Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
Kvalitetsledning och HACCP
Utbildning
Forskning
Samverkan
Om oss
Kvalitetsledning och HACCP
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Kursplan
Litteraturlista
Kontakt
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
Kvalitetsledning och HACCP
Kursplan
Litteraturlista
Kontakt
  1. HKR
  2. Kvalitetsledning och HACCP
  3. Kursplan
  1. HKR
  2. Kvalitetsledning och...
  3. Kursplan

Kvalitetsledning och HACCP
7,5 hp

Kurskod: KV400G

Beslut: Fastställd i nämnden 2011-01-25. Giltig från och med 2011-01-25 till och med 2013-01-24. Ersätts av: KV401G - Kvalitetsledning och HACCP.

Nivå: Grundnivå

Utbildningsområde: Naturvetenskapliga området 100%

Huvudområde: Mat- och måltidskunskap

VFU-andel: -

Engelsk titel: Quality Management and HACCP

Diarienummer: 256/333-11

Allmänna uppgifter

Kursen ingår i Gastronomiprogrammet och kan även sökas som fristående. Studieform: Högskoleförlagd.

Fördjupningsnivå

G1N Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Förkunskaps- och behörighetskrav


Grundläggande behörighet.

Innehåll

Kursen omfattar hur man tar fram, implementerar och reviderar ett system för egenkontroll baserad på HACCP-principerna. Även andra system för kvalitetssäkring inom livsmedelsföretag berörs.

Lärandemål

Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska studenten

  • kunna redogöra för hur man hittar och väljer tillämplig livsmedelslagstiftning för aktuell verksamhet (1)
  • kunna förklara hur ett egenkontrollprogram eller annat kvalitetsledningssystem tas fram (2)
  • kunna redogöra för hur en revision av ett ledningssystem utförs och varför (3)

Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs ska studenten

  • kunna illustrera vilken kompetens som krävs vid arbete med HACCP (4)
  • kunna framställa ett ledningssystem för matsäkerhet i en livsmedelsorganisation (5)
  • kunna analysera var risker inom matsäkerhet kan tänkas uppkomma i produktionsprocessen, med hjälp av en faroanalys, HACCP (6)

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången kurs ska studenten

  • kunna kritiskt värdera ett egenkontrollprogram (7)

Genomförande

I kursen arbetar vi med problembaserat lärande och studenterna tar fram ett system för egenkontroll med HACCP och gör en revision i ett verkligt eller fiktivt företag/organisation. I det arbetet får studenterna också söka upp relevant livsmedelslagstiftning för aktuellt område inom branschen.

Examination – prov och former

Delprov 1 (3,5 hp) Grupparbete: Upprätta ledningssystem med HACCP-plan och revision. Förväntade läranderesultat 4-7 examineras. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.

Delprov 2 (4 hp) Individuell skriftlig tentamen: Livsmedelslagstiftning, ledningssystem, faroanalys, revision. Förväntade läranderesultat 1-3 examineras. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.

Betygsgraderna Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För betyget Godkänd på kursen krävs minst betyget Godkänd på båda delproven. För betyget Väl Godkänd krävs därutöver Väl Godkänd på delprov 2.

Kursutvärdering

Kursutvärdering sker i enlighet med av Högskolan utfärdade riktlinjer.

Beslut

Fastställd i nämnden 2011-01-25. Giltig från och med 2011-01-25 till och med 2013-01-24. Ersätts av: KV401G - Kvalitetsledning och HACCP.

Revideringar

Övergångsbestämmelser

Student antagen till denna kurs äger rätt att examineras enligt densamma ett (1) år efter dess sista giltighetsdatum. Därefter examineras studenten i enlighet med vid examinationstillfället gällande kursplan.

Litteratur

Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.

Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.

  • Hellqvist, R., Bergström, M. (2004), Kvalitets- och miljöledning i livsmedelsbranschen. 2 upplagan. Uppsala : Bergström & Hellqvist AB (124 s).

  • Jonsson, Lena m.fl (2006), Livsmedelsvetenskap. Studentlitteratur (450 s). Läsanvisningar valda delar av kapitel 1.

  • Thougaard, H., Varlund, V., Møller M. R. & Blücher, A (2007), Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer. 2 upplagan. Lund: Studentlitteratur (414 s). Läsanvisningar valda delar av kapitel 16.

Tillämplig lagstiftning och vägledningar från Europakommissionen samt Livsmedelsverket m fl tillkommer om max 100 sidor.

Kortadress: www.hkr.se/kkv400g

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025