat, måltider och hållbarhet (1)
  • kunna redogöra för aktuella debatter kring konsumtion och produktion av mat- och måltider (2)
  • kunna sammanfatta och på en fördjupad nivå kunna jämföra några vetenskapliga perspektiv på konsumtion och produktion av mat- och måltider avseende social, ekonomisk, ekologisk och hälsomässig hållbarhet (3)
  • kunna beskriva och analysera hur kritik av, och lösningar på problem grundade i konsumtion står i relation till vetenskapliga teorier och perspektiv (4).

Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs ska studenten

  • kunna använda och värdera olika vetenskapliga definitioner av hållbar konsumtion och produktion samt begränsningar och hinder för produktion och konsumtion av hållbara mat- och måltider (5)
  • kunna formulera vetenskapliga frågeställningar med relevans för samtida forskning och/eller utveckling inom mat- och måltidsområdet (6)
  • kunna på en djupgående nivå värdera rön och policies inom området i relation till konsumtionsorienterad mat- och måltidsforskning (7).

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången kurs ska studenten

  • kunna genomföra och kritiskt analysera presentationer och beskrivningar av hållbar konsumtion och produktion inom mat- och måltidsområdet (8).

Genomförande

Studierna bedrivs på distans utan sammankomster. En digital lärplattform används och arbetsformer som förekommer är litteraturstudier, föreläsningar, seminarier samt tillämpningsuppgift. Kursen förutsätter tillgång till dator, headset och webbkamera samt uppdaterade programvaror och en internetuppkoppling som möjliggör livekommunikation.

Examination – prov och former

På kursen som helhet används betygsgraderna Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG).

Delprov 1 (1 hp) Vetenskapliga perspektiv på hållbar mat- och måltidskonsumtion.
Seminarium. Lärandemål 1-5 examineras. Betygsgraderna U och G tillämpas.

Delprov 2 (1 hp) Vetenskapliga perspektiv på hållbar mat- och måltidsproduktion.
Seminarium. Lärandemål 1-5 examineras. Betygsgraderna U och G tillämpas.

Delprov 3 (4,5 hp) Globala hållbarhetsutmaningar på mat- och måltidsområdet, analys och åtgärder.
Skriftlig individuell tillämpningsuppgift. Lärandemål 3-4, 6-8 examineras. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.

Delprov 4 ( 1 hp) Globala hållbarhetsutmaningar på mat- och måltidsområdet
Muntlig presentation och opposition, enskilt eller i grupp enligt examinators beslut. Lärandemål 8 examineras. Betygsgraderna U och G tillämpas.

För betyget Godkänd på hela kursen krävs minst betyget Godkänd på samtliga delprov. För betyget Väl godkänd krävs därutöver betyget Väl godkänd på delprov 3.

Högskolans regler för examination finns att läsa på www.hkr.se/student.

Om studenten har en rekommendation från HKR om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinator, eller den examinator utser, rätt att ge en anpassad examination eller låta studenten genomföra examinationen på ett alternativt sätt.

Kursutvärdering

Kursutvärdering sker i enlighet med av Högskolan utfärdade riktlinjer.

Beslut

Fastställd av Fakultetsnämnden för naturvetenskap 2019-03-25. Giltig från och med 2020-03-30. Nedlagd 2024-11-01. Ersätts av: GMÖ14E - Konsumtions- och produktionsperspektiv på hållbar mat och hållbara måltider.

Revideringar

2023-01-10
Revideringen gäller ändrad text under rubriken Litteratur.
Revidering giltig från och med 2023-03-27.
2020-01-28
Revideringen gäller ändrad text under rubriken Litteratur.
Revidering giltig från och med 2020-03-30.

Övergångsbestämmelser

Student antagen enligt denna kursplan äger rätt att examineras enligt densamma ett (1) år efter att kursplanen upphört att gälla, dvs. ersatts av en ny eller blivit nedlagd. För student som inte har fullföljt kurs med godkänt resultat ett år efter att dess kursplan upphört att gälla kan, inom ytterligare två år och efter prövning av examinator, ges möjlighet till förnyade examinationstillfällen i enlighet med kursplan som innehållsligt kan bedömas som näraliggande och där examination kan genomföras utan att det innebär mer än marginell ökning av de resurser som förbrukas. Efter dessa ytterligare två år kan studenten endast erhålla intyg på avklarade delprov.

Litteratur

Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.

Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.

  • Boström, Magnus & Klintman, Mikael (2019), Can we rely on ‘climate-friendly’ consumption? Volume: 19 issue: 3, page(s): 359-378. Journal of Consumer Culture

  • Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) & World Health Organization (WHO) (2019), Sustainable healthy diets - Guiding principles. (44 s). Anmärkning: Open access

  • Food and Agriculture Organization of the United Nations FAO (2018), Sustainable food systems - Concept and framework. http://www.fao.org/3/ca2079en/CA2079EN.pdf

  • Galanakis, Charis M. (2018), Sustainable Food Systems From Agriculture to Industry: Improving Production and Processing. Academis Press (442 s).

  • Middlemiss, L. (2018), Sustainable consumption - key issues. Taylor Francis (232 s).

  • Ritchie, Paul D L, Smith, Greg S & Davis, Katrina J et al. (2020), Shifts in national land use and food production in Great Britain after a climate tipping point. Nature Food volume 1, pages 76–83.

  • Rundgren, Gunnar (2016), Food: From commodity to commons. Journal of Agricultural and Environmental Ethics volume 29, pages103–121.

  • Röös Elin (2017), The sustainable farm - does it exist. SLU, Sveriges lantbruksuniversitet (32 s). https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/publikationer/2017/the-sustainable-farm---does-it-exist--aug2017_webb.pdf

  • United Nations (2015), Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development.. https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld

  • Warde, Alan (1997), Consumption, Food and Taste. London: Sage Publishing Läsanvisningar Kapitel 1 kommer att tillhandahållas som pdf/Chaper 1 will be provided as pdf.

  • Willett, Walter et al (2019), Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet Volume 393, Issue 10170, P447-492.

Artiklar och bokkapitel om maximalt 250 sidor tillkommer/Articles and book chapter amounting to approximately 250 pages will be added.

Senaste version
Tidigare version (till 2023-03-26)
Tidigare version (till 2020-03-29)
Kortadress: www.hkr.se/kgmö13a

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025