Kvalitetsledning och HACCP
7,5 hp
Kurskod: KV400G
Beslut: Fastställd i nämnden 2011-01-25. Giltig från och med 2011-01-25 till och med 2013-01-24. Ersätts av: KV401G - Kvalitetsledning och HACCP.
Nivå: Grundnivå
Utbildningsområde: Naturvetenskapliga området 100%
Huvudområde: Mat- och måltidskunskap
VFU-andel: -
Engelsk titel: Quality Management and HACCP
Diarienummer: 256/333-11
Allmänna uppgifter
Kursen ingår i Gastronomiprogrammet och kan även sökas som fristående. Studieform: Högskoleförlagd.
Fördjupningsnivå
G1N Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Förkunskaps- och behörighetskrav
Grundläggande behörighet.
Innehåll
Kursen omfattar hur man tar fram, implementerar och reviderar ett system för egenkontroll baserad på HACCP-principerna. Även andra system för kvalitetssäkring inom livsmedelsföretag berörs.
Lärandemål
Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska studenten
- kunna redogöra för hur man hittar och väljer tillämplig livsmedelslagstiftning för aktuell verksamhet (1)
- kunna förklara hur ett egenkontrollprogram eller annat kvalitetsledningssystem tas fram (2)
- kunna redogöra för hur en revision av ett ledningssystem utförs och varför (3)
Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs ska studenten
- kunna illustrera vilken kompetens som krävs vid arbete med HACCP (4)
- kunna framställa ett ledningssystem för matsäkerhet i en livsmedelsorganisation (5)
- kunna analysera var risker inom matsäkerhet kan tänkas uppkomma i produktionsprocessen, med hjälp av en faroanalys, HACCP (6)
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången kurs ska studenten
- kunna kritiskt värdera ett egenkontrollprogram (7)
Genomförande
I kursen arbetar vi med problembaserat lärande och studenterna tar fram ett system för egenkontroll med HACCP och gör en revision i ett verkligt eller fiktivt företag/organisation. I det arbetet får studenterna också söka upp relevant livsmedelslagstiftning för aktuellt område inom branschen.
Examination – prov och former
Delprov 1 (3,5 hp) Grupparbete: Upprätta ledningssystem med HACCP-plan och revision. Förväntade läranderesultat 4-7 examineras. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.
Delprov 2 (4 hp) Individuell skriftlig tentamen: Livsmedelslagstiftning, ledningssystem, faroanalys, revision. Förväntade läranderesultat 1-3 examineras. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.
Betygsgraderna Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För betyget Godkänd på kursen krävs minst betyget Godkänd på båda delproven. För betyget Väl Godkänd krävs därutöver Väl Godkänd på delprov 2.
Kursutvärdering
Kursutvärdering sker i enlighet med av Högskolan utfärdade riktlinjer.
Beslut
Fastställd i nämnden 2011-01-25. Giltig från och med 2011-01-25 till och med 2013-01-24. Ersätts av: KV401G - Kvalitetsledning och HACCP.
Revideringar
Övergångsbestämmelser
Student antagen till denna kurs äger rätt att examineras enligt densamma ett (1) år efter dess sista giltighetsdatum. Därefter examineras studenten i enlighet med vid examinationstillfället gällande kursplan.
Litteratur
Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.
Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.
-
Hellqvist, R., Bergström, M. (2004), Kvalitets- och miljöledning i livsmedelsbranschen. 2 upplagan. Uppsala : Bergström & Hellqvist AB (124 s).
-
Jonsson, Lena m.fl (2006), Livsmedelsvetenskap. Studentlitteratur (450 s). Läsanvisningar valda delar av kapitel 1.
-
Thougaard, H., Varlund, V., Møller M. R. & Blücher, A (2007), Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer. 2 upplagan. Lund: Studentlitteratur (414 s). Läsanvisningar valda delar av kapitel 16.
Tillämplig lagstiftning och vägledningar från Europakommissionen samt Livsmedelsverket m fl tillkommer om max 100 sidor.