Svenska för lärare åk 7-9, 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet. - 90 hp
Genom Lärarlyftets kurser läser du in den behörighet du behöver. Du blir dessutom tryggare i din yrkesroll, höjer din kompetens och ökar dina karriärmöjligheter.
Denna utbildning är en uppdragsutbildning och får endast sökas av lärare som deltar i Lärarlyftet enligt Förordning (2007:222) om statsbidrag för fortbildning av lärare.
Kursen syftar till att ge utökad behörighet i enlighet med förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare och utnämning till lektor (behörighetsförordningen).
En förutsättning för att du efter avklarad kurs ska kunna erhålla utökad behörighet i det aktuella ämnet, är att du har en examen som enligt behörighetsförordningen ger behörighet att undervisa i den skolform och på den nivå, för vilken kursen är avsedd.
Kom ihåg att din arbetsgivare måste godkänna att du deltar och skriva under blanketten huvudmannens godkännande. Den som söker till denna kurs utan godkännande från skolhuvudmannen är inte behörig att delta och riskerar att få avbryta utbildningen. Se Skolverkets webbplats, länk finns här.
Antal poäng
90 hp
Anmälningskod
HKR-79B4Q
Kurskod
LFB25U
Målgrupp för kursen
Anställd som lärare med en behörighetsgivande lärarexamen utan att vara ämnesbehörig. Huvudmannens godkännande krävs, blankett finns här. (pdf, 188 kB)
Lärare som saknar behörighetsgivande examen och som undervisar i fristående skola med waldorfpedagogisk inriktning kan läsa ämneskurser. Kurserna leder inte till behörighet i ämne, årskurs eller skolform. För deltagande gäller inte kravet på behörighetsgivande examen, men kursernas övriga förkunskapskrav måste vara uppfyllda. Huvudmannens godkännande krävs, blankett finns här (pdf, 78 kB).
Blanketten för huvudmannens godkännande scannas och bifogas på www.antagning.se eller postas till PostNord Strålfors AB, Att: Antagningsservice, R 312, 190 81 Rosersberg.
Studietakt
Halvfart, 50%.
Studieform
Vi kommer i möjligaste mån att försöka förlägga eventuell seminarieverksamhet på torsdag eftermiddag för att underlätta er övriga schemaläggning. Varje torsdag mellan kl 13 och 15 erbjuds preliminärt ett diskussionsforum på ZOOM, där vi tillsammans, studenter och de för tillfället aktuella lärarna i de olika momenten, dryftar olika frågor som berör kursen. Tanken med diskussionsforumet är att studenternas frågor ska vara i centrum. Lämpligen formuleras frågorna senast torsdagen också i en skriftlig diskussionstråd på vår digitala kursplattform Canvas (veckodag är ändrad från fredag till torsdag av bemanningsskäl).
Undervisningen sker via en nätbaserad kursplattform med lärarledd undervisning i form av föreläsningar, redovisningsseminarier, handledning och grupparbeten (D). De studerande arbetar enskilt och/eller i grupp med kurslitteratur och med kursuppgifter som baseras på inläst litteratur, textexempel och i de studerandes egna erfarenheter och iakttagelser i den egna yrkesverksamheten. Uppgifterna redovisas muntligt och/eller skriftligt på kursplattformen. Undervisningsformerna präglas av en tydlig didaktisk grundsyn där de studerande får möjlighet att studera hur teorier de mött under kursen kan komma till uttryck i grundskolan.
De studerande ska genom fortsatt processinriktat arbete vidareutveckla en personlig kärna av kunskaper, färdigheter och förhållningssätt både avseende de egna studierna och yrkesrollen samt avseende elevers utveckling i skolan. De studerande ska med hjälp av loggboksskrivande relatera kursinnehållet till sin egen erfarenhet av undervisning i vardagen. Genom att dela med sig av sina erfarenheter reflekterar och diskuterar de studerande över sin egen och sina kollegors undervisning.
Kursplan
Länk till kursplan finns här!
Validering
Detta avsnitt om validering gäller under förutsättning att rättsligt stöd finns för att genomföra validering för tillgodoräknande inom uppdragsutbildning i Lärarlyftet. Deltagare inom Lärarlyftet kan efter att de antagits till kurs ansöka om tillgodoräknande av tidigare akademiska studier och om validering av reell kompetens för att möjliggöra tillgodoräknande av motsvarande kunskaper och färdigheter som förvärvats i yrkesverksamhet. Med validering avser Skolverket i detta sammanhang kartläggning och bedömning av deltagarens kunskaper och färdigheter/kompetens i förhållande till lärandemål i den kurs inom Lärarlyftet som deltagaren är antagen till.
Självskattning
Alla som ska läsa en Lärarlyftskurs genomgår en självskattning. Här ska du i förhållande till vart och ett av kursens lärandemål ange om du önskar tillgodoräkning utifrån läst högskolekurs, övriga kunskaper och kompetenser eller om du inte vill göra någon tillgodoräkning. Till din hjälp att tydliggöra den kunskap och kompetens som du har erbjuds självskattningsfrågor.
Detta avsnitt om självskattning när avsikten är att ansöka om tillgodoräknande gäller under förutsättning att rättsligt stöd finns för att genomföra validering för tillgodoräknande inom uppdragsutbildning i Lärarlyftet.
Kurstid
2022-08-29 – 2025-06-08
Tentamensregler, fusk mm
Här kan du läsa mer om vad som gäller under dina studier. Det finns skillnader inom några områden kring vad som gäller för dig som läser en kurs i Lärarlyftet. Om du har frågor, vänd dig i första hand till kontaktpersonerna.