Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
Utbildningsvetenskaplig kärna och VFU för grundlärare (GF) VI – utbildning och profession - erfarenhetsbaserad
Utbildning
Forskning
Samverkan
Om oss
Utbildningsvetenskaplig kärna och VFU för grundlärare (GF) VI – utbildning och profession - erfarenhetsbaserad
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Kursplan
Litteraturlista
Kontakt
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
Utbildningsvetenskaplig kärna och VFU för grundlärare (GF) VI – utbildning och profession - erfarenhetsbaserad
Kursplan
Litteraturlista
Kontakt
  1. HKR
  2. Utbildningsvetenskaplig kärna och VFU för...
  3. Kursplan
  1. HKR
  2. Utbildningsvetenskaplig...
  3. Kursplan

Utbildningsvetenskaplig kärna och VFU för grundlärare (GF) VI – utbildning och profession - erfarenhetsbaserad
15 hp

Kurskod: GFU61E

Beslut: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning 2022-05-03. Giltig från och med 2022-08-29.

Nivå: Grundnivå

Utbildningsområden: Verksamhetsförlagd utbildning 60%, Undervisningsområdet 40%

Huvudområde: Ej huvudområde.

VFU-andel: 9 hp

Engelsk titel: Core Education Course and Teacher-supervised Placement for Primary Teachers (GF) VI – Education and Profession – experience based

Diarienummer: U2022-242-989

Allmänna uppgifter

Kursen ingår i Grundlärarutbildningen med inriktning mot arbete i fritidshem - erfarenhetsbaserad. Kursen ges år 3. Kursen ges på distans med sammankomster och innehåller åtta undervisnings- och/eller examinationstillfällen förlagda till Högskolan Kristianstad eller annan bestämd plats. Ett tillfälle kan sträcka sig över två dagar.

Fördjupningsnivå

G2F Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Förkunskaps- och behörighetskrav






Grundläggande behörighet samt Grundlärarutbildning med inriktning mot arbete i fritidshem med minst 120 hp godkända inom denna. Lärandemål för VFU i samtliga föregående delprov som innehåller VFU ska vara uppnådda.

Syfte

Syftet med kursen är att studenten ska fördjupa sin professionella identitet i relation till utvecklingsarbete, analys, vetenskapligt förhållningssätt samt den professionella rollen som lärare i fritidshem.

Innehåll

Moment 1: Den professionella lärarrollen (6 hp)
Momentet behandlar:

  • Professionell identitet.
  • Individuell och kollegial kunskapsutveckling.
  • Kvalitets- och utvecklingsarbete i fritidshem.
  • Den dubbla yrkesrollen.

Moment 2: VFU (9 hp)
Momentet behandlar:

Studentens professionella lärarroll och hela dess yrkeskompetens är i fokus. Studenten ska ta ansvar för samtliga förkommande arbetsuppgifter i fritidshemmet, samt självständigt, utifrån gällande styrdokument, planera, genomföra, utvärdera och utvveckla undervisningen. Studenten ska ha dialog med sin VFU-handledare kring uppdraget samt utvecklingen av den egna yrkesrollsutvecklingen.

Lärandemål

Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska studenten

Moment 1:

  • 1. självständigt och tillsammans med andra kunna identifiera utvecklingsbehov i fritidshemmets verksamhet och på vetenskaplig grund föra kritiska resonemang kring pedagogiskt utvecklingsarbete 
  • 2. kunna formulera och motivera sin professionella identitet som lärare i fritidshem med utgångspunkt i beprövad erfarenhet och relevant forskning 
  • 3. kunna identifiera och kommunicera sitt behov av ytterligare kunskap som är betydelsefull för yrkesutövningen.

Moment 2:

  • 4. kunna motivera, värdera och tillämpa didaktiska och ämnesdidaktiska val för att självständigt kunna planera, genomföra, utvärdera och utveckla undervisning med stöd i gällande styrdokument i syfte att stimulera utveckling och lärande 
  • 5. kunna identifiera, dokumentera, analysera och kritiskt granska undervisning i syfte att utveckla verksamheten 
  • 6. kunna kommunicera, värdera och omsätta ett professionellt förhållningssätt i verksamheten
  • 7. kunna kommunicera och förankra jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv samt kunna arbeta förebyggande i syfte att motverka diskriminering och kränkande behandling 
  • 8. kunna identifiera och i samverkan med andra tillgodose elevers behov av specialpedagogiska insatser.

Genomförande

I kursen möter studenten lärarledd undervisning i form av föreläsningar, seminarier och gruppstudier. Redovisningar sker i varierande former enskilt, i grupp, gestaltande, skriftligt och med hjälp av digital teknik.
Kursen förutsätter tillgång till dator, headset och internetuppkoppling. 
Studenten genomför handledd VFU inom fritidshemsverksamheten. Före och efter VFU-perioden genomförs ett högskoleförlagt VFU-seminarium med utgångspunkt i studentens VFU samt studentens digitala dokumentation. Lärarutbildare från Högskolan besöker studenten under VFU-perioden då ett trepartssamtal mellan studenten, den besökande läraren och handledaren genomförs.

Examination – prov och former

På kursen som helhet används betygsgraderna Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG).

Delprov 1 (3 hp) Utvecklingsarbete i fritidshem.
Examineras genom två muntliga seminarier i grupp. Lärandemål 1 och 2 examineras. Betygsgraderna U och G tillämpas.

Delprov 2 (3 hp) Yrkesdeklaration.
Examineras genom ett muntligt seminarium i grupp samt en individuell skriftlig uppgift. Lärandemål 2 och 3 examineras. Betygsgraderna U och G tillämpas.

Delprov 3 (9 hp) VFU.
I examinationen ingår genomförd VFU med trepartssamtal, uppföljningsseminarium och dokumentation. Lärandemål 4-8 examineras. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.

För betyget Godkänd på hela kursen krävs minst betyget Godkänd på samtliga delprov. För betyget Väl godkänd krävs därutöver betyget Väl godkänd på delprov 3.

På delprov 3 äger studenten rätt att examineras vid högst tre examinationstillfällen. Begränsningen införs på grund av att momentet kräver betydande extraresurser för att kunna genomföras.

Högskolans regler för examination finns att läsa på www.hkr.se/student.

Om studenten har en rekommendation från HKR om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinator, eller den examinator utser, rätt att ge en anpassad examination eller låta studenten genomföra examinationen på ett alternativt sätt.

Anvisning om i förtid avbruten verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Dekan kan, efter föredragning av programområdesansvarig, avbryta en students VFU med omedelbar verkan om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att säkerheten för personer som studenten möter på sin VFU, eller dessa personers förtroende för högskolans eller VFU-platsens verksamhet uppenbart riskeras. När en VFU avbryts med stöd av denna föreskrift underkänns studenten på aktuellt delprov/kurs och ett verksamhetsförlagt utbildningstillfälle är därmed förbrukat. Om det maximala antalet examinationstillfällen ännu inte uppnåtts ska vid avbrytande en individuell plan upprättas gemensamt av programområdesansvarig och examinator i samråd med studenten och en av studentkåren utsedd representant. Planen beslutas av programområdesansvarig. I planen ska de brister avseende kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten uppvisar anges, vilket stöd studenten kan få från högskolan för att avhjälpa dessa brister samt hur och när kontrollen av att studenten uppnått erforderliga kunskaper, färdigheter och förhållningssätt ska ske.

Beslut om studentens fortsatta deltagande i VFU inom ramen för utbildningen, efter uppvisande av nödvändiga kunskaper, färdigheter och förhållningssätt, fattas av dekan efter föredragning av programområdesansvarig. En student äger rätt till en kunskapskontroll. Efter genomförd och ej godkänd kontroll har studenten ej rätt till fortsatt deltagande i VFU inom ramen för utbildningen.

Om en student avbryter sin VFU på eget initiativ, och detta skett av annan orsak än laga förfall (t.ex. egen sjukdom, vård av barn eller anhörigs bortgång, i samtliga fall med uppvisande av läkarintyg), leder avbrottet till att studenten underkänns på delprovet/kursen. Studenten erbjuds i sådant fall en ny VFUperiod såvida inte det maximala antalet examinationstillfällen redan uppnåtts.

Hantering av frånvaro under VFU-perioden - Lärarprogrammen
Att genomföra verksamhetsförlagd utbildning (VFU) innebär både att kvalificera sig genom att uppfylla ett antal specificerade lärandemål och genom att socialiseras in i miljö där det framtida yrket kommer att utföras. Godkänd VFU till den omfattning som föreskrivs i respektive examensordning utgör ett krav för att erhålla förskollärar-, grundlärar-, ämneslärar- och yrkeslärarexamen. VFU innebär heltidsstudier och genomförs i enlighet med högskolans VFU-periodschema. Studentens närvarotid dokumenteras i VFU-omdömet.

Vid frånvaro om högst 20 % kommer studenten och handledaren, med utgångspunkt i kursens lärandemål och de uppgifter som ska utföras, överens om när och hur VFU-dagar ska läggas ut för att säkerställa studentens måluppfyllnad. Detta ska göras innevarande termin och kan praktiseras med principen strödagar.

Vid frånvaro om högst 30 % kommer studenten, handledaren och kursansvarig lärare, med utgångspunkt i kursens lärandemål och de uppgifter som ska utföras, överens om när VFU-dagar ska läggas ut för att säkerställa studentens måluppfyllnad. Detta ska om möjligt göras under innevarande termin och sammanhängande.

Student som varit frånvarande mer än 30 % på grund av sjukdom, vård av barn eller anhörigs bortgång och har ett läkarintyg erbjuds en ny VFU-period i enlighet med upprättad individuell studieplan. Student som varit frånvarande mer än 30 % av andra skäl än ovanstående får betyget underkänd på VFU-perioden. I VFU-omdömet finns en beskrivning av DOKUMENTATION VID UNDERKÄNNANDE som ska följas vilket innebär att OM-VFU görs enligt den individuella studieplan som upprättas. På http://www.csn.se/ kan studenten se när och om frånvaro ska anmälas till CSN.

Kursutvärdering

Kursutvärdering sker i enlighet med av Högskolan utfärdade riktlinjer.

Beslut

Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning 2022-05-03. Giltig från och med 2022-08-29.

Revideringar

Övergångsbestämmelser

Student antagen enligt denna kursplan äger rätt att examineras enligt densamma ett (1) år efter att kursplanen upphört att gälla, dvs. ersatts av en ny eller blivit nedlagd. För student som inte har fullföljt kurs med godkänt resultat ett år efter att dess kursplan upphört att gälla kan, inom ytterligare två år och efter prövning av examinator, ges möjlighet till förnyade examinationstillfällen i enlighet med kursplan som innehållsligt kan bedömas som näraliggande och där examination kan genomföras utan att det innebär mer än marginell ökning av de resurser som förbrukas. Efter dessa ytterligare två år kan studenten endast erhålla intyg på avklarade delprov.

Litteratur

Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.

Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.

  • Ackesjö, Helena & Haglund, Björn (2021), Fritidspedagogisk undervisning: En fråga om intentionalitet, situations-styrning och inbäddning. Högskolan Dalarna http://du.diva-portal.org

  • Ackesjö, Helena, Nordänger, Ulla-Karin & Lindqvist, Per (2016), “Att jag kallar mig själv för lärare i fritidshem uppfattar jag skapar en viss provokation“: Om de nya grundlärarna med inriktning mot arbete i fritidshem. Educare - Vetenskapliga skrifter. Linnéuniversitetet Övrigt: Ingår i: Educare - Vetenskapliga skrifter. - 1653-1868. ; 86-109 http://lnu.diva-portal.org/

  • Håkansson, Jan (2021), Systematiskt kvalitetsarbete i förskola, skola och fritidshem: strategier och metoder. 3 upplagan. Lund: Studentlitteratur AB (232 s).

  • Langelotz, Lill (2014), Vad gör en skicklig lärare? : en studie om kollegial handledning som utvecklingspraktik. Göteborg: Acta universitatis Gothoburgensis (118 s).

  • Löfgren, Håkan, Manni, Annika (2020), Valuable everyday encounters in early childhood education: narratives from professionals. Early Years, ISSN 0957-5146, E-ISSN 1472-4421 http://urn.kb.se

  • Regeringskansliet Stärkt kvalitet och likvärdighet i fritidshem och pedagogisk omsorg, SOU 2020:34. https://www.regeringen.se

  • Skolverket Aktuella styrdokument. http://www.skolverket.se

  • Skolverket Fritidshemmet: ett kommentarmaterial till läroplanens fjärde del. Stockholm: Skolverket (28 s). http://www.skolverket.se

  • Warnling Conradson, Wiweka, Sandström, Lena & Ahlenius, Henrik (2020), Lärare & elev: rättsliga aspekter och etiska dilemman. 3 upplagan. Stockholm: Norstedts juridik (132 s).

Artiklar om 200 sidor tillkommer.

Kortadress: www.hkr.se/kgfu61e

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025