Interaktionsdesign I
7,5 hp
Kurskod: ID405F
Beslut: Fastställd av Fakultetsnämnden för ekonomi 2023-06-21. Giltig från och med 2024-01-15. Nedlagd 2024-11-21. Ersätts av: ID406F - Interaktionsdesign I.
Nivå: Grundnivå
Ämne/områdeskod: Informatik (IKA)
Utbildningsområde: Tekniska området 100%
Huvudområde: Informatik
VFU-andel: -
Engelsk titel: Interaction design I
Diarienummer: U2023-242-1053
Allmänna uppgifter
Kursen ges som fristående kurs. Studieform: distans utan sammankomst.
Fördjupningsnivå
G1N Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Förkunskaps- och behörighetskrav
Grundläggande behörighet.
Syfte
Studenten ska utveckla en övergripande förståelse för ämnesområdet interaktionsdesign, inkluderande begrepp, teorier och vetenskapliga diskussioner. Vidare ska studenten utveckla kunskap om interaktion mellan människor och IT gällande design av befintlig och framtida teknik. Studenten lär sig om vedertagna designprinciper, samt utvecklar sin förmåga att problematisera såväl analys, värdering som design för att skapa förutsättningar för ett kritiskt och reflekterande skapande i designprocessen.
Innehåll
- introduktion ämnesområdet Interaktionsdesign (ID)
- grundläggande användbarhetsorienterat och användarcentrerat designarbete
- användargränssnittet som kommunikationsmedel
- analys och värdering av användargränssnitt
Lärandemål
Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska studenten
- kunna redogöra för och definiera vetenskapliga begrepp inom interaktionsdesign med hjälp av litteratur och forskning inom området (1)
- kunna identifiera och redogöra för grundläggande designprinciper vid design av digitala artefakter (2).
Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs ska studenten
- kunna modifiera användargränssnitt för att passa användare och användningssammanhang (3)
- självständigt kunna genomföra en användarcentrerad designprocess med fokus på design av digitala artefakter (4).
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången kurs ska studenten
- kunna värdera och formulera sitt behov av ytterligare kunskap inom interaktionsdesign för att självständigt utveckla sin designkompetens (5)
- kunna identifiera användbarhet i digitala artefakter och dess betydelse för individer och organisationer (6).
Genomförande
Undervisningen består av föreläsningar, övningar och laborationer via kursplattform på Internet. Alla praktiska avsnitt och arbetsuppgifter genomförs med hjälp av dator. Kursen förutsätter tillgång till dator och Internetuppkoppling.
Examination – prov och former
På kursen som helhet används betygsgraderna Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG).
Delprov 1 (5 hp) Designprinciper.
Inlämningsuppgift i två steg. Examineras genom skriftligt gestaltande arbete, samt genom kamratbedömning i form av analys och värdering av andras gestaltande arbete. Lärandemål 1, 2 och 6 examineras. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.
Delprov 2 (2,5 hp) Användarcentrerad design.
Inlämningsuppgift som examineras genom en individuell muntlig presentation baserad på eget gestaltande arbete inspelad i videoformat. Lärandemål 3-5 examineras. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.
För betyget Godkänd på hela kursen krävs minst betyget Godkänd på samtliga delprov. För betyget Väl godkänd krävs betyget Väl godkänd på samtliga delprov.
Högskolans regler för examination finns att läsa på www.hkr.se/student.
Om studenten har en rekommendation från HKR om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinator, eller den examinator utser, rätt att ge en anpassad examination eller låta studenten genomföra examinationen på ett alternativt sätt.
Kursutvärdering
Kursutvärdering sker i enlighet med av Högskolan utfärdade riktlinjer.
Beslut
Fastställd av Fakultetsnämnden för ekonomi 2023-06-21. Giltig från och med 2024-01-15. Nedlagd 2024-11-21. Ersätts av: ID406F - Interaktionsdesign I.
Revideringar
Övergångsbestämmelser
Student antagen enligt denna kursplan äger rätt att examineras enligt densamma ett (1) år efter att kursplanen upphört att gälla, dvs. ersatts av en ny eller blivit nedlagd. För student som inte har fullföljt kurs med godkänt resultat ett år efter att dess kursplan upphört att gälla kan, inom ytterligare två år och efter prövning av examinator, ges möjlighet till förnyade examinationstillfällen i enlighet med kursplan som innehållsligt kan bedömas som näraliggande och där examination kan genomföras utan att det innebär mer än marginell ökning av de resurser som förbrukas. Efter dessa ytterligare två år kan studenten endast erhålla intyg på avklarade delprov.
Litteratur
Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.
Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.
-
Löwgren, Jonas & Stolterman, Erik (2004), Design av informationsteknik : materialet utan egenskaper. 2 upplagan. Lund : Studentlitteratur (264 s).
-
Norman, Donald A (2013), The design of everyday things. New York, NY : Basic Books (347 s).
Vetenskapliga texter i en omfattning av ca 100 sidor tillkommer.